IZRAZITO ŠTETNO

Ako osjetite ovaj miris u kući, reagirajte odmah! Evo zašto...

 /SHUTTERSTOCK

Iako su električne žarulje u potpunosti zamijenile upotrebu svijeća za unutarnju rasvjetu, to ne znači da su svijeće stvar prošlosti.

Štoviše, uvijek ih imamo barem nekoliko u kući, u slučaju da ostanemo bez struje. Redovito palimo svijeće u našem domu za rođendane, praznike itd.

Također, zahvaljujući savjetima zdravstvenih stručnjaka, popularnost mirisnih svijeća, čije različite arome i boje imaju zadaću popraviti nam raspoloženje, podići koncentraciju, umiriti nas ili stvoriti romantičnu atmosferu, u stalnom je porastu.

Neki od proizvođača svijeća čak tvrde da je njihovo paljenje odličan način za raspršivanje svih neugodnih mirisa u prostoru u kojem živimo, a mnogi (pogrešno) vjeruju da je korištenje mirisnih svijeća odličan način da se riješimo štetnih posljedica pušenja u kuću, kao i miris duhanskog dima. Međutim, ovo je zaista velika zabluda!

image
JALAG/BRAAS, NELE/LIVING4MEDIA

Nijedna svijeća nam definitivno nije prijatelj, pogotovo ne ove moderne koje se sve manje izrađuju od pčelinjeg voska i drugih prirodnih materijala, a sve više od parafina, jednog od štetnih naftnih derivata. Zato svaki put kada palimo svijeću, bilo parafinsku ili "prirodnu", moramo biti svjesni da smo izloženi čistom izgaranju i otvorenom plamenu, jer cijelo vrijeme udišemo dim pun otrova koji mogu biti vrlo, vrlo opasni na naše zdravlje. Svako paljenje opasno je po zdravlje, a treba izbjegavati bilo kakvu vrstu dima, prenosi Blic.

Osim ugljičnog monoksida, koji je produkt svakog izgaranja, u dimu upaljene svijeće, slično onom od upaljene cigarete, ima alkana i alkena, kakvih ima u ispušnim plinovima automobila. Također, u zrak se ispuštaju toluen i benzen koji, bez odgovarajuće ventilacije, mogu iritirati oči, nos, uzrokovati glavobolje i brojne druge neugodne simptome.

image
C.COULSON & V.ARCHER/LIVING4MEDIA

A da paradoks bude još veći, svijeće ne samo da mogu doprinijeti većem zagađenju zraka u prostoriji u kojoj su zapaljene, već otvoreni plamen može čak dovesti do neželjenih požara. Dakle, imajte na umu da čak i kada koristite svijeće koje navodno "pokupe" miris duhanskog dima, zapravo samo pogoršavate stanje svima u prostoriji, jer su i vrsta gorenja i otvoreni plamen štetni za ljudsko zdravlje.

Kad je riječ o kvaliteti zraka ispunjenog dimom klasičnih cigareta, koji se konzumira paljenjem, a potom i spaljivanjem duhana, dovoljno je spomenuti da sadrži oko 6000 različitih tvari, od kojih je oko 100 štetnih i potencijalno štetnih za zdravlje. Što je doista gorući problem i za pušača i za sve oko njega.

Iako su svijeće, pa čak i čisti petrolej nekada imale ključnu ulogu u noćnom osvjetljenju, jer drugih izvora svjetlosti praktički nije bilo, otkrićem električne energije danas imamo mnogo manje štetne žarulje, koje su posljednjih godina dodatno napredovale u "štedljive" ". Isto tako, kada je riječ o osvježivačima zraka, za njih sada postoje napredne bezdimne varijante koje isključuju bilo kakvu vrstu izgaranja.

image
JALAG/OLAF SZCZEPANIAK/LIVING4MEDIA

A što se tiče cigareta, naravno, savjet je ostaviti ih se zauvijek. No, ako to niste u mogućnosti, znanstvene inovacije i tehnološki razvoj posljednjih godina pridonijeli su da se iu ovom slučaju napravi veliki korak prema bezdimnim alternativama, čija je zadaća trajno eliminirati izgaranje i emisiju štetnih otrova u zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 05:01