dječja sobica

Beskrajno zvjezdano nebo za vašeg mališana

Oduvijek vas je fascinirala bezgraničnost svemira i želite da vaše dijete s jednakim divljenjem promatra svijet oko sebe? Okružite ga tim divnim prizorom već od malih nogu! Donosimo vam lijepu ideju kako ukrasiti jedan zid dječje sobe prizorom neba i zvijezda s porukom koja potiče na maštanje i sanjarenje. Ako vas brine da bi se zbog ovog prizora prostor doimao tamnim i zatvorenim, bez brige!

Taj ćete problem riješiti tako da odaberete samo jedan zid koji ćete ukrasiti na ovaj način, a ostatak vašeg dekora ostaviti u nježnim i neutralnim bojama kako biste stvorili uravnoteženo uređenje sobice za svojeg najmlađeg člana.

Potreban materijal

Tamnoplava boja za zid
Bijela boja za zid
Maskirna traka
Kistovi za bojanje zida različitih debljina
Obična krpa
Pisač
Papiri za ispis
Kreda
Olovka

Postupak

Budući da plavi zid predstavlja iznimno upečatljivu i veliku tamnu površinu posebno je važno da njegove granice budu ravne, uredne i čiste pa se pobrinite da rubove zaštitite maskirnom trakom prije početka bojanja zida.

Pripazite da traku dobro zalijepite i potom zapečatite rubove tako što ćete ih prebojati osnovnom bojom koja se nalazi na okolnim zidovima i ispod trake. Tom ćete bojom zatvoriti moguće mjehuriće i neravnine od trake i tako se osigurati da tamnoplava boja ne prodre ispod, zbog čega bi cijeli zid izgledao neuredno, a vi biste potrošili mnogo vremena popravljajući nastale mrlje.

Pobrinite se samo da maskirnu traku skinete sa zida prije nego što se posljednji sloj boje osuši kako biste izbjegli guljenje boje.

Nanesite dva sloja tamnoplave boje na zid. Slobodno dodajte u mješavinu i malo bijele te nastalu svjetliju nijansu plave lagano nanesite na pojedinim dijelovima zida i pomoću krpe kružnim pokretima stopite s tamnijim dijelovima zida. Time ćete stvoriti prirodniji izgled neba.

Ako niste vješti u ručnom ispisivanju slova i izradi tipografije, na računalu pronađite oblik slova koja vam se najviše sviđa, složite svoju poruku i ispišite je u formatu postera i u veličini po želji.

Ispis će biti na nekoliko listova papira koje potom treba uredno složiti i zalijepiti kako bi vaša poruka bila pravilna i uredna. Kada ste spojili sve papire, okrenite svoj ispis i na poleđini kredom prijeđite po slovima. Cijeli dizajn zatim pričvrstite na zid na mjestu koje ste odredili za poruku.

Olovkom prijeđite po rubovima ispisanih slova kako bi se na zid prenijela kreda s poleđine papira pa će ostaci krede na zidu označavati vaša slova!

Manjim kistom počnite popunjavati nastale obrise sloj po sloj sve dok ne budete zadovoljni intenzitetom boje.

Kada ste završili sa slovima, počnite dodavati zvijezde. Različite veličine točkica omogućit će vam stvaranje realističnog zvjezdanog neba i iluziju njihove različite udaljenosti od promatrača. Za nanošenje bijele boje iskoristite kistove različitih debljina i kućanske predmete kao što su čačkalice ili štapići za uši.

Počnite s najdebljim od odabranih kistova i pripazite da su zvijezde nepravilno raspoređene. Prirodno imamo poriv raditi simetrične uzorke pa stoga obratite posebnu pozornost prilikom raspoređivanja bijelih točaka po vašem zidu. Ponovite postupak s ostalim kistovima sve dok vaš zid ne bude prepun zvjezdica!


Izvor: Lovely Etc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 22:04