TRIKOVI STRUČNJAKA KOJI POMAŽU

Brzi i jednostavni savjeti kako bojom obnoviti staru kadu

Mnogi će se složiti s tim da je kupaonica jedna od najvažnijih prostorija u domu i osim što bi trebala biti funkcionalna, također se podrazumijeva da vizualno dobro izgleda. Ali ono što se često ne spominje jest činjenica koliko je skupa njezina renovacija

Ako je vaša kupaonica pomalo zastarjela, ali si financijski trenutno ne možete priuštiti detaljnu obnovu, bojanje kade dovoljno je da u potpunosti preobrazi vašu kupaonicu.

Obnovljena boja kade neočekivano je rješenje koje može postati odlučujuća značajka u renovaciji kupaonice, a neće vam oduzeti mnogo vremena, kao ni novca.

- Ako želite brzu nadogradnju bez troškova potpune obnove, bojanje kade može potpuno promijeniti izgled vaše kupaonice. Dodavanje svježeg sloja nove boje mogo bi biti ono što će prostor od 'zastarjelog' pretvoriti u privlačno - kaže Joey Corona, stručnjak za boje.

Kako započeti s osvježavanjem boje?

Potražite boju na bazi epoksida. Od stakla, plastike, porculana pa sve do najosjetljvije keramike, većina vrsta kade može se uljepšati. Međutim, postizanje visokog sjaja i kvalitete obojene kade mnogo ovisi o izboru boje i njezinoj primjeni.

- Nikada nemojte odabrati boju na vodenoj bazi ili bilo koju unutarnju boju jer će se s vremenom 'raspucati' i oljuštiti. Umjesto toga, odaberite boju na bazi epoksida - savjetuje Corona.

Otvorite prozor i dobro prozračite kupaonicu nakon bojenja.

Ventilacija je jako važna kod bojenja kade, kako zbog neugodnog i intenzivnog mirisa, tako i zbog boljeg primanja boje na sam materijal kade.

Što biste trebali izbjegavati?

Obratite pozornost na grube površine i njihovo čišćenje. Naime, nije dovoljno samo brusiti površinu pa zaboraviti ukloniti prašinu s kade jer to može što može uzrokovati grubu teksturu umjesto glatke površine. Kada čistite kadu, usredotočite se na svako područje, od čvora i odvoda pa sve do poda.

Nemojte žuriti. Proces bojanja kade nije kratkotrajan pa je potrebno odvojiti određeno vrijeme samo za to. Ako ne dozvolite kadi da se osuši između nanošenja dva sloja boje, neće dobro izgledati i sve ćete morati raditi ispočetka.

- Kako biste to izbjegli, osigurajte si dovoljno vremena za bojanje prije nanošenja drugog, odnosno svakog sljedećeg sloja. To se također može dogoditi ako se pri miješanju epoksidne boje ne poduzmu svi potrebni koraci, stoga pažljivo slijedite upute - ističe Corona.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:57