SVEPRISUTAN ZAČIN

Često koristite prešu za češnjak? Zbog ovih razloga biste to trebali prestati raditi!

 /SHUTTERSTOCK

Ako spadate u skupinu ljubitelja češnjaka koji ne mogu zamisliti jelo bez ove namirnice i popularnog začina, onda vrlo vjerojatno imate i prešu za češnjak. Međutim, pojavila su se neka upozorenja prema kojima biste trebali prestati koristiti prešu, i to iz nekoliko razloga.

Istraživači iz Argentine kažu da se prešanjem režnjeva češnjaka oslobađa enzim koji se zove alinaza, a koji stvara alicin - prirodni aktivni sastojak češnjaka koju mu daje karakterističan okus i miris, a koji posjeduje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. No, otkrili su i to da alinaza čini alicin otpornim na toplinu, zbog čega se karakterističan miris i okus zadržava i pri termičkoj obradi češnjaka. S druge strane, kad se češanj češnjaka reže, oslobađa se manje alinaze, smanjujući i sadržaj alicina. To znači da je miris češnjaka nakon jela manje izražen ili potpuno izostaje. Nedostatak je, međutim, što je aroma češnjaka u jelu također slaba.

Prešanjem češnjaka drobi se i zelena jezgra koja ima visok sadržaj alicina. Ako češnjeve režete dok im vadite zelenu jezgru, aroma će nakon jela biti manje intenzivna.

Još jedna mana preše za češnjak je ta što teško možete izmjeriti količinu koja vam je potrebna za obrok. Ako umjesto njega koristite nož, češnjak možete rezati na kuhinjskoj dasci do potrebne količine, a možete koristiti i kuhinjski ribež te češnjak ribati direktno na hranu i bolje procijeniti koliko vam je stvarno potrebno. Također, preše za češnjak se teško čiste, a rizik da ostaci hrane zaglave u njima je relativno velik.

Što pomaže u borbi protiv mirisa češnjaka?

Ako nakon obroka ne želite da svi pokraj vas osjete da ste konzumirali češnjak, možete pojesti jabuku, malo sirove zelene salate ili nekoliko listova sirove mente. Ove namirnice bi trebale neutralizirati miris zahvaljujući svojim aktivnim tvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:23