Kako obojiti pločice?

Bojenje keramike ne razlikuje se od bojenja drugih materijala, evo kako to učiniti!

 HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Bojanjem pločica možete dati osobnost vašoj kupaonici, kuhinji, hodniku ili bilo kojem drugom prostoru s pločicama

Zaista, vidjeli smo kupaonice s obojenim pločicama koje su neprepoznatljive. Ono što je najvažnije je izbor kvalitetne boje, kao i sama priprema te zaštita elemenata koje nećete bojati.

No, trebate odvojiti vrijeme i ispravno to učiniti. Odlučite li se za bojanje pločica, najbitnije je dobro odraditi pripremu podloge za bojanje kako bi završni izgled bio što kvalitetniji i jednoličniji.

Također, ako radite na prometnom području u domu, primjerice hodniku, razmislite o preseljenju dok ne dovršite projekt bojanja.

Ljepota bojenja je da možete promijeniti perspektivu bilo koje sobe i pritom uštedjeti. Dobra stvar je što s proizvodima koji su dostupni na tržištu, u osnovi možete bojati gotovo sve od keramike do vinila.

image
IVAN CANAVERA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Evo što će vam trebati da biste obojili pločice i kako to učiniti.

Potreban materijal:

  • Zaštitna maska, rukavice i stara odjeća
  • Slikarska traka
  • Sredstva za čišćenje
  • Brusni papir (220 granulacija)
  • Ručna orbitalna brusilica
  • Četka
  • Valjak
  • Primer (temeljni premaz za bojanje pločica)
  • Boja za pločice
  • Uretan
  • Trinatrij fosfat (TSP) ili neko drugo snažno sredstvo za čišćenje
  • Denaturirani alkohol
  • Slikarska traka
image
QUILS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Postupak

Pripremite područje

Upotrijebite krpe za pokrivanje područja u blizini površina koje ćete slikati. Upotrijebite slikarsku traku kako biste maskirali područje i zaštitili okolne zidove.

Popravite površinu

Popravite sve pukotine ili nesavršenosti na fugama ili pločicama. To može uključivati ​​krpanje područja slomljene ili napuknute žbuke, ili čak uklanjanje i zamjenu cijele fuge. Polomljene pločice treba zamijeniti. Pustite da se popravci osuše najmanje 48 sati prije nego što nastavite.

Izbrusite pločicu

Koristeći brusni papir granulacije 220, izbrusite površine keramičkih pločica kako biste uklonili sjaj, dajući površinama izgled koji će omogućiti da se novi sloj boje zalijepi. Pazite da izbjegnete prejako pritiskanje prilikom brušenja kako biste izbjegli duboke ogrebotine na pločici.

Obrišite svu suhu prašinu od brušenja i očistite okolno područje.

Očistite pločicu

Čak i ako izgleda čisto, temeljito očistite pločicu s otopinom trinatrij fosfat (TSP). Dodajte 1/4 do 1/2 šalice TSP-a u 5 litara vode i dobro promiješajte. Pomoću spužve nanesite otopinu na područje koje ćete oslikavati, počevši od dna i napredujući prema gore. Ostavite otopinu na površini pločice jednu do dvije minute. Jastučićem za čišćenje oribajte svako područje pločice koje ćete obojiti.

UPOZORENJE

TSP može izazvati iritaciju očiju, kože i dišnog sustava. Ograničite izloženost nošenjem odgovarajuće zaštite za oči, kožu i disanje i temeljito očistite sve ostatke s površine.

Isperite površinu nekoliko puta kako biste uklonili sve ostatke TSP otopine.

Pustite da se pločica potpuno osuši, a zatim obrišite denaturiranim alkoholom kako biste uklonili zaostalu prljavštinu ili ostatke.

image
HELIN LOIK-TOMSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Premažite površinu

Temeljni premaz treba malo razrijediti kako bi se stvorio glatki premaz bez izbočina ili debelih mrlja.

Započnite s radovima na rubovima, koristeći kist za nanošenje temeljnog premaza do rubova područja. Pažljivo upotrijebite valjak kako biste nanijeli jedan tanak sloj temeljnog premaza po površini, pazeći da ne pritisnete previše. Zarolajte valjak u svim smjerovima kako biste izbjegli tragove rubova i kako bi površina ostala glatka.

Pustite da se prvi temeljni premaz temeljito osuši nekoliko sati. Kada se prvi temeljni premaz potpuno osuši nanesite i drugi tanki temeljni premaz. Pustite da se ovaj drugi sloj temeljnog premaza osuši preko noći. Ako su sljedećeg dana vidljive linije boje na površini, lagano izbrusite kako biste zagladili područje, a zatim obrišite svu prašinu.

Nanesite boju

Kao i s temeljnim premazom, malo razrijedite boju, ako je potrebno, tako da se može nanositi u tankim, glatkim slojevima.

Obojite rubove prvog sloja boje kistom

Valjkom nanesite tanki sloj završne boje i ostavite da se potpuno osuši. Kada se premaz osuši, ponovite prethodne korake s drugim slojem boje, prvo kistom, a zatim bojite polje valjkom.

Kada se drugi sloj potpuno osuši, pregledajte površinu. Ako je potrebno, može se nanijeti treći sloj boje. Ako želite, obojite linije za fugiranje kontrastnom bojom, koristeći tanji kist. Pustite da se boja potpuno osuši.

Nakon što se sva boja potpuno osuši, zabrtvite novu površinu nanošenjem sloja vrhunske uretanske završne obrade.

Nemojte dodirivati ​​ili koristiti površinu puna dva tjedna kako bi se boja i završni premaz potpuno stvrdnuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:48