Oprez!

Ako ste primijetili ovu bubu u kući, riješite je se što prije, uzrokuje ogromne probleme

 /SHUTTERSTOCK

Srebrna ribica je naziv za malu štetočinu koja se može naći u našim domovima. Danju ih gotovo nećete vidjeti jer se boje svjetla, ali noću okruže svaki kutak kuće i pojedu sve što nađu. Hrane se hranom i predmetima koji sadrže ugljikohidrate, celulozu, šećere i začine. Na svom jelovniku imaju čak i plijesan, ljuskice kože, mrtve insekte, papir, čak i vaše otpale pramenove kose, svilu, lan...

U nekim slučajevima, srebrna ribica može biti korisna jer se hrani plijesni u vlažnim prostorijama i mrtvim kukcima, ali se može namnožiti u ogromnom broju i tada postaje nepoželjan gost. Srebrna ribica je sićušni kukac veličine do 15 milimetara, a zbog svoje boje i načina kretanja dobila je naziv srebrna ribica.

Ovi kukci nemaju krila, već se kreće u polukružnim zavojima koji podsjećaju na plivanje ribe. Vrlo su aktivni i vrlo brzo se razmnožavaju u okruženjima koja su im posebno ugodna za život. Ženka srebrne ribice može ostaviti preko 3500 potomaka, položiti jaja i do 100 puta u životu. Prosječan životni vijek im je oko 4 godine, prenosi sd.rs.

Do sada nisu zabilježeni slučajevi da srebrne ribice prenose zarazne bolesti na ljude, pa se ne mogu smatrati posebno štetnima za ljudsko zdravlje, ali to ipak ne mijenja činjenicu da su neugodne za vidjeti i da ih ne želimo u blizini. Iako su relativno bezopasni za naše zdravlje, ovi sićušni gmižući kukci mogu uzrokovati manju štetu u kućanstvu. Srebrna ribica se hrani stvarima koje sadrže škrob, papirima, knjigama, tapetama pa čak i ljepilom za tapete. Šteta koju uzrokuju je minimalna.

image
/SHUTTERSTOCK

Osim omiljenim papirima, ovi se kukci mogu hraniti i tkaninama, pa ih nije rijetkost pronaći u tepihu ili ormaru. Latinski naziv srebrne ribice je Lepisma saccharina, a nastala je na bazi njihove omiljene hrane – ugljikohidrata.

Kada znamo kako žive i čime se hrane, nije teško otkriti staništa ovih kukaca. Budući da vole vlagu, vrućinu i tamu, podrumi i kupaonice su najčešća mjesta gdje ih se može vidjeti. Najaktivniji su noću, a kada ih iznenadimo i upalimo svjetlo, primijetimo i da se ti insekti vrlo brzo kreću. Vole vlagu i mogu se naći u kuhinji, a ako tamo nađu nezaštićena pakiranja brašna i šećera, njihovoj sreći nikad kraja, prenosi Country Living. Ovi insekti su posebno otporni i teško ih je iskorijeniti. Bez hrane mogu preživjeti godinu dana, a budući da ličinke leže dva mjeseca, ne možemo biti mirni ni kada uništimo svaku srebrnu ribicu koju smo vidjeli, jer nakon izlijeganja, za dva mjeseca, možemo opet biti u istom problemu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako spriječiti pojavu ovog insekta?

Postoji mnogo načina na koje srebrne ribice mogu pronaći put do našeg doma, ali postoje načini na koje te šanse možemo svesti na minimum. Prostorije koje su vlažne, npr. podrume, što češće provjetravajte, ako primijetite da u stanu imate prostorije u kojima ima vlage, nađite način da je se riješite i osušite, slavine, odvode provjerite i održavajte ih u funkciji, knjige, pogotovo ako ih imate u velikom broju, povremeno obrišite i ponovno provjerite.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako primijetite tragove ovih nametnika, stavite knjige nakratko u zamrzivač, to će uništiti jajašca srebrne ribice ako su ostala negdje u knjizi, ako sami primijetite jajašca srebrne ribice, usišite ih i ispraznite vakuum vrećicu za čišćenje odmah, po mogućnosti što dalje od kuće. Svu hranu, posebno onu koja sadrži ugljikohidrate, treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:29