Savjeti profića

Ako doista želite uživati u kupaonici, ove pogreške treba izbjeći pri odabiru sanitarija

 MIHALIS_A/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Savjeti za uređenje kupaonice i česte pogrešake koje treba izbjeći pri odabiru sanitarne opreme

Kupaonica je prilično nezahvalna prostorija za adaptaciju zbog toga što se ne može preurediti samo jedan dio, osim kada je riječ o zamjeni namještaja. Svaki drugi popravak zahtijeva određene radove, poput rušenja ili bušenja zidova, pa se uz bilo koju sanaciju može napraviti i cijela adaptacija. Puknuće cijevi povlači i dizanje ili odvajanje pločica, a najčešće se više ne može naći isti tip pločica koje su bile prije radova, što znači potpunu izmjenu. Izmjena kade, ako je ugrađena ili ako je tuš kabina, također podrazumijeva i neke građevinske radove, što otvara priliku za adaptaciju.

Međutim, prije adaptacije prvo treba sjesti, razmisliti i pomno isplanirati svaki kutak prostora, jer se najbolja rješenje često kriju u dobrom planiranju i malim dizajnerskim trikovima.

– Određivanje budžeta predstavlja najvažniju stavku prije početka radova jer njime određujemo mogućnost i granice do kojih možemo ići pri uređenju. Nakon određivanja budžeta, u razgovoru sa stručnjacima i majstorima ili drugim putevima valja istražiti najbolji način iskorištavanja prostora u okviru financijskih mogućnosti. Bitno je da u kupaonici imate mjesta za slobodno kretanje i spremanje stvari, a da se pritom ne sudarate sa zahodskom školjkom, radijatorom, umivaonikom ili perilicom. Razmislite i o rasporedu, odnosno o tome jesu li svi elementi na pravom mjestu – upozorava arhitektica Antonija Deda iz Paf studija za dizajn interijera, na koju se nadovezuju arhitekti iz tvrtke Izvan okvira, dodajući da je uz budžet važno nabaviti svu opremu i dogovoriti se o redoslijedu radova.

image
LIVING4MEDIA

ODABIR SANITARIJA

Osnovni sanitarni elementi koji svaku kupaonicu čine funkcionalnom su umivaonik, zahodska školjka i tuš kabina ili kada. Dodatni elementi u kupaonici nisu neophodni, ali povećavaju uživanje i relaksaciju.

U najmanju kupaonicu uvijek se može postaviti zahodska školjka, mali umivaonik i mala tuš kada, s tim da se dobrom rasvjetom i ogladalima vizualno može povećati prostor, dok se u srednji tip kupaonice postavlja umivaonik normalne veličine, zahodska školjka i tuš kabina. U najveću kupaonicu može se postaviti umivaonik, školjka, bide i kada, koja može biti na središnjem mjestu, a mogu se unositi i elementi wellness kupaonice.

Neki traže i postavljanje pisoara. Iako nije nužno, uobičajeno je u kupaonicu staviti perilicu rublja i sušilicu. Pri preuređenju najprije treba definirati na koji način će sanitarni elementi (zahodska školjka i bide) biti ugrađeni: hoće li biti viseći ili će biti ugrađena podna verzija elemenata?

image
LIVING4MEDIA

– Preporučujemo viseće elemente zbog jednostavnijeg čišćenja i održavanja kupaonice, a onda i zbog estetike. Ovisno o vrsti sanitarnih elemenata odabire se model vodokotlića, koji može biti ugradbeni ili nadgradni. Preporučuje se da umivaonik, školjka i bide budu istog proizvođača, kako bismo izbjegli moguće razlike u tonu keramike. Ovisno o veličini kupaonice i želji investitora, bira se kada ili tuš kada te odgovarajući paravan ili tuš kabina.

Pri odabiru miješalica i tuš konzola važno je voditi računa o potrošnji vode. Određeni su proizvođači zahvaljujući novim tehnologijama postigli da potrošnja vode miješalice za umivaonik bude 5 l/min, a tuša 6 l/m. Svakako je dobro provjeriti potrošnju vode miješalica koje odabiremo za uređenje kupaonice, te na taj način pridonijeti uštedi vode i zaštiti okoliša – kaže Andrea Ćus iz Špine.

image
MIHALIS_A/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Umivaonik postaje sve važniji element u kupaonici, posebno zbog njegova izgleda. Bez obzira na to jeste li se odlučili za umivaonik u sklopu kupaonskog elementa ili samostalni, moraju se poštivati minimalne dimenzije od 90 centimetara širine i 55 centimetara prostora ispred umivaonika radi neometana pristupa.

Jedna od najčešćih dvojbi ipak je odabir tuš kade ili kade, što ovisi o željama kupaca i prostornim mogućnostima. U slučaju kade važno je predvidjeti prostor od minimalno 55 do 60 centimetara, a ako taj prostor služi i za opuštanje, tada je potrebno predvidjeti od 90 do 105 centimetara.

Klasične dimenzije tuš kade su 80×80 centimetara, pa sve do 180×100. U uređenju zone tuširanja koristi se i tuš kanalica, čime se dobiva walk in tuš prostor. U kombinaciji sa staklenim paravanom, on kupaonici daje dozu ekskluzivnosti.

Osim klasičnih zahoda, u ponudi možemo naći i one s grijanom daskom, s opremom za pranje korisnika nakon nužde i dezinficiranje nakon korištenja.

Bide služi za intimnu higijenu i uglavnom se smješta u nešto većim kupaonicama, ali i pri njegovu ugrađivanju bilo bi poželjno poštovati minimalna pravila smještaja u prostor, pa je najbolje da bude udaljen od zida 10 do 11 centimetara, a slobodni prostor ispred njega neka ne bude manji od 60 centimetara.

Kada je o armaturama riječ, osnovno što trebamo u kupaonici su miješalica za umivaonik, miješalica za kadu, ako je imamo, te miješalica za tuš s ručnim tušem na zidnoj šipki. Dodatno što možemo imati je miješalica za bide, ako imamo bide, te nadglavni tuš za veći užitak tuširanja.

image
C.COULSON & V.ARCHER/LIVING4MEDIA

– Ono što mnogi korisnici ne znaju je prednost montiranja ručnog tuša na zidnu kliznu šipku, umjesto samo naslanjanje na miješalicu. Zidna klizna šipka nosi ručni tuš koji se može postaviti na visinu koja odgovara korisniku. U tom trenutku tuširanje je ugodnije, ruke su slobodne za šamponiranje, a ručni tuš pruža ugodu i nadglavnog tuša. Dostupni su ručni tuševi raznih promjera, kako bi užitak tuširanja bio što veći. Tuširajući se, na taj način ne moramo močiti kosu, što je u slučaju nadglavnog tuša neizbježno – kažu iz tvrtke Hansgrohe i dodaju da je jedna od čestih grešaka koja se javlja pri odabiru miješalica za tuš-kadu ugradnja miješalice za kadu s izljevnom cijevi u prostor tuš kade, umjesto miješalice za tuš koja nema izljevnu cijev.

– Investitor često opravdava tu želju potrebom za mjestom u kupaonici gdje se mogu puniti veće kante za vodu.

No na taj se način umanjuje prostor ispod tuša koji često ionako nije velik pa izljevna cijev na miješalici smeta. Ako vam je potrebno mjesto gdje trebate puniti veće kante, a to ne možete raditi u kuhinji, uvijek treba uzeti u obzir veću visinu miješalice za umivaonik. Viša miješalica ostavlja više prostora, a pravilnim odabirom umivaonika izbjegava se špricanje vode izvan umivaonika – kažu iz tvrtke Hansgrohe i dodaju da na tržištu, osim ručnog tuša na kliznoj šipki ili bez nje, postoje i nadglavni tuševi s podžbukanom ugradnjom upravljanja ili showerpipe kao 3-u-1 rješenje: nadglavni tuš, ručni tuš s crijevom i termostatskom miješalicom u jednom proizvodu, koji se često koriste u wellness kupaonicama.

Ipak, prava zvijezda kupaonice je miješalica za umivaonik. Taj se proizvod vizualno najviše ističe, i najviše ga koristimo pa je dobro za njega izdvojiti nešto više novca, kako biste bili sigurni u kvalitetu i dizajn.

image

Unsplash

Steven Ungermann

– Klijenti se najčešće odlučuju za klasičnu miješalicu koja se ugrađuje na umivaonik, no ako želimo dozu elegancije i ekskluzivnosti, svakako treba razmisliti o zidnom modelu miješalice.

To je model miješalice koje se ugrađuje u zid, čiji izljev izlazi iz zida koji djeluje elegantno. Postoje i miješalice viših dimenzija koje se mogu montirati na ormarić ili na umivaonik, tvoreći na taj način dodatni prostor između miješalice i umivaonika – kaže Andrea Ćus iz Špine.

Pri odabiru materijala i boja, danas nismo vezani samo uz krom. Kombinacija bijele boje i kroma vrlo je atraktivna i lijepo se može kombinirati s bijelom keramikom i sanitarijama.

image

Unsplash

Phebe Tan

– Vrhunski proizvođači i u ovom segmentu nude individualna rješenja, pa kupci mogu birati različite obrade površina; od sjajnog ili mat brušenog kroma, više nijansi zlatne i bakrene boje. Pri odabiru boja armatura svakako imajte na umu druge boje u kupaonici i kako najbolje održavati pojedinu površinu. Agresivna sredstva za čišćenje najčešće nisu potrebna, osobito za nedavno postavljene proizvode. Redovnim održavanjem blagim sredstvima za čišćenje osiguravate i dugotrajnost proizvoda – kažu iz tvrtke Hansgrohe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:02