SVI IH IMAMO U DOMU

Često viđate ovog insekta u kući i mislite da je bezopasan, a ovo je prava istina. Riješite ga se prije nego bude kasno

 /SHUTTERSTOCK

Ovog insekta vjerojatno često viđate u svome domu i istina je da može biti koristan jer se hrani plijesnima u vlažnim prostorijama, kao i uginulim insektima, ali se brzo razmnožava i tada postaje nepoželjan gost u našim domovima. Srebrna ribica je sićušni insekt veličine do 15 milimetara, a zbog svoje boje i načina kretanja je i dobila naziv srebrna ribica. Ovaj insekt nema krila, već se kreće polukružnim okretima koji podsjećaju na plivanje ribe. U sredinama koje im posebno odgovaraju za život su veoma aktivni i razmnožavaju se veoma brzo. Ženka srebrne ribice može ostaviti i preko 3500 potomaka, polaže jaja i do 100 puta u svom životnom vijeku. Prosječna životna starost im je oko 4 godine.

Jesu li štetni?

Nisu zabilježeni slučajevi da srebrne ribice prenose zarazne bolesti na ljude, pa se zbog toga i ne mogu smatrati naročito štetnim za zdravlje, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da ih nije ugodno vidjeti i da ih ne želimo u svojoj blizini. Iako su relativno bezopasni po naše zdravlje, ovi sićušni gmizavi insekti mogu nanijeti neke male štete u domaćinstvu. Srebrna ribica se hrani stvarima koje sadrže škrob, papirima, knjgama, tapetama... Šteta koju tom prilikom nanesu je minimalna.

Pored omiljenih papira, ovi insekti se mogu hraniti i tkaninama, pa nije rijetkost da se nađu u tepihu ili ručnicima. Latinsko ime srebrne ribice je Lepisma saccharinum, i nastalo je na osnovu njihovog omiljenog jela – ugljikohidrata.

Kada znamo kako žive i čime se hrane, nije teško otkriti staništa ovih insekata. S obzirom da vole vlagu, toplinu i mrak, podrumi i kupaonice najčešće su prostorije gdje se mogu vidjeti. Najaktivnije su noću, a kada ih iznenadimo i upalimo svjetlo, primjećujemo i da se ovi insekti kreću veoma brzo, prenosi Country Living. Vole vlagu i mogu senaći i u kuhinji, a ako tamo nađu i nezaštićena pakovanja brašna i šećera, njihovoj sreći neće biti kraja.

image

Insect feeding on paper - silverfish. Pest books and newspapers. silverfish of several pieces near the open book.

/SHUTTERSTOCK

Postoji mnogo načina da srebrna ribica nađe put i useli se u naš dom, ali postoje načini da mi te šanse svedemo na minimum. Prostorije koje su vlažne, na primjer podrumi, provjetravajte što češće, ukoliko primijetite da u stanu imate prostorije koje imaju vlagu, nađite način da je se riješite i isušite je, slavine, odvode, provjeravajte i održavajte ispravnim, knjige, posebno ako ih imate u većem broju, prebrišite povremeno i prekontrolirajte.

Ako primijetite tragove ovih štetočina, stavite nakratko knjige u zamrzivač, time ćete uništiti jaja srebrne ribice ako ih je negdje u knjizi ostavila, ako primijetite sami jaja srebrne ribice, usisajte ih, a vrećicu usisivača ispraznite odmah, po mogućnosti što dalje od kuće. Svu hranu, posebno onu koja sadrži ugljikohidrate, treba držati u hermetički zatvorenim posudama.

Protiv ovih insekata možete se boriti i sredstvima koje imate pri ruci, a to su: mirisi i eterična ulja – brišite podove mješavinom vode i soka od limuna ili alkoholnog octa. Ili na mjestima gdje ste ih primijetili stavite blazinice natopljene eteričnim uljima mente, lavande ili eukaliptusa, ovi insekti ne vole jake mirise. Prašak za pecivo – smrtonosna kombinacija za ove štetočine je prašak za pecivo pomiješan sa šećerom, krumpir- izdubite krumpir i stavite ga na vidno mjesto, srebrne ribice će se nakupiti u krumpiru, poslije ga samo bacite u kontejner.

image

Silverfish most likely Ctenolepisma longicaudata or Lepisma saccharina an insect from the Lepismatidae family with long Terminalfilum and Cerci on a white floor mat

/SHUTTERSTOCK

Postavite im zamke

Komad papira namažite medom ili na ljepljivoj traci možete dodati šećer i postaviti blizu mjesta gdje ste ih primijetili. Također na dno duboke tegle možete staviti malo brašna. Srebrne ribice će uspjeti ući u teglu, ali neće uspjeti izaći. Zajedničko za sve ove metode je da one mogu, i vjerojatno hoće, ubiti ili zarobiti odraslu jedinku, ali neće naškoditi jajima ili larvama. Naizgled ćete riješiti problem, ali vaše zadovoljstvo će biti kratkog vijeka.

Dezinsekcija srebrne ribice

U slučaju da ste pokušali sami riješiti problem, ali bez uspjeha, ne oklijevajte već angažiranije stručni tim. Dezinsekcija daje prilično dobre rezultate u suzbijanju ovih insekata. Njihov način kretanja zapravo olakšava i njihovo suzbijanje, pošto prelazeći. U postupku dezinsekcije srebrne ribice se koriste certificirani specijalizirani preparati, neškodljivi za ljude i kućne ljubimce. Stambene i poslovne prostorije se mogu slobodno koristiti nakon postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 09:55