Isprobajte

Biti ekološki osviješten nije teško koliko mislite, krenite s ovih osam malih promjena!

 /JYSK
Najveći dio nereciklirane plastike dolazi iz kupaonica, zato je važno da upravo od ove prostorije krenemo s mijenjanjem navika

Može li jedna osoba promijeniti sudbinu svijeta i zaustaviti uništavanje okoliša? Sigurno ne. No, tektonske promjene sastoje se od malih koraka. Promjena osnovnih navika tijekom čišćenja ili svakodnevnih aktivnosti može značajno smanjiti zagađenje okoliša.

Najveći dio nereciklirane plastike ili one koja se ne može pustiti u ponovnu reciklažu dolazi iz kupaonica, zbog čega u svijetu već nekoliko godina intenzivno raste trend ekološkog opremanja i uređenja kupaonica. Od namještaja izrađenog od prirodnih ili recikliranih materijala poput bambusa, preko “pametnih vodokotlića” do višestrukih bočica, recikliranih ručnika i prirodnih sredstava za čišćenje, ljudi diljem svijeta počeli su usvajati nove, bolje navike. Za ovakve promjene ne morate potrošiti cijelo bogatstvo, a mi vam u nastavku teksta donosimo osam trikova kako svoju kupaonicu možete učiniti “eco-friendly” prostorom.

1. Štedite vodu

Koliko ste često ostavili upaljenu vodu dok ste trljali ruke sapunom, brijali se ili prali zube? U gruboj kalkulaciji, svakim gašenjem vode za vrijeme četkanja zubi možete uštedjeti i do 30 litara, dok za vrijeme brijanja potrošnja može biti manja za 38 litara vode. Kada bi tu računicu pretvorili u godišnju potrošnju, smanje potrošnje vode popelo bi se i do nešto više od 21 kubika vode.

2. Koristite reciklirane pamučne ručnike

image
/JYSK

Pamuk je jedan od najčešćih i najstarijih prirodnih vlakana. Zbog svoje visoke sposobnosti upijanja vlage i znoja, lake održivosti i neiritirajućeg učinka na kožu jedan je od omiljenih materijala svakog ormara. Pamuk je ujedno i jedan od najboljih materijala kada je u pitanju odabir ručnika. Odličan izbor za vašu oazu mira mogu biti ručnici iz JYSKove linije SCANDINAVIAN SENSE, napravljeni od mješavine novog i recikliranog 100 posto GOTS – certificiranog organskog pamuka. Dolaze u nježnim bojama inspiriranima jednostavnosti skandinavskog života.

image
/JYSK
image
/JYSK
image
/JYSK

3. Proučite svoj vodokotlić

Oko 30 posto ukupne vode koja se koristi u kući upotrebljava se za ispiranje toaleta. To je više vode nego što koristi perilica rublja, perilica posuđa i tuš. Jednostavnom zamjenom stare WC školjke novijim modelom s malim protokom možete napraviti velike uštede. Potrošnju vode možete smanjiti instaliranjem vodokotlića s dvostrukim ispiranjem. Obično troše 4-6 litara vode, suprotno starim sustavima ispiranja koji koriste čak 13 litara po ispiranju.

4. Opremite kupaonicu detaljima od prirodnih materijala

Prilikom uređenja kupaonice podove i zidove najbolje je obložiti prirodnim materijalima koji dobro podnose vlagu, poput keramičkih pločica, recikliranog stakla ili bambusa. Istom politikom trebali bi se voditi i prilikom odabira namještaja, ali i sitnih detalja. Kupaonicu obogatite raznim JYSK recikliranim kutijama i košarama koje će biti idealne za odlaganje ručnika poput pletenih košara od od morske trave ili pletenog stolca za odlaganje sitnica. Također, prilikom odabira tepiha vodite računa o materijalu. Baš poput ručnika, reciklirani tepisi inspirirani skandinavskim stilom ili oni od bambusa, odličan su izbor za kupaonicu, upijaju vlagu iz prostorije, a i odličnog su izgleda.

image
/JYSK
image
/JYSK

5. Pazite na čistoću kupaonice uz prirodne preparate

Ocat, limunov sok, eterična ulja, soda – samo su neki od prirodnih proizvoda s kojima možete očistiti kupaonicu, a da ne onečišćujete okoliš ili štetite svom zdravlju. Tako je ocat zbog svog baktericidnog i fungicidnog učinka idealan za omekšavanje tvrde vode i dezinfekciju. Limunov sok idealan je za uklanjanje kamenca, dok su soda i eterična ulja odličan izbor za suzbijanje neugodnih mirisa.

image
/JYSK

6. Koristite prirodnu kozmetiku

Nisu samo kemikalije i njihovo korištenje štetni za okoliš. Prilikom odabira kozmetike pokušajte birati one proizvode koji su na prirodnoj bazi, pakirani u recikliranim ambalažama ili se mogu kupiti u rinfuzi. Sada u većini trgovina higijenskih potrepština možete pronaći veliki izbor pasti za zube, krema za lice, losiona za tijelo, šampona za kosu i tuširanje, sapuna za brijanje i šminke koje su na prirodnoj bazi. Osim što ćete na taj način čuvati okoliš, prirodna će kozmetika imati i pozitivni efekt na vašu kožu.

image
/JYSK

7. Višekratne pumpice i teglice

U kupaonicama često možemo naći veliki broj plastičnih predmeta i ambalaža, poput pakovanja različitih krema i sapuna, četkica za zube, štapića za uši, posudica i sličnih predmeta. I dok četkice možete zamijeniti onima od bambusa, a štapiće za uši onim papirnatima, predlažemo da svoje pumpice za sapun i šampone kao i posudice zamijenite onim višekratnima. Odličan izbor mogu biti JYSK proizvodi BOBA, poput dozatora za sapun, držača za četkice, staklene posude za vatice ili štapiće za uši ili pladnja koji može biti idealan za odlaganje manjih predmeta.

image
/JYSK

8. Postavite LED rasvjetu

Osim na vodi, možete uštedjeti i na potrošnji električne energije. Stare halogene žarulje ili one sa žarnom niti zamijenite ‘ledicama’. LED osvjetljenje, osigurano i reflektorima uvučenima u lažni strop i LED trakama, ugodan je oblik ukrašavanja koji naglašava izbor namještaja i uklanja neugodne tamne dijelove prostorije. Uz to, u prosjeku troše 80 posto manje energije od ostalih žarulja te traju 25 puta dulje - to je životni vijek od oko 25 tisuća sati.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s JYSK-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:34