Boje po prostorijama

Crvena u hodnik, ljubičasta u radnu sobu

* Ulazni hodnik je prvo što svatko ugleda kad se otvore vrata i trebao bi dati dojam tople dobrodošlice. Ujedno su hodnici danas uglavnom površinom male prostorije bez prirodnog svjetla pa se preporučuje uporaba svijetlih nijansi da bi se vizualno povećao prostor. Jedan od trikova pri uređenju predsoblja je postavljanje crvenog tepiha ili staze koji će donijeti osjećaje topline i udobnosti.

* Dnevne sobe su obično žarišni prostori u interijerima, to su obično i najveće prostorije s najviše prirodnih otvora pa si možete dopustiti gotovo bilo koju boju. Uporaba svijetlih boja dodatno će otvoriti prostor, tople boje će ga učiniti ugodnijim, a tamne mu podariti sofi sticiranost i formalnost. Ne pretjerujte s crvenom, njome se mogu naglasiti pojedini predmeti ili jedan dio zida.

* Kuhinja može biti također centralno mjesto u interijeru, ovisno o vašim životnim navikama. Ona zahtijeva jake, poticajne, osvježavajuće i kreativne boje. Ipak treba imati na umu da kuhinjom često dominiraju kuhinjski elementi koji sami pružaju odabir između sjajnih i reflektirajućih površina do onih sasvim mat.

* Blagovaonica je mjesto na kojem bi trebalo pristupiti diplomatski i pripaziti ovisno o prehrambenim navikama. Tople boje idealne su za obitelji koje u blagovaonici počinju dan. S druge strane, crvena i žuta stimuliraju apetit i nisu preporucljive za pretile osobe, dok ga plava suspreže. Nadalje, tamne boje više će odgovarati prakticirate li raskošne večere i dramatični ugođaj.

* Spavaća soba trebala bi podržavati osjećaj opuštanja, odmora i regeneracije svojim tamnim i smirujućim tonovima. Iz tih razloga odlična je plava boja, pa čak i smeđa, dok će detalji ljubičaste unijeti romantični ugođaj. Ne preporučuje se žuta jer podiže energiju.

* Dječje sobe morale bi poticati vedro i živahno raspoloženje sukladno mladenačkom duhu, rastu i razvoju no ujedno imati i smirujući odraz jer su najčešće i igraonica i spavaonica. Plava i žuta mogu u tom smislu biti zahvalna kombinacija u dječjoj sobi.

* Kupaonice su danas također manje prostorije u kojima su kade ustupile mjesto tuš kabinama. Ako je prostorija mala, izbjegavajte puno boje. Popularne boje za kupaonicu su plava i zelena koje daju osjećaj čistoće i svježine.

* Radna soba trebala bi balansirati između kreativnosti i produktivnosti koje će donjeti plava ili ljubičasta, pa čak i crvena i manje žute.

Foto: Living 4 Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 12:51