PROJEKT: BOJANJE FASADE

9 stvari koje trebate znati prije bojanja fasade

 

Fasada kuće je jednaka koricama knjige, ona je ta koja stvara prvi dojam o vašoj kući. Nakon prvog bojanja fasade, boju je dobro osvježiti svakih 10-ak godina. Većina se odlučuje za profesionalce kada je riječ o bojanju fasade, no svejedno je dobro znati nekoliko temeljnih stvari prije samog bojanja, kako biste bili sigurni da je posao dobro odrađen.

1. Uzmite u obzir vremenske prilike

Ovo je prvo pravilo svakog bojanja fasade – izaberite doba godine kada je razina vlage u zraku niska, a padaline su rijetke ili ih uopće nema. U našem podneblju proljetni danu su najidealniji za planiranje bojanja kuće.

2. Kvaliteta boje je na prvom mjestu

Odlučite se za boje koje traju dulje, a ne boje koje su najjeftinije. To najčešće znači da ćete trebati stavljati manje slojeva boje te da će vaša boja trajati dulje. Samim time štedite vrijeme ali i novac. S najjeftinijim odabirom boje biste vjerojatno ubrzo trebali ponovno bojati fasadu.

3. Izbrusite i isperite zid

Ovaj je korak najvažniji, a često se preskače kako bi se uštedjelo vrijeme. Jako je važno temeljito očistiti zid od stare boje, prašine i ostale prljavštine. Nakon što ga izbrusite i isperete, ostavite ga da se do kraja osuši na zraku. Boja se tada najbolje prima, ali i dulje traje.

4. Boja se neće uhvatiti za trulo i istrošeno drvo

Barem ne onako kako ste očekivali, a drvo će nastaviti još brže truliti. Zbog toga se radije odlučite promijeniti drvene dijelove na kući.

5. Ne zaboravite na pripremni premaz

Osim ako ste uzeli boju u kojoj se već nalazi pripremni premaz, nakon brušenja zida važno je nanijeti ga kako bi se boja u potpunosti uhvatila za površinu i dulje trajala.

6. Pomiješajte više kantica boje u jednu

Na taj ćete način osigurati nanošenje jednake nijanse boje na cijelu fasadu.

7. Započnite od vrha kuće

Ako započinjete od vrha, jednostavnije ćete kontrolirati prelijevanje boje i izbjeći ćete neželjene tragove boje.

8. Uvijek dobro zatvorite kantu s bojom

Ako to ne napravite, boja će se brže osušiti i bit će teško ili nemoguće raditi s njom. Kako biste bili sigurni da ste dobro zatvorili kantu s bojom, možete je dodatno omotati prozirnom folijom.

9. Pripremite okoliš

Prije samog bojanja fasade pogledajte na što sve može doći boja. Lako je smetnuti s uma da je bojanje kuće zapravo poprilično neuredna aktivnost, a na tu neurednost možete utjecati samo tako da prekrijete sve površine kako bi vam pospremanje na kraju bilo jednostavnije.

Izvor: DIY network

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:26