SAVJETI PROFIĆA

8 zlatnih pravila za stvaranje iluzije većeg prostora

 Morgan Schemel
 

Postoji puno načina da poboljšate izgled svog životnog prostora i učinite ga ugodnim za život, osobito ako je manje kvadrature. Naime, kada je riječ o malim stanovima svi mi želimo da naši domovi budu prozračni, svijetli i ugodni za život. Kako bismo to postigli, ponekad je potrebno poslušati savjete profesionalaca. Stoga vam danas donosimo osam najjednostavnijih načina kojima možete vaš dom učiniti većim nego što zaista jest i to bez rušenja zidova i velikih radova. Evo koji su vam trikovi na raspolaganju!

Odaberite monokromatske boje

Monokromatske sheme su u pravilu mirnije, jer se oko može lako kretati po sobi bez naglog prekida drugih boja. Koristite različite vrijednosti boja za dodavanje dubine i interesa za prostor.

Koristite staklo

Ako planirate obnovu kupaonice, radije odaberite staklena vrata za tuš, nego zavjesu za tuširanje, koja postaje vizualna barijera. Slično tome možete zamijeniti drvena vrata francuskim vratima ili sva vrata s unutarnjim staklenim pločama.

Koristite ogledala

Možete odabrati manja ogledala ili ogledala koja idu od poda do stropa, koja će reflektirati svjetlost pa ćete u vašoj maloj sobi stvoriti osjećaj otvorenijeg prostora. Razmislite o tome koji dio sobe želite svijetli prije nego što postavite ogledalo.

Odaberite odgovarajući namještaj

Izbjegavajte teški, masivni namještaj. Umjesto toga, odaberite komade na podignutim nogama ili dizajn čistih i jednostavnih linija.

Ujediniti pod

Čvrsti kontinuirani podovi čine prostorije daleko prostranijima. Nemojte razbiti sobu instaliranjem linoleuma u kuhinjskom prostoru, a tvrdo drvo u dnevnoj sobi. Također, izbjegavajte većinu kompliciranih uzoraka tepiha (premda okomite pruge mogu osvježiti sobu).

Spustite rasvjetu

Osigurajte dovoljno osvjetljenja u razini poda, ploče i očiju kako biste ograničili sjene u odnosu na stropna svjetla. To znači da sve viseće svjetiljke morate spustiti što je moguće niže.

Podignite i proširite svoje zavjese

Postavljanje zavjese izvan okvira prozora, kako u pogledu visine tako i širine, učinit će vaš prozor većim, a stropove više nego što doista jesu. Ako imate dva ili više prozora jedan do drugoga, koristite jednu zavjesu na cijelom zidu - viseći zasebni parovi nepotrebno smanjuju prostor.

Koristite boje strateški

Odaberite boju zidova koja će biti ista kao i većina predmeta u vašoj sobi, tako da je rub s kojim se susreće manje vidljiv. Naposljetku, stvorite iluziju visokih stropova nastavljajući boju zida na stropu, što će učiniti vaš zid većim u procesu.

Naslovna fotografija: Instagram @mayveronikamoen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:40