PAMETAN IZBOR

Ako ne zbog ušteda, zbog ovog biste svakako trebali angažirati stručnjaka za uređenje doma

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES
Zapošljavanjem stručnjaka prvenstveno ćete uštedjeti vaše dragocijeno vrijeme i živce

Uglavnom svi koji se odluče na renovaciju ili izgradnju svoga doma pitaju se trebaju li stručnjaka ili posao mogu izvesti sami. Mi vam donosimo pet razloga zašto ipak trebate uzeti stručnjaka.

image
HISPANOLISTIC/GETTY IMAGES

1. Uštedjet ćete na vremenu

Možda ne znate kako izbor konstrukcije može utjecati na ugradnju mehaničkog sustava. Ili ne znate opcije za nove materijale ili tehnologije koje bi mogli biti jeftinije, bolje ili prikladnije od onoga što je vama poznato. Za otkrivanje tih stvari treba vremena, i to puno. Kvalificirani stručnjak spremno će imati ove informacije za vas. Osim toga, s napretkom tehnologije i novih tehnika pojavljuju se i stroži zahtjevi energetske učinkovitosti stoga je presudnije nego ikad u vašem timu imati nekoga tko razumije trenutne građevinske propise. To su obično složeni tekstovi koje je teško razumjeti onima izvan građevinske struke. Kada arhitekti predaju nacrte nadležnim tijelima oni ih pregledavaju i izdaju obavijest o reviziji kako bi riješila bila kakva odstupanja. Dobro informirani arhitekt ili dizajner može provesti projekt s minimalnim brojem revizija. Budući da je za svaku reviziju potrebno vrijeme, manje revizija omogućit će vam brže dobivanje dozvole. Nekvalitetni ili nepotpuni dokumenti mogu odgoditi vašu izgradnju. Angažiranje sručnjaka pomoći će vam da osigurate da vaš projekt ispunjava sve potrebne zahtjeve. To bi vam moglo uštedjeti mnogo neprospavanih noći i potencijalno tjedana na projektu pokušavajući utvrditi što je potrebno za zadovoljavanje istih.

image
VLADIMIR VLADIMIROV/GETTY IMAGES

2. Stručnost i razumijevanje cjelokupnog postupka

Osnovna funkcija stručnjaka je tumačenje vaših potreba i izrada profesionalnog plana. Iako ga možete angažirati samo za taj zadatak, arhitekt ili dizajner će također pružiti širok spektar drugih resursa kako bi se osiguralo da cijeli postupak gradnje protekne bez problema. Ovisno o vašim potrebama i proračunu, projektant vas može voditi kroz odgovarajući postupak prijave, pomoći u zapošljavanju geodeta i izvođača, preporučiti podizvođače i u vaše ime upravljati fazom izgradnje kako bi osigurao da se planovi točno slijede. Pokušaj da to napravite sami značio bi sate i sate istraživanja i potencijalna kašnjenja. Arhitekte je uglavnom skuplje unajmiti, ali u projekt unose širi skup vještina i talenta koji mogu rezultirati iznimnim projektom i iznimnim iskustvom. To je rezultat dodatnog rada koji arhitekt ulaže u koordinaciju svih uključenih u vaš projekt, kao i jedinstvenih vještina i znanja povezanih s trenutnom tehnologijom, materijalima i građevinskim procesima.

image
HIKESTERSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Znaju što rade

Budući da se toliko podataka o vašem projektu priopćava pomoću nacrta može doći do pogrešnih interpretacija, što dovodi do zabune oko toga koji elementi idu zajedno. Pogotovo ako nacrt prikazuju nešto s čime izvođač možda nije upoznat ili ako je izvođač zauzet i nije imao vremena stvarno pogledati određene dijelove nacrta, mogu se previdjeti kritični elementi detalja. Projektant zna kako to sve popratiti. Imati nekoga tko zna što radi može spriječiti skupe pogrešne korake.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

4. Oni će biti vaš odvjetnik

Ako imate problema s izvođačima na vašem projektu, možda će vam biti teško provjeriti jesu li pravilno izveli sve po nacrtima ili čak koji je izvođač zapravo odgovoran za neki problem ako se dogodi. Teško je znati gdje prestaje odgovornost jednog izvođača, a započinje drugi. Vidjeli smo nebrojeno puta kako se stvari previđaju ili se nepravilno konstruiraju u ranom procesu, što utječe na izvođače kasnije u poslu. A ako je taj raniji izvođač prešao na drugi posao, često je teško osobu vratiti na lice mjesta kako bi ispravila te pogreške. Osim toga, novi izvođači naplaćuju popravljanje tuđih pogrešaka. Jednom kada projektant vodi vaš posao on je taj koji je zadužen da se ove stvari isprave bez da se vi s time zamarate.

image
HIKESTERSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Dobit ćete bolji uvid u dizajn i detalje

Dizajner prevodi vaše potrebe u funkcionalne prostore, ali ih čini i lijepima. Dobri dizajneri savršeni su trodimenzionalni mislioci i mogu koristiti svoje sposobnosti kako bi pronašli posebne mogućnosti u dizajnu koje na dvodimenzionalnim nacrtima možda neće biti lako razumjeti. Uz to, uvijek su u toku s trendovima u lokalnom i međunarodnom dizajnu. Ako želite prostor koji ima trajnu privlačnost i dodaje vrijednost vašoj investiciji, morate unajmiti arhitekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 17:05