Tržište nekretnina

Bogati stranci troše milijune eura na naše vile

Tko ljetuje na Jadranu u raskošnim rezidencijama koje oduševljavaju sadržajima?

U Jadransku obalu nije se teško zaljubiti. Blagonaklona klima, očuvana priroda, kristalno čisto more, pješčane i šljunčane plaže, predivni otoci sa skrivenim uvalama, zanimljiva kulturno-povijesna baština, bogata kulturno-društvena zbivanja, mediteranska kuhinja, noćni život, a tek arhitekura… Sve to potvrđuju i brojke o dolascima turista, prepune plaže, restorani i klubovi, bukirane hotelske sobe, apartmani, kuće i vile. Ovaj smo tjedan istražili upravo ponudu vila, koje svojim sadržajima korisnicima nude puno više od ‘običnih’ apartmana ili kuća. Vile su raskošne građevine, a što se sve može pronaći u ponudi na Jadranu te tko ih unajmljuje, kupuje i želi graditi, razgovaramo s Jasminkom Biliškov, vlasnicom agencije Biliškov nekretnine.

Više stilova uređenja

– Vile su prestižni stambeni objekti za stanovanje ili odmor, minimalne površine 300 kvadrata, s velikom i hortikulturno uređenom okućnicom te kvalitetnim sadržajima. One su često građene prema željama vlasnika te ističu njegovu osobnost i ukus. Primjerice, ako je riječ o sportašu, dodatni sadržaji tada su sportski tereni, teretana… Često i bazen, iako on nije uvjet. Uz samu vilu često se nalazi popratni objekt za osoblje koje ju održava i stoji na usluzi vlasnicima. Obilježja vila svakako su velika kvadratura same građevine i okućnice, veliki dnevni boravak, pet-šest-sedam spavaćih soba s pripadajućim kupaonicama, vinski podrum, zatvoreni i otvoreni kamin, ljetna kuhinja… – nabraja Jasminka Biliškov.

Dodaje kako je jedan od osnovnih uvjeta za najam, kupnju i gradnju vila lokacija prvi red uz more ili nekoliko kilometara od mora, ali obavezno s pogledom na more. Ukoliko je riječ o vilama uz more, tada se najčešće koriste za odmor, a iznajmljuju ih turisti, inozemi poslovni ljudi i diplomati, dok se za stanovanje koriste one udaljenije od gradske vreve i buke, često i na otocima. Pripadnici treće životne dobi također koriste vile za stanovanje, koji umirovljeničke dane provode uživajući u plodovima svojeg rada. Što se tiče stila uređenja, tu nema pravila.

Neki traže starinske građevine rustikalnog stila, koje imaju puno detalja i umjetnina, a neki traže moderna zdanja jednostavnih, minimalističkih linija s puno staklenih stijena i bazenom koji je često jednim dijelom unutarnji, a drugim vanjski. U ponudi se mogu pronaći i starinske i moderne vile, ali ipak prednjače one novije gradnje, uređene u eklektičnom stilu. Govorimo li o gradnji, nastavlja Jasminka Biliškov, u zadnjih dvije-tri godine sagradilo se dosta suvremenih vila na području Dalmacije, ali i Zagreba

Od 1,5 milijuna eura

– Investitori i vlasnici prepoznali su njihov potencijal vezan za turistički najam. Velik broj sagrađenih vila nešto je manje površine od uobičajene, od 200 do 250 kvadrata, i one se odlično iznajmljuju tijekom cijele sezone – kaže i dodaje kako se cijena najma u vilama na Jadranu kreće od 400 do 1500 eura po danu. A prodajna cijena? Ona ovisi o veličini vile i okućnice te njezinim sadržajima, a kreće se od 1,5 milijuna eura (primjerice, za vilu površine 350 kvadrata s okućnicom od 1000 kvadrata prvi red do mora, s bazenom, teretanom, vinskim podrumom, golemim dnevnim boravkom te četiri sobe i kupaonice) pa sve do 6-7 milijuna eura za one najluksuznije (primjerice, za vilu površine 600 kvadrata s okućnicom od 3000 kvadrata).

– Vile kupuju bogati klijenti, koji žele intimu i velike parcele, jer ne žele susjede u blizini. Ljetos se veći broj stranaca, bogatih pojedinaca, raspitivao za vile, malo-pomalo počinju dolaziti i Rusi, kojih dugo nije bilo. Jedan ruski VIP klijent je u pregovorima za kupnju vile vrijedne 2,5 milijuna eura. Puno ima Poljaka, a raspituju se i Slovenci, Slovaci… Primjerice, jedan Slovak je u pregovorima za kupnju cijele uvale, odnosno 20.000 kvadrata zemljišta u turističkoj zoni, gdje planira sagraditi dvije ili tri vile te ih iznajmljivati – kaže i dodaje da upita ima i iz skandinavskih zemalja, Švicarske, Engleske, Njemačke… – Ali kupci se teško odlučuju za kupnju. Mislim da je razlog taj što se još uvijek nije izašlo iz recesije na globalnoj razini.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast prometa za 10 do 15 posto, kaže J. Biliškov

Međutim, moram istaknuti da je u prvom polugodištu ove godine zabilježeno povećanje kupnje nekretnina u priobalju i u Zagrebu za 10 do 15 posto u odnosu na isti period lani – ističe.Dodatna motivacija Kada je riječ o gradnji vila, građevinska zemljišta bolja su za privatno vlasništvo, odnosno za gradnju vile za vlastite potrebe, dok se u turističkoj zoni (T2) također mogu graditi vile za odmor, ali one se moraju iznajmljivati (primjer ranije spomenutog Slovaka). Zakon je donedavno ograničavao veličinu građevne parcele za gradnju vila, zbog čega su ranijih godina mnogi bogati potencijalni kupci odustajali od ulaganja.

Sjetimo se samo slavnog bivšeg prvaka Formule 1 Michaela Schumachera koji je još prije desetak godina tražio parcelu površine 20.000 kvadrata za gradnju vile s velikom okućnicom, ali mu to naša obala nije mogla ponuditi, budući da je maksimalna veličina građevna parcela bila oko 900 kvadrata. – Situacija je danas bitno drugačija, budući da veličina parcele više nije limitirana, pa bogati pojedinci koji bi bili spremni izdvojit veće iznose mogu tražiti i kupovati velike građevne parcele i imati potpunu intimu za svoje vile. Ovo bi dodatno trebalo motivirati bogate kupce za kupnju vecćh i velikih parcela za gradnju, a valja spomenuti da se i građevinske dozvole brže izdaju. Sve to skupa doprinosi kvalitetnom promoviranju Hrvatske i, naravno, bržem oporavku našeg gospodarstva – zaključuje Jasminka Biliškov.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:53