Odabir kuhinje

Ako želite uživati u kuhanju ovo su detalji na koje morate obratiti posebnu pozornost

Unsplash

 Jean Philippe Delberghe
Želimo vam skrenuti pažnju na najčešće greške koje možete napraviti pri odabiru i uređenju kuhinje, odnosno kako ih izbjeći.

Jedan od najvažnijih elementa svake kuhinje je radni prostor. To je mjesto na kojem perete, režete i sjeckate, kuhate i spremate obroke sebi i najmilijima, i zato je izuzetno važno da taj prostor, uz zadovoljavanje estetskih kriterija, bude i praktičan. Ako doista želite uživati u kuhanju, širina, debljina, visina, stil i boja radne plohe, ali i izbor rasvjete i sudopera detalji su na koje morate obratiti posebnu pozornost.

image

Unsplash

Sven Brandsma

PREUSKA RADNA PLOHA

Pri odabiru radne plohe, pripazite na njezinu dubinu. Većina kuhinja ima radnu plohu duboku samo 60 cm. Idealna je 70 ili 75 cm jer će vam osigurati dovoljno prostora za kuhanje, ali i pohranu manjih uređaja i pribora koji svakodnevno koristite. Stoga, ako imate priliku, odaberite duboku radnu plohu i nećete požaliti. Vjerujte nam!

VELIČINA SUDOPERA

Sudoper je elemet koji se ugrađuje u radnu plohu, a prije kupnje važno je dobro razmisliti o njegovoj veličini, odnosno odgovara li vašim potrebama. Površina kuhinje te perilica posuđa dvije su stavke o kojima valja voditi računa. Ako je kuhinja malena a imate ili planirate perilicu posuđa, odaberite jednodijelni sudoper koji će biti više dubok nego širok kako ne biste izgubili radnu površinu. S druge pak strane, ako imate dovoljno mjesta i veliki radni prostor, možete odabrati onaj s dva korita, bez oklijevanja.

image

Unsplash

Kam Idris

USKLADITE BOJE

Boje i materijali svih površina u kuhinji, od radne plohe do šanka/blagovaonskog stola, trebali bi biti usklađeni kako biste se ugodno osjećali u prostoru u kojem ćete rado boraviti.

DEBLJINA RADNE PLOHE

Još jedna česta pogreška pri odabiru radne plohe je njezina debljina. Znamo, izbor je velik, a masivno drvo će sigurno biti deblje od tanke smole. Dizajneri preporučuju debljinu od 38 mm.

image

Unsplash

Jorge De Jorge

ZANEMARIVANJE RASVJETE

Ako želite da vam boravak u kuhinji bude ugodan, rasvjetu biste trebali staviti iznad radne površine i sudopera. Jedno rasvjetno tijelo na stropu nije dovoljno! Odaberite halogenu rasvjetu koja će vam dati dovoljno svjetla kako biste vidjeli što radite. Ako je radna ploha ispod kuhinjskih ormara, možete postaviti LED rasvjetu (trake, štapiće i sl.) ispod svakog ormarića.

PRENISKA ILI PREVISOKA RADNA PLOHA

Da izbjegnete neugodno naginjanje tijela dok kuhate, vodite računa da radna ploha bude visoka oko 90 centimetara, umjesto uobičajenih 85. Osim toga, nešto viša radna ploha omogućit će vam da iskoristite prostor ispod nje pa možete dodati još jednu ladicu, na primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 00:40