Miris, tekstura i boja drva

I drveni namještaj treba njegovati!

Miris, tekstura i boja drva tri su značajke koje čine ovaj materijal iznimno privlačnim i razlog su zašto toliko uživamo u rustikalnim interijerima, pogledu na izložene drvene grede i zašto nam masivni drveni stolovi simboliziraju toplinu doma. Vaš se interijer čini hladnim i neosobnim? Drveni detalji pravo su rješenje koje će utopliti i uljepšati i najjednostavnije uređeni prostor. Drveni stolovi i kuhinjske radne površine čest su prizor u našim domovima jer ih odabiremo kao efektan i praktičan detalj uređenja zaboravljajući pritom da adekvatna briga za te elemente u kućanstvu nadilazi klasično čišćenje.

Osim što su naše radne površine i stolovi svakodnevno izloženi hrani i tekućinama, drvo reagira i na dugotrajne periode suhog zraka koje uzrokuje grijanje u našim domovima što dovodi do isušivanja i pucanja. Dok obojeni i lakirani komadi namještaja dobro podnose te životne situacije, rustikalnijim komadima koji su zaštićeni uljima i voskom s vremena na vrijeme bi dobro došao tretman uljepšavanja kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje.


U prosjeku bi namještaj koji je zaštićen kombinacijom ulja i voska odnosno bojom za drvo i voskom trebalo nauljiti jednom ili dva puta godišnje odnosno kada drvo počne izgledati osobito suho. Pregledajte svoj drveni namještaj, radne plohe i daske za znakove da je vrijeme za njegu. Nanošenje ulja učinit će površine privremeno sjajnijima i malo tamnijima. Ako planirate nauljiti jako svijetlo drvo poput bukve ili bora, ono može dobiti zlaćanu nijansu koja će nestati kako se drvo isušuje. Želite li zadržati ili jako svijetlu ili pak tamnu nijansu drveta, razmislite o bojanju prije nego nauljite svoj namještaj. Prelakiranim komadima namještaja, kao ni onima s različitim završnim premazima nanošenje ulja neće biti potrebno jer se neće moći upiti u drvo.



Kako nauljiti drveni namještaj



Potreban materijal

ulje za drvo
spužvica
čista meka krpa

Postupak


Natopite spužvicu uljem za drvo i utrljajte na drvenu površinu pazeći pritom da prekrijete sve suhe dijelove. Nanosite ulje u smjeru vlakna. Pustite da se upija 20-ak minuta prije nego uklonite višak. Dodatno ulaštite površinu čistom mekom krpom.


Kako nauljiti drvenu kuhinjsku radnu plohu



Potreban materijal

ulje za drvo koje je u kontaktu s hranom
meka krpa ili papirnati ubrus

Postupak

Očistite površinu koju ćete uljiti kako bi bili sigurni da na njoj nema mrvica ni prljavštine. Nanesite ujednačeni sloj ulja na površinu i pustite da se natapa preko noći prije nego uklonite višak koji možda ostane. Za bolji efekt, ugrijte ulje tako što ćete posudicu/bočicu u kojoj se nalazi uroniti u toplu vodu prije nanošenja na površinu.



5 savjeta kako preventivno zaštititi drvene površine


1. nemojte pustiti da prolivene tekućine stoje dugo na površini vašeg stola ili radne plohe. Obrišite sve tekućine što prije moguće i ne zaboravite, podmetači su najbolji prijatelji vašeg stola.

2. Nemojte koristiti snažne deterdžente ili kemikalije na svojim drvenim površinama.

3. Dnevno čišćenje drvenih površina važnije je od mjesečnog nanošenja ulja. Redovito prebrišite površine vlažnom krpom, a potom ih osušite.

4. Kako bi spriječili blijeđenje (ili tamnjenje drvenog materijala poput trešnje) pokušajte izbjeći stavljanje namještaja na izravnu sunčevu svjetlost.

5. Izbjegavajte izlaganje svog namještaja ekstremnim promjena temperature ili vlage, pogotovo kada se radi o skladištenju. Hladan tavan možda nije najbolje mjesto za pospremanje vrijednih starinskih komada koji trenutnu ne stanu u vaš prostor.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:59