PILING TKANINE

Ako vidite nekoga kako ‘brije‘ svoju odjeću, ne znači da je čudak! Ima dobar razlog zašto to radi

 LEVENTKONUK/GETTY IMAGES

Ako nosite odjeću - a nosite ju - prije ili kasnije susrest ćete se s mucicama, malim kuglicama od dlačica koje nastaju propadanjem površine tkanine.

Bez obzira na to je li riječ o tajicama ili vesti, brojni su čimbenici koji mogu doprinijeti nakupljanju mucica, od habanja uslijed čestog nošenja i trljanja tkanine o tkaninu do nepravilne njege. Tkanine poput svile i lana imaju manju vjerojatnost nakupljanja mucica, za razliku od vune, pamuka i poliestera. No, loša je vijest da se mucice, nažalost, ne mogu spriječiti, ali se mogu ukloniti.

Na tržištu postoje razni električni aparati za uklanjanje vlakana, no može vam poslužiti i obična jednokratna britvica. Bitno je da je nova, odnosno oštra. Prvo stavite odjevni predmet na ravnu površinu. Povucite tkaninu tako da bude zategnuta, prislonite britvicu na površinu tkanine i lagano je povucite prema dolje kratkim, glatkim potezima, brijući dlačice. Nemojte primjenjivati pritisak jer to može uzrokovati rupe. Uklonite dlačice rukom. Kad je površina glatka, gotovi ste.

Kako smanjiti stvaranje mucica?

Ponovit ćemo još jednom: mucice, nažalost, ne možete izbjeći. Ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili njihovu količinu. Korak broj jedan odnosi se na pravilnu njegu odjeće, što uključuje pranje prema uputama na etiketama. Navedeni simboli uputit će vas kako prati i sušiti, kada odnijeti rublje u čistionicu, smije li se peglati i slično.

Kako bi vaša odjeća izgledala kao nova kupujte čvrste tkanine izrađene od izdržljivijih vlakana (pletene tkanine kao što su kašmir i vuna imaju veću tendenciju paranja, dok su tkanine od pamuka, svile, trapera, lana i konoplje otpornije na paranje); pažljivo sortirajte rublje (prema boji, ali i prema vrsti tkanine), prije pranja okrenite odjeću naopako te zakopčajte sve patentne zatvarače i gumbe; i na kraju - nemojte preopteretiti perilicu i sušilicu rublja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:34