Što prije, to bolje

Ako uklonite mulj (nije samo voda) u radijatorima štedite do 25 posto na računima! Pa vi vidite

 BAKIBG/GETTY IMAGES, Sentinel
Iako većina domova već koristi centralno grijanje, stručnjak je pozvao da provjerite ima li u radijatorima mulja i prljave vode

Podijelio je ključne znakove nečistog sustava grijanja i jednostavno rješenje koje može pomoći u smanjenju računa za energiju.

Više cijene energije i stagnirajuće plaće natjerali su milijune kućanstava diljem Europe da pronađu pametne načine uštede na troškovima grijanja. Ulaganje u izolaciju i štedljivost pri korištenju jedan je od načina da smanjite svoje račune, ali prema jednom stručnjaku, učiniti nešto tako jednostavno kao što je čišćenje radijatora može smanjiti brojku za čak 25 posto. Sam Price, osnivač tvrtke Heatable, objasnio je prednosti "snažnog ispiranja" i kako točno to učiniti kako biste uklonili problematični mulj u vašem sustavu grijanja.

image
BAKIBG/GETTY IMAGES

Prema nedavnom istraživanju koje je proveo Enertek International, mulj u vašem sustavu grijanja može povećati račune za čak 25 posto.

Sam Price, osnivač tvrtke Heatable, rekao je: "Iako mnogi vlasnici domova uopće ne razmišljaju o kvaliteti ili čistoći svoje vode za centralno grijanje u stvarnosti bi vas to moglo koštati stotine kuna svake godine."

Objasnio je da se s vremenom taj "mulj" može nakupiti u sustavu kao rezultat hrđe i krhotina, pridonoseći ne samo većim računima za energiju.

Sam je dodao: "Među problemima povezanim s nakupljanjem mulja je to što može poremetiti cirkulaciju vode, što dovodi do hladnih točaka u radijatorima i smanjenog izlaza topline."

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KAKO ZNATI IMATE LI TALOG U RADIJATORIMA

Zaviriti u radijatore gotovo je nemoguće, ali postoje drugi načini da otkrijete je li vaša voda za centralno grijanje "prljava".

Sam je primijetio da su hladne točke na radijatorima kada je uključeno grijanje samo jedan znak loše cirkulacije vode.

Dodao je da su hladno dno radijatora i radijatoru potrebno "iznimno dugo vremena da se zagrije" također su znakovi sustava s muljem.

Smanjena učinkovitost zbog prljave vode u centralnom grijanju može dugoročno uzrokovati i veću štetu vašeg bojlera.

Sam je rekao: "Voda za grijanje loše kvalitete jedan je od vodećih uzroka kvarova bojlera i obično je odgovorna za koroziju ključnih komponenti kao što je izmjenjivač topline.

image
M-GUCCI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

"Dobra vijest je da je prljavu vodu za grijanje vrlo lako možete ukloniti standardnim ispiranjem."

Ova metoda čišćenja je najučinkovitiji način dubinskog čišćenja radijatora iznutra kako bi se poboljšala distribucija topline.

KAKO OČISTITI VODU IZ RADIJATORA

Prema Samu, električno ispiranje je "vrlo jednostavan lijek" za probleme s muljem.

Postupak ispiranja treba provoditi svakih pet do šest godina kako bi se osiguralo da se kvaliteta vode u sustavu grijanja održava visoki standard.

Kako izgleda ispiranje kada pozovete profesionalce pogledajte u ovom videu!

Stručnjak za grijanje primijetio je da će to također pomoći u sprječavanju oštećenja metalnih komponenti, kao i razvoja začepljenja.

Dodao je: "Talog usporava sustav, smanjuje njegovu učinkovitost i povećava vaše račune za struju. Ako je prošlo više od pet godina od vašeg posljednjeg ispiranja, vjerojatno je vrijeme da razmislite o jednom prije nego kasnije."

Pozvati profesionalca da ispere vaše radijatore je najsigurnija opcija, iako to možete učiniti sami koristeći električni ispirač ili opciju kao u ovom videu u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 12:38