Brzo i povoljno do stana po mjeri djeteta

Što sve trebate znati kada pripremate životni prostor za dolazak djeteta

Rođenje djeteta jedan je od najljepših, ali i najstresnijih događaja u životu svakog roditelja. Oni s više iskustva reći će: malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga. Iako se novopečenim roditeljima uz prve neprospavane mjesece to neće činiti točno, u konačnici će shvatiti da je tako. Ipak, za dolazak novorođenčeta potrebno se dobrano pripremiti. Bez mnogo razmišljanja znate koje su prve potrebe za vašu “štrucu” od 3500 grama i 50-ak centimetara. Dječji krevetić, odjeća, kadica i pelene. Naravno, u tom trenutku vaš dom je čišći nego ikada. I kakva apoteka bi se mogla posramiti. I da, vaš stan će biti čist sljedećih šest ili sedam mjeseci. A tada kreće KAOS!

Pametno ulaganje

Ne postoji mjesto gdje se vaš, tada već “puzavac” neće zavući. To je trenutak kad shvatite da vaš dom nikako nije prilagođen djetetu. Tamni lakirani namještaj prava je pogreška, stakleni stol nikako više nije dobra opcija, a oštri kutovi potencijalna su opasnost od ozbiljnih ozljeda. S truge strane, skupi tepih ubrzo će biti spreman za smetlište jer kašice, smokići, sok i čokolada na dnevnoj bazi završavaju na podu. Upravo zato donosimo vam savjete na što trebate paziti ako opremate stan, a planirate biti roditelji. No ako je vaš dom već pun opasnosti za dijete, na tržištu postoje razne cake kako ga učiniti sigurnim.

Dakle, ako se pripremate za dolazak prinove, nikako nemojte kupovati staklene stolove, police ili komode sa staklenim vratima. To što će ga djeca zaprljati, vjerujte, najmanji je problem. Osim toga, tamni namještaj u visokom sjaju nikako nije dobra opcija jer će uvijek izgledati zamazan. Televizor svakako dignite na zid da ne bi bio na dohvat ruke djetetu jer postoji mogućnost da ga prevrne. Ako do sada niste imali zavjese, obavezno ih kupite jer štiti vaše staklene stijene od znatiželjne djece, a i izbjeći ćete mogućnost da ih dijete udara igračkom, što može rezultirati razbijanjem i ozbiljnim ozljedama.

Ni čupavi i skupi tepisi nisu pametno ulaganje. Radije se u prvim godinama svojeg mališana odlučite za običan tapison, čija se cijena po kvadratu kreće oko 50 kuna. Budući da govorimo o maloj djeci koja većinu svog vremena provode na podu, dobro je cijelu prostoriju obložiti tapisonom, ali morate računati na to da ćete ga nakon dvije do tri godine baciti jer ga je gotovo nemoguće održavati. No, što ako ste pri uređenju stana pogriješili ili ste ga opremali dok vam djeca još nisu bila na pameti.

Čupavi tepisi nisu pametno rješenje kada imate malo dijete jer je mnogo teže usisati mrvice

Naravno, nećete baciti neadekvatan namještaj, već ćete morati prilagoditi životni prostor. Na tržištu je cijeli niz pomagala koja će pridonijeti sigurnosti vašeg djeteta. Potencijalnu opasnost od oštrih kutova namještaja možete riješiti korištenjem silikonskih ili gumenih štitnika koji se zalijepe. Cijena za četiri komada kreće se od 20 kuna naviše, a mogu se pronaći na gotovo svim mjestima s opremom za bebe.

Dječja je znatiželja svakog dana sve veća, pa iako je to poželjno ponekad je opasno. Primjerice, ako dijete otvori element u kuhinji ili ormarić s opasnim sredstvima za čišćenje u kupaonici. Za to postoje štitnici za ladice koji koštaju svega 20-ak kuna. Vrlo je važno kupiti i zaštite za utičnice jer nerijetko se događa da dijete vilicom krene u izvor struje. Takvih deset štitnika možete nabaviti za 30-ak kuna. Ako živite u kući ili dvoetažnom stanu, obavezno je zaštititi stepenice. Za to postoje ogradice koje se montiraju, a lako se skinu kada više nisu potrebne. Njihova je cijena od 250 kuna naviše.

Nepropusne plahte

Zdrav san mališanu je najvažniji, zato bez obzira na financijske mogućnosti treba kupiti najbolji madrac. No i on se može brzo uništiti. Upravo zato važno je kupiti plastificirane plahte koje štite od eventualnog vršenja nužde u krevetu, bljuckanja i ostalog. Razlika njihove cijene i cijene klasičnog madraca je neznatna. Za kinderbet ćete navlaku platiti 40-ak kuna, a za krevet 90×200 centimetara svega 80 kuna. Još jedan koristan savjet: nema potrebe za kupnjom skupih komoda prematalica jer za svega sto kuna možete kupiti “običnu” prematalicu koja se postavi na kinderbet i ne zauzima prostor.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:02