ŠTEDNJA ENERGIJE I NOVCA

9 ISPROBANIH SAVJETA Kako uštedjeti unatoč stalnom radu klima-uređaja?

 

Ponekad nam jednostavno nema druge nego uključiti klima-uređaj i nadati se da će naš dom u sljedećih nekoliko sekundi postati opuštajuća rashlađena oaza. Ali onda se kao vlasnici prosječnog klima uređaja nađemo u vječnoj dilemi – račun za struju ili savršeno hladan stan?

Ako nemate klima-uređaj s već ugrađenom Dual Inverter Compressor tehnologijom, donosimo vam nekoliko alternativnih savjeta.

1. Ugasite klima uređaj preko noći

Preko noći nam nije potrebna tolika količina hlađenja kao preko dana jer je vanjska temperatura niža. Ako vaš klima-uređaj ima opciju sleep mode, pazite da ga uvijek namjestite na tu opciju. Ako ipak nema, radije prije spavanja rastvorite prozore i napravite mali propuh u stanu. Tako će se vaš dom rashladiti, upravo onoliko koliko vam je potrebno za ugodan san.

2. Ventilator kao alternativa

Ventilatori često koriste 50 % manje energije nego prosječan klima-uređaj. Još jedna prednost mu je ta što je prenosiv pa ga možete smjestiti u prostoriju koju god želite. Naravno, ne rashladi prostoriju brzo i efikasno kao klima-uređaj. Međutim, možete ga smatrati kao alternativu na kojoj štedite energiju.

3. Redovito servisirajte svoj klima uređaj

Prilikom kupovine klima-uređaja, svakako pripazite na to da ima ovlaštenog servisera u slučaju kvara i održavanja. Ako redovito servisirate klimu i čistite filtere za protok zraka, vaš će se klima-uređaj manje opterećivati i samim time će koristiti manje energije. Osim toga, možete nabaviti klima-uređaj s automatskim čišćenjem te uštedjeti energiju, vrijeme i novac.

4. Razmjestite namještaj ili pravilno pozicionirajte klima uređaj

Efikasnost rashlađivanja također ovisi o poziciji namještaja u vašoj prostoriji. Može se, primjerice, dogoditi da pozicionirate klima-uređaj tako da kada radi, većina zraka odlazi upravo u vaš kauč, a ne u prostoriju koju želite rashladiti. Pokušajte pronaći plastične nastavke koji će usmjeravati zrak po prostoriji ili klima-uređaj sa senzorima koji će izbjegavati osobe u prostoriji i namještaj.

5. Namjestite temperaturu klima uređaja na 25 stupnjeva

Prosječnim klima-uređajima ovo je idealna temperatura za optimalan rad, bez trošenja puno energije.

6. Osvjetljenje u prostoriji

Ako ipak nemate klima-uređaj ili ga ne uključujete stalno, preko dana svakako držite spuštene rolete ili zavjese na prozorima kako sunčeva toplina ne bi ulazila u prostor.

7. Optimizirajte rad električnih uređaja

Pokušajte koristiti što manje električnih uređaja preko dana jer i oni zagrijavaju dom. Ako kuhate ili peglate, pokušajte to raditi navečer i uz otvorene prozore. Na taj ćete način zasigurno puno manje koristiti klima-uređaj tijekom dana.

8. A što kada niste kod kuće?

Osim ako vaš klima-uređaj nema ugrađen Wi-Fi modul s kojim možete upravljati temperaturom čak i kada vas nema doma, isključite ga ili ga u slučaju kraćeg izbivanja od doma ostavite na 25 stupnjeva sa spuštenim roletama.

9. Za bolji san

Ako ste odlučili prileći, a od vrućine ne možete razmišljati ni disati, isprobajte ovaj trik. Pored kauča ili kreveta stavite lavor ledene vode. U trenucima kad vas uhvati "kriza", samo lagano uronite stopala u tekućinu, ubrzo biste se trebali osjećati bolje. Možete se poslužiti i umecima za prijenosni hladnjak koji ćete umotati u plastičnu vrećicu.

Isto tako, obratite pažnju na visinu kreveta. Što ste niže, bit će vam hladnije, jer se vrući zrak lakše diže u visinu.

Foto: Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:26