Vječna borba

Bolna tema mnogih susjeda: Jednostavan trik za otkrivanje tko je vlasnik koje strane ograde

 STEPHEN BARNES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ograda na granici imanja može biti bolna tema za susjede, osobito kada je treba popraviti

Olujno vrijeme, životinje i druge elementarne nepogode mogu ostaviti ograde ozbiljno oštećene ili čak nepopravljivo uništene, što je često predmet loših susjedskih odnosa i svađa. Teško je odrediti tko je odgovoran za plaćanje popravka bez saznanja tko je vlasnik koje strane ograde, ali prema stručnjacima iz tvrtke Jacksons Fencing, postoji nekoliko jednostavnih načina da se to utvrdi. Objasnili su da je jedna od prvih stvari na koju treba obratiti pažnju je li na vašem posjedu vidljiva "dobra" strana.

image
JOSE MIGUEL SANCHEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iako se može činiti nemogućim, jednostavnim pogledom na ogradu reći tko posjeduje ogradu, stručnjaci su otkrili jednostavan način da to učinite.

"Obično možete pogoditi tko je vlasnik ograde ako vidite gdje su okrenute daske ili spojevi, pri čemu je vaša ograda obično okrenuta od posjeda tako da susjed ima ‘dobru‘ stranu ograde.

image
/SHUTTERSTOCK

PROVJERITE VLASNIČKI LIST I ZEMLJIŠNE KNJIGE

Iako je ovo jednostavan način da se pretpostavi tko je vlasnik ograde, ali nažalost nije siguran. Objašnjavaju da ne postoji zakon po kojem susjed mora dobiti "dobru" stranu ograde, pa se može dogoditi da obje strane izgledaju isto.

Iz tog razloga, najbolje je provjeriti pravne dokumente u kojima je navedeno vlasništvo i granica nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:45