ISKUSNI ZNAJU

Ako stavite omekšivač u perilicu rublja na ovaj način rublje će mirisati i do 7 dana

 /SHUTTERSTOCK

Vjerojatno vam se bar jednom dogodilo da perilica rublja nije dobro odradila ciklus i da ste kao rezultat dobili neugodan miris umjesto lijepog.

Nekada perilica ne opere dobro rublje pa ono može imati neugodan miris. Tada treba provjeriti je li grijač dobro grije, a ako je s perilicom sve u redu, problem potražite na drugom mjestu.

Osim neispravne perilice možda zapravo vi griješite u nečemu. Mnogi ljudi prilikom pranja rublja stavljaju previše praška ili omekšivača, koji perilica ne može dobro isprati, pa se on nakuplja u tkanini i na kraju se umjesto lijepog mirisa dobije nešto potpuno suprotno.

Osim toga, razmislite i o tome koje rublje perete, kao i je li ta tkanina predviđena da se u nju dodaje omekšivač. Nisu sve tkanine pogodne za omekšavanje, a ako perete sintetičke materijale omekšivač treba izbjegavati.

Kada je u pitanju traper, proizvođači imaju jasan stav – kod pranja trapera se nikada ne dodajte omekšivač. Od omekšivača tkanina se širi, a također se boja brže ispira.

Ako niste spremni poštovati ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, ovisno od toga koliko često nose traperice i na pojedinačne karakteristike vašeg tijela.

Nakupljena prljavština u perilici također može biti uzrok lošeg mirisa rublja, a mogu se na garderobi pojaviti i bijele mrlje. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

Ispraznite perilicu u što kraćem roku nakon svakog pranja.

Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

Redovno sušite pregradu za deterdžent.

Jednom mjesečno, upalite perilicu "na prazno" s deterdžentom i octom za dezinfekciju.

I još jedan trik, koji će vam omogućiti da vam odjeća miriše i do 7 dana nakon pranja.

Omekšivač ne ulijevajte odmah na počeku pranja, već pričekajte da perilice prođe prvi ciklus pranja i tek nakon što uzme vodu za sljedeći krug stavite omekšivač. Tako će se više omekšivača zadržati u tkanini i više će mirisati. Ipak, vodite računa, jer ostaci omekšivača koji su zaslužni za jači miris mogu iritirati vašu kožu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 17:52