Vrijeme je, naučite!

Budi faca i nauči postaviti luster! Pratite ovih šest koraka i naučite kako se to radi

 Sandra Šimunović/CROPIX
Koliko ste puta za montiranje rasvjetnog tijela na zid ili strop morali zvati majstora?

Priznat ćemo, previše... Vrijeme je da naučite kako se to radi! Pratite šest jednostavnih koraka Filipa Šustera iz servisa za sitne kućanske popravke Majstori za sve, koji je postavio prekrasan crni stropni luster Moooi, posuđen iz Ribarić rasvjete (hvala!).

Potrebno vam je: ljestve, ispitivač napona, bušilica, tipl, detektor žica i, naravno, luster.

image
Sandra Šimunović/CROPIX

1. Prije nego što počnete bilo kakav rad sa strujom, bitno je pronaći i isključiti osigurač koji je predviđen za te žice na kojima ćete nešto raditi. Ako ne znate koji je pripadajući osigurač, najbolje je da nađete fazu s ispitivačem napona (faza je ona žica na kojoj lampica ispitivača napona svijetli) te da netko od ukućana po redu isključuje osigurače. Kad lampica u ispitivaču napona prestane svijetliti, ostavite taj osigurač isključenim.

2. Najprije morate odrediti koje su koje žice. Faza žica je smeđa, crna ili crvena, nula je plava, a uzemljenje je dvobojna (žuto-zelena). Razmaknite sve tri žice jednu od druge.

3. Da bi luster postavili na strop, potrebno je izbušiti rupu, uglaviti tipl i uvrnuti kuku. Prije nego što počnete bušiti rupu u stropu, potrebno je utvrditi u kojem smjeru žice prolaze ispod žbuke kako ju ne biste slučajno prerezali svrdlom. U takvim je situacijama najbolje imati detektor žica. Iznad prekidačau prostorijama se najčešće nalazi razvodna kutija, a logično je da su žice postavljene ravno prema lusteru najkraćim putem. Ako ipak ne možete utvrditi u kojem smjeru idu žice, posao prepustite profesionalcima jer možete imati povećane troškove saniranja nastale štete.

4. Nakon što ste postavili uvrnutu kuku u strop i objesili luster, vrijeme je za spajanje žica iz zida s onima na novom lusteru. Na spojnici lustera označene su žice: L (live - faza), N (neutra - nula) i € (uzemljenje). Uzemljenje nekada može biti i na posebnom vijeku na samom tijelu lustera. U 2. koraku ste utvrdili koje je žica iz stropa faza, nula i uzemljenje. Sada ugurajte žicu faze iz stropa u spojnicu lustera gdje je otvor sa slovom L i uvrnite vijak. Provjerite je li žica dobro učvršćena na način da rukom lagano povučete žicu. Ponovite sa žicom nula na njeno pripadajuće mjesto na spojnici sa slovom N, i na kraju spojite uzemljenje u otvor spojnice gdje je simbol €. Ako je vijak za uzemljenje na samom tijelu lustera, žicu uzemljenja spojite na isti način kao i na spojnici.

5. Ostatak žice sakrijte u ukrasni poklopac lustera.

6. Postavite žarulju i ponovno uključite pripadajući osigurač.

image
Sandra Šimunović/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:43