StoryEditor
7 TAJNI BRZOG POSPREMANJA

Briljantni trikovi profesionalnih spremača za temeljito i brzo čišćenje doma

Profesionalni čistači imaju briljantne trikove kako obaviti posao brzo i kvalitetno. Pitali smo tri stručnjaka da nas nauče kako učinkovito počistiti svaku sobu u domu i evo što savjetuju
 Simple Studio

Nedavno smo shvatili da sve u svom domu čistimo na krv način. Prilikom zadnjeg službenog puta, zatekli smo se u hotelskoj sobi, kada je čistačica ušla i sve površine poprskala nekom otopinom... i otišla. Kada smo pomislili da je zaboravila pobrisati nanesenu otopinu, ona se vratila i za manje od dvije minute suhom krpom prošla sve površine, a cijela je soba zablistala. Iskreno, nikada nismo razmišljali da je moguće da jedno sredstvo obavi sav posao.

Najbolji način da očistite svoj dom

Izbjegavajte čistiti jednu po jednu prostoriju (to se zove "čišćenje zona"). Ovaj je način prespor iz jednog jednostavnog razloga – previše je različitih zadataka za obaviti u jednoj prostoriji. To nam oduzima fokus, a prebacivanje s jedne vrste zadatka na drugu vrstu zadatka nam oduzima vrijeme. Stoga doslovno možete, ili nekoliko sati čistiti jednu kuhinju, ili očistiti kompletnu kuću u nekoliko sati. Ova posljednja opcija zvuči puno bolje, zar ne?

Ako čišćenje podijelite na jednaku vrstu zadataka, imajući na umu cijeli dom, bit ćete brži jer je jednostavnije fokusirati se na jedan zadatak i odraditi ga, nego skakati s jednog na drugi zadatak.

Donosimo vam 7 koraka prema kojima možete raspodijeliti čišćenje svog doma. Na vama je samo da unutar svakog od zadataka odredite s koje ćete strane krenuti u čišćenje prostorije, lijevo ili desno, gore ili dole. 

 

1. Obrišite prašinu

Uzmite nekoliko krpa za čišćenje s mikrovlaknima i obrišite prašinu s vrha namještaja, polica, televizora i okvira sa slikama.

 

2. Sredite sav namještaje s tkaninom

Prođite po kući i promijenite posteljinu i stolnjake u svim prostorijama u kojima je to potrebno te namjestite prekrivače i jastuke u dnevnom boravku.

 

3. Očistite sva stakla i ogledala

Pripremite sredstvo za čišćenje i potrebne krpe ili papirnate ubruse i očistite sve staklene površine u kući.

 

4. Očistite sve površine

Površine s kojih ste prebrisali prašinu sada možete prebrisati sa sredstvom za čišćenje.

 

5. Očistite kupaonicu i kuhinju

Prvo prođite cijelim stanom i nanesite sredstvo za čišćenje na sve elemente u kuhinji i kupaonici (sudoper, štednjak, wc školjka, tuš kabina, kada). Kada ste nanijeli sve, uzmite krpu i krenite brisati. Što dulje sredstvo za čišćenje stoji na površinama, otopit će bolje eventualne masnoće i jednostavnije ćete ga odstraniti s površine.

6. Usisajte sve podove

Nakon što ste riješili sve površine, vrijeme je da usišete sve podove u kući. Ovaj korak je na kraju zbog toga što vam je tijekom čišćenja površina dio prljavštine mogao završiti i na podovima.

7. Operite podove

Nakon što ste usisali sve popove, vrijeme je da ih operete i ostavite da se osuše.

Foto: Shutterstock, iStock, Simple Studio, One Good Thing, Laura Wilson

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:20