DUGOTRAJNA KVALITETA

Ako ispravno održavate svoje krpe od mikrovlakana mogu vam trajati godinama

 Amazon
Krpe od mikrovlakana osnovni su i pomalo čarobni višenamjenski pomoćnik kada je u pitanju čišćenje

Krpe od mikrovlakana osnovni su i pomalo čarobni višenamjenski pomoćnik kada je u pitanju čišćenje. Budući da sadrže najlon koji ima statički elektricitet, krpe za čišćenje od mikrovlakana skupljaju i zarobljavaju čestice nečistoće i prašine poput magneta. Posjeduju daleko više snage za čišćenje i ribanje od prosječnog papirnatog ručnika ili krpe, a imaju i još jedan bonus - ekološki su prihvatljive, jer ih ne morate baciti nakon jedne upotrebe!

image
/SHUTTERSTOCK

Prosječna krpa od mikrovlakana može izdržati nekoliko stotina pranja, što znači da bi vam trebala potrajati nekoliko godina. Ali zapravo morate paziti na jednu stvar kad ih perete: deterdžent. U stvari, najgora stvar koju možete učiniti za krpe od mikrovlakana je da koristite previše deterdženta. Grubi deterdžent ili previše deterdženta mogu prekriti najlonska vlakna tkanine, što rezultira manjom učinkovitošću.

Umjesto da krpe od mikrovlakana bacate u prljavo rublje zajedno sa svojom odjećom, pokušajte ih ručno oprati - zapravo, bez ikakvog deterdženta. Jednostavno napunite kantu vodom na sobnoj temperaturi i namočite krpe, te ih pustite da odstoje 20 – 30 minuta. Nakon toga ih isperite čistom vodom, iscijedite i staviti sušiti.

image
BAKIBG/GETTY IMAGES

Ako ste krpu od mikrovlakana koristili za čišćenje malo većeg nereda zasigurno ćete htjeti upotrijebiti deterdžent. Pripazite da ga ne koristite previše (i nikada ne koristite izbjeljivač). Jedan od načina da spriječite oštećenje krpa je pranje odvojeno. Ne samo da druge vrste tkanina, posebno pamuk, mogu oštetiti najlonska vlakna; također ćete trebati upotrijebiti manje deterdženta nego što biste, recimo, za hrpu znojne odjeće za vježbanje.

Koliko deterdženta trebate koristiti da biste oprali krpe od mikrovlakana

Kao opće pravilo, najbolje je upotrijebiti jednu do dvije žličice deterdženta, maksimalno. Ako su smrdljive možete dodati malo bijelog octa ili ih prethodno natopiti.

image
XEFSTOCK/GETTY IMAGES

Evo još nekih pravila koja se trebate pridržavati.

Tijekom ciklusa pranja koristite hladnu ili toplu vodu. Nikada nemojte koristiti vruću vodu, jer ona može uništiti vlakna.

Nemojte koristiti omekšivač, koji lako može začepiti otvorene prostore između mikrovlakana i učiniti ih manje učinkovitima.

Preskočite sušilicu i osušite ih na zraku. Mogli biste se iznenaditi kako se krpa od mikrovlakana brzo suši!

Možda će trebati malo više rada i brige, ali zaštita krpa od mikrovlakana u konačnici će vam uštedjeti novac i vrijeme u budućnosti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:49