Savjeti za pet

Brzinski makeover

Pretvorite podstanarski stan u ugodan i lijep dom

Nova akademska godina samo što nije počela. Brucoši prvi put pakiraju torbe, a studenti starijih godina već dobro znaju što ih očekuje u gradovima u kojima su odlučili završiti školovanje. Prvi korak za sve njih sigurno je naći mjesto gdje će stanovati. Upravo zato, prema podacima portala Crozilla.com, raste zanimanje za najam stanova. U Zagrebu su trenutačno najtraženiji mali stanovi, garsonijere i jednosobni, pa je njihova cijena veća nego u drugim gradovima. Tatjana Besedić iz Besedić nekretnina ipak kaže da tržište iznajmljivanja stanova ne prolazi najsjajnije razdoblje. – Ono što mogu reći jest da nikada nije bilo manje upita inozemnih studenata. Dosad su realizirana samo tri ili četiri upita, a lanjskih godina znalo ih je biti 40-ak. Primijetili smo i pad broja upita za strane direktore i poslovne ljude – objašnjava Besedić. Dodaje da domaći studenti uglavnom traže stanove za tri ili četiri osobe kako bi podijelili trošak najma i režija.

Maksimalnih 500 eura

– I više je nego vidljivo da ljudi nemaju novca pa obitelji daju maksimalno 500 eura za najam stana. Također, useljavaju se u što veće stanove ali to ponekad zna biti pogrešno. U većim stanovima, naime, i režije su velike pa ponekad njihova cijena zna biti dvostruko veća od najma – kaže Besedić i za primjer daje zagrebačku Ilicu u kojoj građani često iznajmljuju stanove samo zato da ne plaćaju skupe režije, pa velike stanove daju za oko 350 eura na mjesec.

Pametno ulaganje

No, unatoč nedostatku novca negdje moramo živjeti pa, ako je to podstanarski stan, ne mora nužno značiti da vrijeme moramo provoditi u prostoru koji nam se ne sviđa. O tome kako malim trikovima prilagoditi podstanarski stan, bez prevelikih ulaganja, razgovarali smo s dizajnericama Nikolinom Jelić iz studija Kubus i Tinom Kurpez iz studija Karas. One smatraju da ulaganje u podstanarski stan ovisi o tome koliko se planiramo u njemu zadržati. A čak i ako nam se u tom trenutku čini da je to na dugo vrijeme, ne smije se ulagati u stvari koje ne možemo nositi sa sobom ili koje se ne mogu prilagoditi svakom prostoru.

– Od konkretnijih stvari možemo kupiti fotelju, stolce, stoliće za boravak, stol za blagovanje, tepih, samostojeći hladnjak, mikrovalnu, lampe, garnituru manjih dimenzija da budemo sigurni da će stati i u drugi prostor, tabure, samostojeće noćne ormariće, neke detalje koji su potrošni, zavjesu za tuš kabinu ili kadu, zahodsku dasku, tepih za kupaonicu, posudice za kozmetiku, košarice za sitnice, jastuke, poplune, deke, cvijeće, mirisne svijeće, čaše, tanjure, zdjelice, dekorativne lampe, perilicu i sušilicu rublja, televizor, radio, samostojeću vješalicu za hodnik, može i zidnu… – kaže Nikolina i dodaje da nikako ne treba ulagati u kuhinju i ugradne ormare.

Tkanina ili papir

Ako ormari djeluju dotrajalo, novi sjaj dobit će ako se police presvuku tkaninom ili papirom. Ako vam se, na primjer, ne sviđa fotelja, kauč ili kutna garnitura, možete je prekriti dekom koja vam odgovara. – Bojanje zidova najviše će pridonijeti preobrazbi (ako se stanodavcu ne dopadne uvijek ih možete vratiti u prvobitno stanje), a nešto lakše za skidanje su zidne naljepnice – kaže Nikolina.

Uložite u lampe

Tina Kurpez savjetuje da za dekoriranje dnevnog boravka koristite i jastučiće koji također pridonose šarmu i atraktivnosti prostora. – Nove zavjese su detalj koji će osvježiti prostoriju, a na tržištu ima mnogo već sašivenih koji ne koštaju mnogo. Sve nabrojano može se jednostavno skinuti i pri preseljenju upotrijebiti u novom stanu, dakle ulaganje u ovakvu vrstu dekoracije ima smisla – objašnjava Tina. Stolne i podne lampe također su komadi u koje se isplati uložiti. U svakom prostoru postoji kutak u koji se mogu smjestiti, a jednostavno ih je preseliti u novi. Lampe koje se montiraju na strop ili zid, visilice ili plafonjere bolje je ne kupovati u “podstanarskoj fazi” osim ako se u podstanarskom stanu ne planira boraviti dulje vrijeme.

Brzinski makeover

– Još jedan izvrstan trik koji će dati brzu i kvalitetnu promjenu je bojanje zidova. Ako je namještaj bezličan i bezkarakteran, unošenje boje u interijer, i to na način da se oboji jedan zid ili cijela prostorija, brzo će promijeniti atmosferu i prostoriju učiniti zanimljivijom i ugodnijom. Naravno, cijena bojanja ovisi i o kvaliteti podloge i popravcima koje je potrebno napraviti da bi zid bio ravan i uredan, ali predlažem da se podstarskom stanu spusti ljestvica za bojanje zidova i pristane boju nanijeti na zid koji nije savršeno ravan i dotjeran – savjetuje Tina i kaže da u tom slučaju zid možete obojati i sami, gotovom, strojno miješanom bojom. Tu su i male biljke koje su simpatičan detalj.

Foto: Living 4 Media, arhiva D&D, Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 13:42