Božićni običaji diljem svijeta

Jeste li znali?

*Iako je Indiji svega 2,3 posto kršćana, i oni kite svoja božićna drvca, ali ona s tropskim ukrasima – mangom i bananama!

*Iako bi bilo primjerenije za Noć vještica, prema norveškoj legendi na Badnjak vještice i zli duhovi izlaze te izazivaju zlo, krađeći metle na kojima se voze. Očito rješenje je skrivanje metli, krpi i četka u kuću kako bi se spriječili letovi zlih duhova.

*Na Božić, neki Južnoafrikanci u svojim će domovima kao slasticu pripremiti prženu gusjenicu. Zvuči loše? Pričekajte da čujete cijelu priču. Prema legendi, dječaj Danny pojeo je sve kekse prije nego je Djed Božićnjak stigao, što je toliko razbijesnilo njegovu baku da ga je ubila. Priča zapravo uči djecu da ne budu pohlepni jer je Danny rekao da će proganjati domove za Božić ukoliko ne shvate poantu.

*U Venezueli postoji bizaran običaj: sve ulice glavnog grada su od 16. do 24. prosinca zatvorene kako bi ljudi na rolama mogli stići do crkve na jutarnju misu. Kako bi se probudili na vrijeme, neka djeca vežu konop oko svoje noge, ostavljajući drugi kraj da visi kroz prozor. Kada roleri prolaze ulicom i ugedaju konop, povuku ga kako bi ih probudili.

*U Češkoj postoji praznovjerje da ako neudate žene na Božić bace svoju cipelu preko ramena prema vratima i ako ona padne okrenuta tako da je njezin vrh prema vratima, znači da će se uskoro udati. No, ako je prema vratima okrenuta peta cipele – ništa od udaje.

*Božić usred ljeta, na 30-ak stupnjeva, na plaži? Da, u Argentini, Brazilu, Australiji, Novom Zelandu… U tim zemljama božićne večere često se održavaju na plažama, peče se roštilj… U Austraiji Djedica dolazi na dasci za surfanje, a u Brazilu djeca ostavljaju čarape uz prozore, a odrasli igraju “skrivenog prijatelja”, koji tijekom cijelog prosinca ostavlja malene darove ne želeći otkriti svoje ime. Identitet “skrivenog prijatelja” otkriva se tek na Badnjak.

*Za vrijeme božićne večere u Austriji i Velikoj Britaniji poslužuje se puding koji sadrži “blago”. Nekada je to bio pravi mali grumen zlata.

*Francuzi rade čokoladnu tortu u obliku debla koju nazivaju La Buche de Noel, koja se služi nakon polnoćke. Isto to deblo u neka druga vremena spaljivali su kako bi tim svjetlom rastjerali duhove.

*Talijanskoj djeci prema tradiciji darove donosi ružna vještica po imenu La Befana na dršku svoje metle. Priča kaže kako je ona trebala posjetiti novorođenog Isusa, međutim zakasnila je i luta od tada ostavljajući darove (ili ugljen) u svakoj kući s djecom u slučaju da je Isus tamo.

*Stara švedska legenda kaže da darove njihovoj djeci donosi stara i ružna koza Julbock, koju je navodno koristio stari bog Tor za prijevoz. Koza je u početku tražila darove, no s vremenom ih je počela davati.

* Budući da u Finskoj noć pada već oko 15 sati, na Badnjak je običaj odlaziti na grobove, dok neki na Badnjak odlaze u saunu.

Foto: Pintereset

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:41