OVO MORATE ZNATI PRIJE KUPNJE

9 najvažnijih koraka za odabir i kupnju sofe

Saznajte što trebate napraviti prije odlaska u salon namještaja

Prvo i osnovno, metar u ruke! Odlučite gdje će sjedeća garnitura biti pozicionirana. Na pod postavite metar točno tamo gdje planirate staviti sofu te pogledajte kako će ona realno izgledati u prostoru. Ne zaboravite izmjeriti vrata. Mnogi ljudi kupe sofu koja se jednostavno ne može unijeti u stan.

1. Odredite budžet

Sofa je velika investicija pa prije odlaska u trgovine odredite budžet. Kupnja sjedeće garniture može se usporediti s kupnjom cipela ili guma. Sve su slične, a zašto je cijena toliko različita? Zbog konstrukcije, spojeva, ispuna, tapecirunga, dizajnerskog potpisa...

2. Uzmite si vremena

Pregledajte kataloge i suzite izbor. Obiđite što više trgovina. Neki saloni nemaju izložene sve sofe iz ponude. U tom slučaju, unajmite arhitekta ili dizajnera kojem vjerujete jer profesionalni arhitekti obilaze svjetske sajmove namještaja i imaju prilike isprobati gotovo sve što se nudi.

3. Koji stil želite?

Odabir će ovisiti i o željenom stilu. Kakve rukonaslone želite? Gole noge ili skrivene? Ako je vaš dom elegantan i moderan, sofa može biti u čistim linijama i dramatične boje. Ako je vaš dom eklektičan, razmislite o kauču koji kombinira nekoliko stilova, primjerice vintage kauč presvučen šarenom tkaninom ili moderan s tradicionalnim naglascima. Ako ste ipak više tradicionalni, klasičan kauč neutralne boje najbolji je odabir. Ako ste, pak, previše nervozni eksperimentirati s tamnijim bojama i uzorcima, uvijek se možete odlučiti za funky otoman koji može služiti i kao stolić za kavu.

4. Isprobajte sofu!

Pozovite prijatelje u trgovine jer je osjećaj ugode individualan i njihov doživljaj će vam dobro doći. Isprobajte sve položaje, a ne samo sjedenje. Je li vam sofa dovoljno duboka? Dodirujete li nogama pod i jesu li vam koljena ugodno savijena? Oslonite za na rukonaslone. Jesu li ugodne visine? Možete li iskoristiti jastuke za popodnevno drijemanje? Isprobajte kako se sofa odbija kada ležernije na nju sjednete. Koliko je teška bude li potrebe za premještanjem?

5. Provjerite okvir

Čvrst okvir znači dugotrajan kauč. Stoga treba obratiti pažnju na konstrukciju okvira sofe. Ako je od drva kao što su hrast, jasen i bukva, važno je kako je sušeno. Loše i brzinsko sušenje drva može prouzročiti savijanje i napukline, a okviri kvalitetnih sofa suše se u posebnim pećima kako bi se u potpunosti uklonila vlaga i osigurala trajnost. Izbjegnite okvir od metala, iverice ili plastike.

6. Kakvi su spojevi?

Imate li osjećaj da se sofa ljulja? Noge garnitura moraju biti dio okvira i pričvršćeni vijcima i klinovima ili imati utore kao ojačanja. Nikako ne kupujte sofe čiji su okviri i noge spojeni samo spojnicama ili ljepilom. * Savjet: Za testiranje čvrstoće okvira podignite prednji kut ili nogu kauča s poda. Do vremena kada ste ga podigli šest centimetara, druga prednja noga trebala bi se podići. Ako još uvijek dodiruje pod, okvir je preslab.

7. Testirajte opruge i ispunu

Sjednite čvrsto na kut ili rub sofe. Škripanje ili udaranje upućuje na to da su opruge loše napravljene. Što se tiče ispuna, poliuretanske pjene su nešto povoljnije, no o njezinoj gustoći ovisi kako ćete se osjećati dok sjedite ili ležite. Visokoelastična pjena je nešto skuplja, ali udobnija i dugotrajnija. Ispune mogu biti i u kombinaciji s perjem, ali ih je teško održavati. U svakom slučaju, pritisnite sofu na nekoliko mjesta i provjerite kojom se brzinom vraća u početni položaj. To će vam reći koliko brzo će ona izgubiti svoju formu. Razmislite i o tome želite li istu razinu mekoće i čvrstoće u sjedištu i za leđa. Oni ne moraju biti isti.

8. Tkanina i održavanje

Najskuplji su prirodni materijali poput svile, lana i pamuka, ali su skloniji bržem habanju. Izdržljiviji su materijali koji su tzv. mješavine od prirodnih i umjetnih materijala, primjerice vuna ili pamuk ojačani nekim sintetskim vlakom ili impregnirani za lakše čišćenje. Razmislite o tkanini ovisno i o tome imate li malu djecu ili kućne ljubimce. Želite li kvalitetnu pravu ili jeftiniju umjetnu kožu? Također, provjerite kvalitetu šavova na tapecirungu. Raspitajte se kako se sofa održava, koliko je otporna na habanje, mrlje i sunčeve zrake te je li vatrootporna. Obavezno isprobajte materijal na goloj koži da nije neugodan ili grub.

9. Dostava garniture

Ako niste u mogućnosti sami prevesti sjedeću garnituru do doma, raspitajte se o dostavi, troškovima dostave i roku isporuke namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:33