da bude kao nov

Briga o vanjskom namještaju: Saznajte kako ispravno čistiti drvo, ratan ili plastiku

 Napendra Singh/Unsplash
Pri čišćenju plastike preporučujemo univerzalna sredstva za čišćenje napravljena od prirodnih ulja i enzima

Kako nam polagano stiže ljepše vrijeme tako dolazi i trenutak da izvadite svoj vanjski namještaj, stvorite ugođaj na terasi i uživate u promatranju zvijezda. Ali prije svega potrebno je dovesti u red sve te stolce, stolove, klupe i jastuke koji su odmarali tijekom zime. Da biste bezbrižno uživali u druženju na svježem zraku ovo je ključan korak. Održavati vanjski namještaj čistim i u dobrom stanju ovisi o nekoliko čimbenika, a najvažniji je svakako materijal. Evo nekoliko najboljih stručnih savjeta za čišćenje pruća, drveta, plastike, kovanog željeza, aluminija i vanjskih jastuka.

image
zgc/Unsplash

Plastika

Plastika je najlakši tip namještaja za čišćenje, jer obično dolazi sa sjajnom obradom koja prirodno odbija mrlje. -Pri čišćenju plastike preporučujemo univerzalna sredstva za čišćenje napravljena od prirodnih ulja i enzima - kaže Austin Miller za House Beautiful, suosnivač Sprusea, tvrtke za čišćenje. - Kad čistite plastični namještaj, nemojte koristiti spužve ili četke za ribanje, jer na očišćenoj površini mogu ostati tragovi ogrebotina. Uvijek preporučujemo upotrebu krpu od mikrovlakana.

image
Nathan Waters/Unsplash

Kovano željezo

Kovano željezo popularan je izbor za vanjski namještaj zbog svoje trajnosti. - Preporučujemo upotrebu bijelog octa za čišćenje i mekane spužve koja ne ostavlja ogrebotine, kaže Miller. - Nježno trljajte sva područja, a po završetku obrišite područja samo mokrom krpom kako biste uklonili višak nečistoće. Pazite da ne upotrebljavate ništa kiselo ili bilo što što može ogrebati površine, jer kovano željezo na taj način može biti oštećeno.

image
Choi Sungwoo/Unsplash

Aluminij

Aluminij je još jedna uobičajena opcija za klupe, stolce, stolove i još mnogo toga. - Uvijek uklonite jastuke prije nego krenete s pranjem okvira vašeg aluminijskog namještaja - savjetuju Anne i Will Massie iz McKinnon & Harris. - Prilikom čišćenja okvira predlažemo upotrebu sredstva za pranje površina poput automobila i brodova. Vrhunska sredstva za pranje napunjena su bogatim sastojcima koji štite završnu obradu i daju joj novi sjaj. Par također preporučuje upotrebu mekane krpe, poput krpe od mikrovlakana, glatke krpe ili meke spužve.

image
Zane Persaud/Unsplash

Jastuci

Ako su vaši jastuci odvojivi od namještaja koji je namijenjen za vani to znači da ih možete jednostavno baciti u perilicu kada se zaprljaju. U međuvremenu, ako to nije slučaj savjetujemo ručno pranje. Ikea preporučuje čišćenje jastuka spužvom ili krpom koja je umočena u sapunicu. Jednostavno obrišite površinu otopinom od deterdženta i mlake vode, a zatim obrišite suhom čistom krpom. Ako je vaš kauč na otvorenom možda ima na sebi alge ili plijesan, trebalo bi ga oprati vodom i octom, a nakon toga isprati.

image
Ralph Ravi Kayden/Unsplash

Pleteni namještaj

Pleteni namještaj može se tkati od prirodnih materijala poput ratana, bambusa, trske ili sintetičkih inačica tih materijala. - Prirodni materijali poput ratana, bambusa ili trske prirodno su porozni, što znači da će upiti svu vlagu ako ostanu u kišnim ili vlažnim uvjetima - savjetuje Nicole Hunt. Budući da ti prirodni materijali imaju minimalnu UV otpornost, oni će izblijedjeti ili se osušiti u sunčanim i vrućim uvjetima. Dobra navika je držati ih u natkrivenom vanjskom prostoru ili ih skladištiti unutra kad nisu u uporabi. - Kako bi vaši pleteni dijelovi na otvorenom izgledali sjajno u godinama koje dolaze, očistite nečistoće i ostatke mekom najlonskom četkom - kaže Hunt. - Dobro je pravilo da- ako je dovoljno nježno za prati zube, sigurno za namještaj. Za brzo čišćenje upotrijebite minimalno vlažnu krpu da obrišete namještaj kako biste očistili svu prašinu ili nečistoću koja se nakupila.

image
Jeremy Tanguay Fernandes/Unsplash

Drvo

Materijali poput tikovine, bagrema i eukaliptusa izvrstan su izbor za vanjski namještaj jer su izdržljivi materijali i vrlo otporni. Iako je bagrem prirodno otporan na vremenske uvjete, i dalje može biti osjetljiv na vlagu, dok je tikovina prirodno otporna na vremenske uvjete i otporna na gljivice. - Briga za vanjski namještaj od drva prilično je jednostavna - kaže Hunt. - Obrišite nečistoće vlažnom neabrazivnom krpom. Za tvrdoglavije nečistoće i mrlje umočite krpu u deterdžent s neutralnim pH i toplu vodu, istisnite višak tekućine i očistite mjesto. Zatim pustite da se prirodno osuši na suncu ili prebrišite područje čistom suhom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:30