Idealni podovi

Brza rješenja za bolje zadržavanje topline u interijeru. Trebali bi primijetiti razliku

 DE KLEERMAEKER, ANOUK/LIVING4MEDIA
Izolacija je jedna od najvažnijih stvari koje treba dobro napraviti kako bi vaš dom bio topao

No često je na posljednjem mjestu kada je riječ o podovima. Između 10-20 posto topline u vašem domu može se izgubiti kroz podove s lošom izolacijom, pa to zimi nije za zanemariti. Iako su paperjasti tepisi i debeli sagovi mekani i topli za hodanje, oni nisu jedina opcija zadržavanja topline u vašem domu. Prema stručnjacima, pločice su također izvrsne u zadržavanju topline, no koji su materijali najbolji za maksimalnu uštedu energije?

image
JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA

TEPISI

Ray Jones, stručnjak za podove u SCS-u, rekao je: "Budući da se puno topline može izgubiti kroz pod, važno je osigurati da su vaše sobe dobro opremljene za podnošenje hladnog vremena."

"Tepih je idealno rješenje jer je loš provodnik, što znači da će vrući zrak teško izlaziti, a hladni zrak ostati zarobljen u vlaknima."

Iako svi tepisi pružaju određenu razinu topline i izolacije, Ray je primijetio da postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost kako bi se maksimiziralo zadržavanje topline.

image
DE KLEERMAEKER, ANOUK/LIVING4MEDIA

Debljina tepiha, trebala bi varirati od sobe do sobe ovisno o "prometu" u prostoriji.

Ray je rekao: "Visoka flora bila bi pahuljasti i elastičniji tepih, idealan za spavaće sobe po kojima se ne hoda cijeli dan. Dok sobe poput dnevne sobe ili stepenica zahtijevaju srednju do nisku floru, jer se više koriste."

image
MIHALIS_A/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

PORCULANSKE PLOČICE

Ako ste zabrinuti zbog grijanja u prostorima kao što su kuhinja ili kupaonica, prema stručnjacima za podove, pločice su izvediva opcija.

Laura Hardaker-Graham, voditeljica marketinga u Veroni, rekla je: "Pločice stvarno dolaze do izražaja kada se radi o održavanju topline vašeg doma i izvrsne su u zadržavanju topline.

"Porculanske pločice su gušće i manje porozne od keramike što ih čini najboljim izborom za podove. Također dolaze u nizu uzoraka, tekstura i završnih obrada tako da možete odabrati izgled koji odgovara i vašem ukusu i budžetu."

Laura je napomenula da je postavljanje ovih pločica u prostore s peći na drva ili pelet ili uređajima za kuhanje posebno korisno, jer je vjerojatno da će sljedećeg jutra još uvijek biti tople.

image
ANDREAS VON EINSIEDEL/LIVING4MEDIA

LAMINAT I VINIL

Vinil i laminat također su iznenađujuće dobri u zadržavanju topline ako tražite alternativu tepihu.

Za osjećaj ugode pod nogama, laminat i vinil su poželjna opcija za kupaonske podove, omogućuju vam da stojite na mekšoj, toplijoj površini u hladnim zimskim danima. Većina asortimana dolazi s podlogom koja je odličan izolator i pogodna je za korištenje s podnim grijanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:51