STARA METODA

Ako vam smetaju insekti u domu, nekoliko kestena na prozorskoj dasci će riješiti problem

 Markus Spiske/UNSPLASH

Jesen je započela a zima je pred vratima. Ovo godišnje doba simboliziraju uglavnom kesteni. Kad ugledamo kestene, odmah pomislimo na jesen i prepustimo se jedinstvenom i neponovljivom ugođaju. Njihova topla boja, miris, okus. Definitivno jedno od najpopularnijih i najpoznatijih voća svih vremena. Njegova su svojstva korisna i za zdravlje organizma (ako uzmemo sve njegove vitamine) i kao kozmetički proizvod. Ne znaju svi da su kesteni izvrsni saveznici našeg vlasišta.

Ukratko, pravi su dar prirode. Kad dođe ovo godišnje doba, od listopada do prosinca, napunimo kuću kestenom. Lijepi su na dekorativnoj razini i ukusni su pečeni ili kuhani. Ne znaju svi da postoji stari trik naših baka u kojem su glavni junaci kesteni. Naše bake – koje su uvijek bile u pravu – stavljale su ih na prozorske daske, ali i na namještaj u kući. Razlog će vas iznenaditi, da vidimo zašto su to činile.

image
Roberto Patti/UNSPLASH

Naši preci uspijevali su pronaći iznimno učinkovita i nezamisliva rješenja za svaki problem, ma koliko mali bio. Postavljanje kestena na prozorsku dasku vrlo je star lijek koji se ukorijenio još u davnim vremenima. Ako i danas govorimo o tome, to znači da postoji istina u pozadini. Glavna svrha ove prakse je zauvijek ukloniti pauke iz našeg doma. Nažalost, zimi, kada je jako hladno i vlaga raste, pauci pokušavaju pronaći sklonište na toplim i suhim mjestima. Naše kuće su idealne. Praktički je nemoguće spriječiti njihov ulazak: uspijevaju prodrijeti kroz vrlo tanke šupljine i male rupice. Međutim, ovom metodom to svakako možemo spriječiti.

Kesteni u prozoru

Kesteni imaju miris i aromu koja odbija pauke. Njihov miris ih drži podalje. Za pojačavanje mirisa preporučamo izbušiti rupe u dotičnom voću. Tako ih možete držati podalje, pogotovo ako kestene postavite u nekoliko kutova kuće. S ovom metodom ne morate potrošiti ni lipe na kupnju raznih repelenata protiv insekata. No, ako želite cijelu kuću preplaviti mirisom kestena, možete kupiti posebne dezodoranse. Mirisna kuća, a ni sjene pauka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:14