POSTOJI NAČIN

Brzo vam se troši baterija na mobitelu, a još je relativno nova? Pokušajte napraviti ovo...

 /SHUTTERSTOCK

Baterije u pametnim telefonima i drugim uređajima s vremenom slabe i to je neizbježno, ali postoje načini kako baterije što dulje održati u dobrom stanju te provjeriti je li s njom sve u redu.

U početku je vam pametni telefon moga trajati i do 48 sati, a sada već nakon 12 sati trežite mjesto gdje ćete ga napuniti. Razina napunjenosti neobjašnjivo pada iako ne radite nišat neobično na svom mobitelu. Poznate su situacija da mobitel punite satima, a on se nikada ne napuni do kraja ili se pak pregrijava tijekom punjenja.

Provjerite stanje baterije

Ako imate iPhone otvorite Settings, pa Battery i zatim Battery Health & Charging. Na vrhu ćete vidjeti maksimalni kapacitet baterije. Nije ništa neobično ako je ispod 100 posto. Vaša je baterija dizajnirana da zadrži 80 posto izvornog kapaciteta nakon 500 punjenja, tako da će taj postotak s vremenom smanjivati. Pod Peak Performance Capability možete provjeriti radi li vaša baterija normalno. Ako je ozbiljno oštećena, pojavit će se poruka upozorenja.

Ako pak imate operativni sustav Android, većina proizvođača ima različite načine kako to učini. Isprobajte neke od ovih.

– Otvorite aplikaciju Phone, birajte *#*#4636#*#* i potražite opciju za provjeru stanja baterije. Ako je ne vidite, pokušajte drugu opciju.

– Na Samsungu otvorite ugrađenu aplikaciju Samsung Members. zatim Get Help, pa Check Android battery health.

– Aplikacije kao što je AccuBattery mogu dati dobru procjenu ako ništa drugo ne uspije.

Bez obzira na to koliko je vaš mobitel star, nekoliko savjeta i trikova može vam pomoći da izvučete maksimum iz baterije.

Kvalitetni punjači imaju strujne krugove unutar sebe koji se isključuju kada je baterija napunjena. Time ju štite od prekomjernog punjenja, kvara ili pregrijavanja.

Toplina je najveći neprijatelj vaše baterije. Pojedini jeftini punjači i kabeli mogu dovesti do požara i ozljeda. Stoga ne štedite kvaliteti.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX/CROPIX

Dodatno možete napraviti sljedeće:

1. Ograničite push obavijesti

Od najnovijih vijesti do ažuriranja o dostavi hrane, obavijesti su način na koji možete ostati povezani i informirani. Ali ako je aktivno previše upozorenja, mogu isprazniti bateriju.

morat ćete slijediti prethodne upute.

2. Prilagodite postavke usluga lokacije​

Aplikacije kao što su Waze™ i Google Maps™ pomažu vam u kretanju koristeći značajku usluga lokacije vašeg mobitela. Ali ako te aplikacije rade iza kulisa, a vi ne putujete, usluge lokacije mogu vam isprazniti bateriju.

3. Niža aktivnost u pozadini

Aplikacije kao što su Facebook® i Instagram i dalje mogu raditi u pozadini, čak i nakon što ih zatvorite—što može isprazniti bateriju vašeg telefona.

4. Podesite svjetlinu zaslona

Zatim pokušajte smanjiti svjetlinu zaslona, što štedi energiju i sprječava brzo pražnjenje baterije.

5. Podesite postavke vremenskog ograničenja zaslona

Još jedna postavka koju vrijedi prilagoditi je vremensko ograničenje zaslona, koje kontrolira koliko vremena prođe prije nego što zaslon prijeđe u stanje mirovanja.

6. Provjerite postoje li ažuriranja operativnog sustava

Pokretanje zastarjele verzije operativnog sustava također može isprazniti bateriju vašeg mobitela. Redovito ažuriranje operativnog sustava povećava učinkovitost.

7. Zaštitite svoj mobitel od ekstremnih temperatura

Bez obzira na to jeste li u pokretu ili ostajete u kući, izbjegavajte ostavljati mobitel u vrlo vrućim ili hladnim okruženjima.

8. Provjerite ima li vaš mobitel signal mreže

Iako se ovo može činiti kao da nema smisla, još jednom provjerite ima li vaš mobitel mrežu.

9. Uključite način rada za uštedu baterije

Ako ste u škripcu i vaš je mobitel na izmaku, najbrže rješenje je da uključite način rada za uštedu baterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 14:38