Nek se ističe

Ako želite uštedjeti i sami preurediti najdraže mjesto za sjediti, tapecirajte dvosjed ovako

 Jenni Yolo/ I Spy DIY
Stari dvosjed ili tapecirana klupa s naslonom već su vam se istrošili i više vam se ne sviđa njihov izgled?

Vrijeme je da krenete u shopping i pronađete tkaninu koja će vas oduševiti te se bacite na posao kako biste svom uređenju mogli dodati sjajan komad namještaja koji će se isticati! U slučaju da želite uštedjeti i sami pokušati preurediti svoje najdraže mjesto za sjediti, u nastavku vam donosimo deset odličnih savjeta kako se uhvatiti u koštac s ovim kreativnim pothvatom!

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

KORIŠTENJE TKANINA S UZORKOM

Ako vam je za oko zapela tkanina koja ima izražajan uzorak, pokušajte ju postaviti tako da centrirate uzorak na velikim površinama. To će najčešće značiti da će vam trebati više tkanine nego što bi vam trebalo da ste odabrali materijal bez uzorka, ali rezultat će vrijediti dodatnog truda i troška. Tkaninu počnite namještati od sredine plohe koju tapecirate prema van pa kada kupujete materijal pobrinite se da imate dovoljno tkanine za prilagodbu.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

KORIŠTENJE TKANINA S TEKSTUROM

Tkanine poput baršuna imaju teksturu o kojoj morate voditi računa jer to znači da materijal ima određeni smjer dlačica te se njegov izgled mijenja kada rukom prelazite preko njih. Važno je da smjer dlačica ide prema vanjskom rubu površine kada se radi o sjedištu, odnosno prema spoju između ploha kada je riječ o naslonu jer ako ga stavite obrnuto boja površine će se mijenjati od jednog dijela površine do drugog i dobit ćete neujednačen izgled.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

OBRATITE POZORNOSTI NA SAM UZORAK NA TKANINI

Provjerite kako je orijentiran uzorak na samoj roli tkanine te ide li on poprečno ili se nastavlja uz rolu. Ta je značajka važna jer određuje koliko ćete metara tkanine trebati i kako se uzorak može postaviti.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

NEMOJTE KORISTITI POSTOJEĆU TKANINU KAO PREDLOŽAK

Ovisno o vrsti tkanine i dužini uporabe postojeća tkanina vjerojatno se razvukla i izgubila pravi oblik. Pritom se često događa i da se nakon tapeciranja odreže višak tkanine koja se inače koristi za natezanje površine što znači da nećete dobiti stvaran dojam koliko vam tkanine zaista treba. Najbolje rješenje vam je da izmjerite površinu koju tapecirate i dodate još desetak centimetara sa svake strane za natezanje.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

BUDITE DOSLJEDNI SA SMJEROM TKANINE

Čak i u slučaju da odaberete tkaninu koja nema uzorak niti izraženu teksturu još je uvijek važno da uskladite smjer tkanine na svim dijelovima svog namještaja. Time ćete izbjeći neujednačeni izgled i promjenu boje zbog načina na koji pada svjetlost na površinu.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

FOTOGRAFIRAJTE CIJELI PROCES I PIŠITE BILJEŠKE

Dok skidate staru tkaninu sa svog namještaja slikajte proces i pišite si upute kako biste znali sve vratiti na isto mjesto kako budete ponovno tapecirali.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

RAD SA ZAKRIVLJENIM DIJELOVIMA

Ako vaš komad namještaja ima zakrivljen naslon i rubove pripazite na kut pod kojim tkanina prelazi preko zakrivljenog dijela. Kada radite s materijalom pune boje to neće biti veliki problem, ali kod tkanine s uzorkom odmah će se primijetiti da se on više nije u skladu s ostatkom tapecirane površine. Kako biste izbjegli taj neuredni dojam razrežite tkaninu na mjestima gdje se iskrivljava i zašite je pod kutem koji je potreban da se uzorak poklapa.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

OBRUB TKANINE

Obrub se najlakše izvodi na industrijskim šivaćim mašinama, no to nije nešto što prosječan čovjek ima na raspolaganju. Ono čime se možete poslužiti je stopica za zašivanje zatvarača na klasičnoj šivaćoj mašini kako biste na tkaninu zašili obrub. Pritom je ključno da radite polako kako bi izgled bio dosljedan.

image
Jenni Yolo/ I Spy DIY

PRONAĐITE METODU KOJA FUNKCIONIRA ZA VAS

Brojne knjige, instruktori i ljudi koji se bave kreativnim pothvatima imaju različite metode tapeciranja. Kao i s većinom ovakvih projekata tehnike su razvijene ovisno o razini vještine koju posjedujete. Budete realni u vezi svojih sposobnosti i odaberite metodu koju možete uspješno izvesti.

VJEŽBOM DO SAVRŠENSTVA

Tapeciranje je vještina i da biste ju usavršili morate vježbati. Iznenadit ćete se koliko ćete napredovati sa svakim idućim projektom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:32