Afrička ljubica na prozorima

Ova biljka baršunastih listova uspješno cvate tijekom cijele godine

Vrtlar Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, Hrvoje Kovač, objašnjava što sve trebate učiniti da biste razmnožili ovu biljku baršunastih listova koja uspješno cvate tijekom cijele godine.

Moram priznati da u posljednje vrijeme, zbog ovog hladnog vremena, sve više razmišljam o toplijim dijelovima svijeta. Pa mi je za oko zapela biljčica, porijeklom iz Afrike, koju moja supruga iznimno voli i u ovo vrijeme, s obzirom na grijanje, posvećuje joj posebnu pažnju. Riječ je o afričkoj ljubici, čestom stanovniku naših domova. Vrlo je zahvalna biljka koju je lako održavati, a veseli svakog vrtlara jer cvate tijekom cijele godine.

S planine Usambare

Afrička ljubica (lat. Saintpaulia ionantha) mala je biljka s lijepim, baršunastim listovima u obliku srca i privlačnim plavkastim cvjetovima koji nalikuju na cvjetove obične ljubice. Prema dostupnoj literaturi, u Europu je stigla potkraj 19. stoljeća. Pronađena je u Africi, na padinama planine Usambare (planinski masiv koji se proteže kroz Keniju i Tanzaniju). Otkrio ju je nekadašnji guverner u tadašnjoj njemačkoj koloniji Walter von Saint Paul-Illaire u pukotinama bogatim humusom. S obzirom na to da je otkrivena u Africi, dobila je naziv afrička ljubica. Ovo posebno napominjem jer sam imao priliku često čuti od naših sugrađana da spominju “japanske ljubice”, kao i trgovce koji pogrešno označavaju bilje u prodaji. Afrička ljubica se brzo proširila u 20. stoljeću i postala jedna od najomiljenijih biljaka za uzgoj u kući. To i nije neobično s obzirom na lakoću uzgoja i dugotrajnu, gotovo neprekidnu cvatnju, te velik broj kultivara. Gotovo da i nema vrtlarskog entuzijasta u Lijepoj našoj koji ne posjeduje barem jednu, koja mu krasi stambeni prostor, čak i u ovom, zimskom periodu.

Podučite i djecu

U današnjem broju ću vam prikazati način na koji možete sami napraviti lisne reznice i nanizati dražesne afričke ljubice na prozorsku klupčicu. Budući da je izrada prilično jednostavna a efektna, ako imate djecu, savjetujem da i njih uključite u to da biste ponešto naučili.

Način uzgoja

Afrička ljubica najbolje uspijeva pri stalnoj temperaturi od 22 °C, na mjestu gdje ima dovoljno svjetla, a opet nije izravno izložena jakom suncu koje može oštetiti listove. Stoga je idealno mjesto za uzgoj prozorska klupčica. Voli visoku vlažnost zraka, ali ne prskanje lišća, stoga je zimski period nezgodan jer se obično ispod prozorskih klupčica stavljaju radijatori koji isušuju zrak pa je potrebna posebna njega u ovom periodu. Važno je svakog dana zalijevati oprezno ispod lišća ili preko podloška. Korijen ne smije biti prevlažan da ne bi istrunuo. Kapljice vode, kao i izravne sunčeve zrake, mogu prouzročiti pojavu smećkastih mrlja na lišću.

Potreban materijal: staklenka ili plastična čaša, plastična vrećica, gumica za učvršćivanje vrećice, štapić, škare, zemlja za cvijeće, pijesak, crepići ili kamenčići za drenažu, lončić i nekoliko listića s peteljkom ljubice, koju možete zamoliti od prijatelja ili poznanika (slika 1)

Način Izrade: U staklenku ulijte svježu vodu gotovo do ruba, zatim položite plastičnu vrećicu preko ruba staklenke i učvrstite je elastičnom gumicom ili špagom (slika 2). Umjesto staklenke možete koristiti plastičnu čašu, a umjesto plastične vrećice i gumice aluminijsku foliju. Osobno preferiram staklenku jer je teža pa se teže izvrne, a vrećicu jer je prozirna pa možete pratiti razvoj korijena. Ovakav način je posebno zgodan ako imate djecu jer ih možete uključiti u izradu reznica, pri čemu će moći svakodnevno pratiti napredak rasta korijenova sustava. Nakon što ste pripremili staklenku s plastičnom vrećicom, štapićem probušite rupice na vrećici (slika 3 i 4), pa kroz njih umetnite listiće ljubice (slika 5). Staklenku s listićima ostavite na svijetlom i toplom mjestu za 2-3 tjedna, kako bi se razvio korijen. Pri tome napredak možete pratiti kroz samu staklenku (slika 6). Nakon 4 tjedna, kada se korijen dovoljno razvije (slika 7 i 8), vrijeme je za sadnju. Na dno lončića stavimo crepiće ili kamenčiće za drenažu, koje prekrijemo slojem pijeska, zatim na to stavimo zemlju za cvijeće. Potom, štapićem napravimo rupicu u zemlji, u koju pažljivo umetnemo listić ljubice s mladim korijenom, i lagano utisnemo zemlju oko listića. Dovoljan je po jedan listić u svakoj teglici jer će se od njega, nakon nekog vremena, početi stvarati lisna rozeta, iz koje će se poslije stvarati grančice s cvjetićima.

Dobro je znati

Prašina: Ako se na lišću, prekrivenom finim dlačicama, nakupi prašina, uklonite je mekanim kistom

Zalijevanje: Nikako ne tuširajte biljku jer to afrička ljubica ne voli, isključivo zalijevajte zemlju ispod lišća ili u podložak

Intenzivnija cvatnja: Da biste potaknuli i produžili cvatnju od proljeća do kraja ljeta, svaka dva tjedna dohranjujte je tekućim gnojivom

Faza Mirovanja: Pri kraju cvatnje, u jesen, kad počne kratko razdoblje mirovanja, afričke ljubice zalijevajte manje i ne prihranjujte 2 do 3 tjedna, time ćete potaknuti novi ciklus cvatnje

Savjet više

Kad se lisna rozeta počne izdizati, a posudica u kojoj biljka raste postane pretrpana i pretijesna, vrijeme je da afričke ljubice razdijelite. Najbolje razdoblje za to je u proljeće, prije cvatnje. Iako mogu dobro uspijevati u različitim posudama jer imaju plitak korijen i ne vole suvišnu vlagu, najviše joj odgovaraju plitki lončići.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 03:26