Top savjeti

Bolja, funkcionalnija i modernija kuhinja itekako je moguća!

 

Odlučili ste se za uređenje kuhinje, a ne znate odakle početi? U nastavku vam donosimo savjete koji će vam pomoći u stvaranju bolje, funkcionalnije i modernije kuhinje.

1. Potražite ideje za svoju novu kuhinju

Prije nego što bilo što počnete, dobro se opremite časopisima koji se bave uređenjem doma i pomno proučite sve tekstove u vezi s organizacijom kuhinje. Također, pogledajte internetske stranice koje se bave tom temom i galeriju slika koju nude. Usporedite različite forme kuhinja (linijska, u obliku slova L ili P, one s gornjim elementima ili bez njih) i razmislite koja se najviše uklapa u vaš prostor. Pritom vodite računa o tome hoćete li u kuhinji samo pripremati hranu ili želite da ona bude i prostor za hladno posluživanje, razmislite o tome koliko imate posuđa i servisa.

2. S koliko novca raspolažete?

Ako želite izbjeći da se projekt preuređenja kuhinje pretvori u noćnu moru, prvo napravite financijsku konstrukciju. Pritom dobro razmislite kakvi su vam planovi za budućnost. Namjeravate li živjeti u sadašnjem prostoru još pet godina, nemojte škrtariti, nego nastojte da nova kuhinja zadovolji sve vaše potrebe i želje. Novac potrošen na stvari koje se ne mijenjaju često – nije potrošen uzalud. Imajte na umu da dio novca možete uštedjeti odabirom jeftinijih ručki ili jednostavnijih mehanizama za otvaranje ladica. Naravno, nepredviđenih troškova uvijek ima, pa obvezno računajte i na njih.

3. Napravite dobar raspored elemenata

Pri uređenju kuhinje najvažniji je raspored elemenata. Dobro pogledajte prostor i odlučite koji bi vam model kuhinje najviše odgovarao. Nemojte se slijepo držati dosadašnjeg rasporeda elemenata. Budite sigurni da uvijek mogu biti bolje raspoređeni. Imajte na umu da sudoper mora biti postavljen do površine za kuhanje i hladnjaka ili nasuprot njima. Sudoper, hladnjak i pećnica moraju biti blizu jedni drugima da bi se olakšalo kretanje po kuhinji.

4. Pronađite izvođača radova

Popričajte s rodbinom i prijateljima o njihovim iskustvima s izvođačima radova. Potražite ih i preko interneta. Nakon što napravite listu potencijalnih izvođača, pozovite ih i zatražite ponude za izradu kuhinje. Imajte na umu da je uvijek jeftinije izraditi kuhinju po mjeri nego kupiti gotovu. Nakon što odaberete izvođača radova, stavite na papir koje sve radove treba izvesti, napravite specifikaciju troškova i potpišite. Na ovaj način ćete izbjeći iznenadne troškove.

Foto: Modern Country, Decoholik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:21