Svakako ih uključite

Ako prodajete nekretninu imajte na umu da ove boje znatno povećavaju vrijednost nekretnine i ostvaruju prodaju

 SIDEKIX MEDIA /UNSPLASH/
Iako su namještaj, raspored i dekor glavni elementi uređenja doma, prava paleta boja također može utjecati na povećanje vrijednosti vaše nekretnine

Boja je relativno pristupačna i lako promjenjiva, ali svejedno ima ogroman utjecaj na kupčevu percepciju nekretnine. Budući da dom za život ne kupujemo svaki dan, često pokušavamo brzo obraditi mnogo složenih informacija u području u kojem nemamo puno iskustva. Ta nesigurnost je vjerojatno razlog zašto se oslanjamo na boju kao snažan vizualni element koji signalizira da li je nekretnina moderna i održavana ili trošna i treba obnovu. Upravo taj prvi dojam pridonosi našem općem osjećaju o prostoru i konačno koliko smo spremni platiti za njega.

image
OLENA SERGIENKO /UNSPLASH/

Kupci se opraštaju od blagih boja i sve više odabiru mračne, dramatične zidove.

Nova Zillow® studija otkriva da bi nedavni i potencijalni kupci kuća ponudili više novca za dom s interijerom obojenim u tamno sivu boju. Dakle, zidovi u boji drvenog ugljena povezani su s višom cijenom ponude nego bijeli u svakoj proučavanoj prostoriji: kuhinji, dnevnom boravku, kupaonici i spavaćoj sobi. Čak je i klasična bijela kuhinja pala u nemilost današnjih kupaca, koji su rekli da bi smanjili cijenu za 612 dolara koja je ima.

image
R ARCHITECTURE /UNSPLASH/

Kuće s tamnosivom grafitnom kuhinjom mogu se prodati za procijenjenih 2512 dolara više, dok se kuhinja u kositreno sivoj boji može prodati za 2553 dolara više od očekivanog. Tamno siva u dnevnom boravku i spavaćoj sobi nadmašila je blijedo neutralne boje i ima potencijal podići cijenu čak za 1755 USD.

image
SIDEKIX MEDIA /UNSPLASH/

"Kupci su bili izloženi tamno sivim prostorima putem TV emisija o uređenju doma i objavama na društvenim mrežama, ali i na psihološkoj razini", rekao je Mehnaz Khan, stručnjak za psihologiju boja i dizajner interijera u Albanyju, New York . "Siva je boja povlačenja. Iako je pandemija iza nas i već smo zaronili u svoje užurbane živote, danas više nego ikad želimo da nam dom bude utočište. Želimo se povući i pobjeći od neizvjesnosti vanjskog svijeta, a soba obavijena tamno sivom bojom može stvoriti taj osjećaj sigurnosti."

image
SVEN BRANDSMA /UNSPLASH/

Ova analiza boje temelji se na nizu studija Zillowa, najposjećenije web stranice za nekretnine u Sjedinjenim Državama, na više od 4700 nedavnih i potencijalnih kupaca nekretnina. U svakoj studiji nasumično su im dodijeljene slike doma s unutarnjim prostorom. Svaka boja dobila je ocjenu na temelju percepcije kupaca o prostoru, vjerojatnosti obilaska i cijeni koju bi platili.

No ne pretvaraju se sve sive u zlato kada dođe vrijeme za prodaju. Srednje siva može utjecati na prodajnu cijenu kuće ako se koristi na ulaznim vratima. Zillow-ovo istraživanje otkriva da bi nedavni i potencijalni kupci ponudili procijenjenih 3365 dolara manje za kuću s cementno sivim ulaznim vratima.

image
FRANCESCA TOSOLINI /UNSPLASH/

Iako je konačna prodajna cijena nekretnine određena brojnim čimbenicima, ovo istraživanje pokazuje da se isplati biti strateg pri dotjerivanju nekretnine za prodaju. Većina prodavača napravi dva poboljšanja u svom domu prije nego što ga ponudi tržištu, a najčešći projekt kojeg se prihvate je bojanje interijera. Odabirom pravih boja, možete privući više kupaca ove godine i potencijalno povećati svoju dobit.

image
NISERIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dakle, prvo pažljivo odredite tko je vjerojatni kupac i što možete učiniti da ga privučete i potaknete na kupnju nekretnine.

Paletu boja za interijer odredite na temelju njegovih arhitektonskih značajki, količine prirodne sunčeve svjetlosti i stilova koji su u trendu u tom području, a koji će dovesti do krajnjeg cilja: ostvariti prodaju.

Odabirom trendi boja vaš će dom kupcima izgledati aktualnije i modernije. Bonus plus, bojanje doma čini izgled održavanim, što treba istaknuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:03