VODIČ ZA ODRŽAVANJE

Bakterije se skupljaju i na kućnom ogrtaču, a mnogi ponavljaju istu pogrešku kad ga stave na pranje

 /SHUTTERSTOCK

Kućni ogrtač mnogima je omiljeni komad odjeće u kojem provode dosta vremena. Koriste ga nakon tuširanja, "uskaču" u njega čim se probude i ispijaju kavu, a često mu se vraćaju u večernjim satima, prije odlaska u krevet. Bez obzira na to koristite li ogrtač za nošenje kao još jedan topliji sloj preko pidžame ili ga koristite kao drugi ručnik, bitno je da ga održavate.

Pranje ogrtača važno je s higijenskog stajališta, ali i zbog produljenja njegova vijeka trajanja, a koliko ga često treba prati ovisi o vrsti materijala, prljavštini...

image
/SHUTTERSTOCK

"Ako je ogrtač od vrlo upijajućeg frotira, može zadržati znoj i druga tjelesna ulja koja mogu dovesti do rasta bakterija", rekla je Liz Eichholz, suosnivačica i kreativna direktorica marke ručnika i ogrtača Weezie iz Atlante za southernliving.com. Dodala je kako redovito pranje kućnog ogrtača može spriječiti rast bakterija i neželjeno nakupljanje prljavštine na vlaknima.

"Preporučam pranje ogrtača nakon svake dvije do tri uporabe - osobito ako ga koristite odmah nakon tuširanja", savjetovala je Liz Eichholz.

Manje upijajući materijali ili oni koji su osjetljiviji poput svile, satena i kašmira vjerojatno će zahtijevati rjeđe pranje. Drugi način da smanjite učestalost pranja je nošenje ogrtača preko pidžame. U tom slučaju idealne su tkanine poput baršuna, šenila i flanela. No, bez obzira na vrstu, morat ćete biti sigurni da ga perete samostalno ili s drugim ručnicima ili frotirnim ogrtačima.

"Najbolji slučaj je da ‘bacite‘ ogrtač u pranje kada perete ručnike. Uvijek izbjegavajte prati ogrtač s odjećom jer ga oštrije tkanine, patentni zatvarači i kuke mogu oštetiti", savjetovala je Liz Eichholz. Također, trebali biste svoj ogrtač prati s predmetima koji su slične boje.

Pamuk

Pamučni ogrtač obično se može prati u perilici rublja na normalnom ciklusu. Zbog sposobnosti upijanja tkanine, možete dodati pola od uobičajene količine deterdženta koju biste koristili na rublju slične veličine. Sušite u stroju na niskoj temperaturi za najbolje rezultate.

Svila

Najbolje je ručno prati svileni ogrtač u hladnoj vodi s blagim deterdžentom. Zbog njihove osjetljive prirode, svilene predmete treba pažljivo sušiti.

Flis

Preskočite omekšivače za ogrtač od flisa jer to može oštetiti vlakna i rezultirati mrljama. Također biste trebali izbjegavati pranje svog flis ogrtača s ručnicima i drugim predmetima od frotira jer će proizvoditi dlačice koje će se zalijepiti za flis. Operite u hladnoj vodi na nježnom ciklusu i osušite na zraku.

Postoje određeni očiti znakovi da vaš ogrtač mora na pranje. Prvi su vidljive mrlje i neugodni mirisi.

"Ako je vaš ogrtač tvrđi od uobičajenog ili se ne suši dobro, vjerojatno je vrijeme da ga operete", rekla je Liz Eichholz.

Ogrtač uvijek treba prati prema uputama proizvođača, što znači da treba obratiti pažnju na etikete. Općenito govoreći, pamučni ogrtači i ogrtači od flisa mogu se prati u perilici rublja, ali ih svakako perite sa sličnim predmetima i neka količina punjenja bude manja, kako biste bili sigurni da je tkanina potpuno isprana i čista kada ciklus završi. Koristite hladnu vodu kako biste izbjegli skupljanje, preskočite omekšivač i upotrijebite malu količinu blagog deterdženta kako biste izbjegli zadržavanje ostataka deterdženta na tkanini nakon pranja.

Osjetljive tkanine poput svile treba prati ručno u hladnoj vodi. Pomoću kante, sudopera ili lavora uronite ogrtač u vodu u koju ste prethodnno dodali nekoliko kapi osjetljivog deterdženta i ostavite da odstoji pet minuta. Protrljajte ogrtač te ga isperite u hladnoj vodi. Nemojte uvijanjem cijediti višak vode; umjesto toga upotrijebite ručnik kako biste nježno upili višak vlage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:10