MODULAR HOME EXPO

Bili smo na sajmu montažnih kuća. Metar četvorni već od 400 eura, a useljenje kroz manje od dva mjeseca

 IVANA NOBILO/CROPIX
Ovo je prvi ovakav sajam u Hrvatskoj i u Europi, a okupio je preko 50 izlagača u sportskoj dvorani Arena Zagreb

Na zagrebačkom Laništu (u sportskoj dvorani Arena Zagreb) završio je Modular Home Expo, odnosno sajam montažnih i modularnih kuća koji je uključivao i niz panela na temu modularne i montažne gradnje. Ovo je prvi sajam takve vrste u Hrvatskoj, a i u Europi, a osim ovoga postoji još samo jedan na svijetu i to u Americi koja ima dugogodišnju tradiciju montažne gradnje.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Organizatorica sajma Katarina Antešić u razgovor nam je rekla kako je ovaj sajam zamišljen kao jedna vrsta probe da se sagleda postoji li doista tržište i koliki je interes ljudi za ovakvim tipom gradnje. Samo nekoliko sati nakon otvaranja dobila je odgovor, jer kako nam sama kaže već kroz prvo jutro prodano je čak 1500 ulaznica. - Prirodna gradnja, velika ekonomska ušteda i brza izvedba ovakvih objekata samo su neki od faktora koji čine da je ovakav tip gradnje sve popularniji kod nas, a i u svijetu i koji ima mogućnost donijeti prijeko potrebnu promjenu na tržištu nekretnina - izjavila je Antešić.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Sajam je okupio 53 izlagača iz cijele Europe koji su usko vezani za industriju montažnih kuća, od proizvođača samih kuća do predstavnika građevinskih proizvoda i agencija za nekretnine. Većina izlagača dolazi prvenstveno iz Hrvatske, a na sajmu smo susreli i nekoliko njih iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Mađarske, a tu su bili i predstavnici s Kosova i iz Poljske. U prizemlju sportske dvorane Arena Zagreb možete vidjeti primjere gotovih kuća, slobodno prošetati objektima, pobliže se upoznati kako i s kojim materijalima se grade kuće, vrijeme i način same izgradnje te cijene po metru četvornom za određeni tip građevine.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Odmah na samom ulazu posjetili smo izloženi objekt hrvatske tvrtke Module Form iz Koprivnice koji su prvenstveno specijalizirani za izgradnju objekata za turističke potrebe te među svojim referencama navode jedan od prvih i najpoznatijih hrvatskih resorta onaj na Plitvica. Zanimljiv je i podatak da se njihovi objekti kompletno proizvode u Hrvatskoj i od lokalnih materijala. Osim toga, Module Form je jedan od nekoliko izlagača koji svojim posjetiteljima omogućuje razgledavanje kompletnog objekta na licu mjesta koji je u potpunosti i interijerski uređen.

Odmah u blizini Koprivničke tvrtke, navratili smo do proizvođača modularnih kuća Modular Living koji je sudeći po gužvi pred štandom jedan od najpopularnijih. Direktor Modular Livinga Tonći Viljac objasnio je nam je kako se njegova tvrtka, za razliku od ostalih izlagača ističe po tome što oni proizvode modularne kuće sačinjene od čeličnih profila dok drugi na prvo mjesto stavljaju drvo. - Kompletna građevina se proizvodi u Hrvatskoj, odnosno u Svetoj Nedelji te se kamionom doprema na lokaciju, gdje se slaže. Ovisno o kvadraturi kuće, ona može biti složena već za nekoliko dana - govori nam Tonći Viljac. Što se tiče samih cijena po kvadratu za ovakve objekte, koji su individualni, suvremeni i arhitektonski izrazito atraktivni one su nešto veće od nekih drugih ponuđača, a osnovna cijena je 1400 eura po kvadratu, što je opet znatno prihvatljivije od klasične gradnje. U razgovoru također saznajemo kako je u posljednje vrijeme izrazito porastao interes za ovakvim tipom građevina, a posebno za obiteljskim domovima.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Veliki interes je primijećen i kod jedne od najdugovječnijih tvrtki na ovom području, a to je Krivaja Homes iz Bosne i Hercegovine. Preko 70 godina iskustva u montažnoj gradnji svjedoči i o kvaliteti njihovih građevina. Poznato je kako su njihove građevine diljem Bosne i Hercegovine i dan danas u odličnom stanju i drže postojanu cijenu iako su građene prije 40 ili 50 godina. Predstavnik tvrtke Senid Brković u razgovoru nam je rekao kako Krivaja Homes već godinama bilježi rast potražnje i čini im se da će se tako nastaviti i u budućnosti pa su stoga stalno otvoreni promjenama i onome što tržište traži. Krivaja Homes ima iskustvo gradnje po cijelom svijetu od Europe pa do Afrike gdje u svojim projektima surađuju s nekim od najistaknutijih arhitekata i dizajnera kako bi svojim klijentima isporučili najkvalitetniji proizvod. Kao i kod svih proizvođača ono što na kraju dobijete i koliko ćete to platiti ovisi o vašim željama. Saznajemo kako Krivaja Houses u svojoj ponudi nema tipskih kuća, nego je na klijentu da iznese svoje zamisli dok im u tvrtci ponude inspiraciju na temelju već napravljenih projekata. Ipak, Senad nam je otkrio planove u kojima namjeravaju osmisliti tipske kuće s potpisom poznatih arhitekata koje će biti dostupne po pristupačnim cijenama. Na kraju saznajemo kako je trenutno stanje takvo da ovisno o tome što želite i za što vam treba, cijena jednog kvadrata iznosi od 400 do 1400 eura.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Osim samih proizvođača razgovarali smo i s predstavnicima tvrtke VR-Consulting jedne od najbrže rastućih hrvatskih samostalnih trgovačkih društava za investicijske usluge koja svojim partnerima i klijentima pruža organizaciju ulaganja i investicijsko savjetovanje te usluge profesionalnog upravljanja, koji su nam otkrili kako na području Slavonije odnosno Osijeka u skoroj budućnosti zajedno sa svojim partnerima za proizvodnju modularnih objekata mađarskom tvrtkom Király Házak planiraju izgradnju velikog poslovnog centra za čak 4700 zaposlenih. Osim toga trenutno na Krku grade čak 30 objekata turističke namjene, a u tijeku su i pripreme za izgradnju modularnih luksuznih vila na Braču, što je svakako pokazatelj koliko u Hrvatskoj raste interes za montažnim i modularnim objektima u svim oblicima.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Jedan od najinteresantnijih primjera smješten je na samom ulazu na sajam, odnosno ispred Arene, a mi smo ga ostavili za kraj kako bismo istaknuli želju i interes izlagača za ovakvim tipom sajma. Poznati slovenski proizvođač modularnih kuća Höna Mobile Living na lokaciju je dopremio kompletnu kuću od čak 190 metara četvornih koja se rasprostire na dvije etaže. Suvremen i atraktivan izgled kuće najbolje svjedoči o tome koliko je ovakav tip gradnje napredovao i koliko se i dalje ulaže u sam razvoj. Iz razgovora s direktorom tvrtke Andražom Hönigsmanom saznajemo kako je cijena takve jedne kuće 1200 eura po metru četvornom, a nakon završene papirologije kuću je moguće završiti u samo nekoliko tjedana. Jednako tako kuću je moguće rastaviti i sastaviti na nekoj drugoj lokaciji ako se za to pokaže potreba.

- Ovi i niz drugih izlagača svjedoče predanosti i želji da se naprave promjene na tržištu nekretnina i u kulturi izgradnje općenito - govori nam organizatorica sajma. Svi predstavnici su izrazito susretljivi i otvoreni za bilo kakva pitanja te je moguće dobiti odgovore koje ćete teško pronaći bilo gdje. Iako je ovo prvi ovakav sajam u Hrvatskoj, organizatorica Katarina Antešić nam otkriva kako nije i zadnji, a sljedeći se već za mjesec dana otvara u istarskim Balama gdje će se predstaviti veći broj izlagača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:11