Pripremite se na vrijeme

Četiri načina da zaštitite svoj dom od zimskih oluja i nevremena

 ASKOLDS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Budući da se očekuje da će se Hrvatska ovog vikenda suočiti s ekstremno hladnim i snježnim vremenom, donosimo popis za provjeru kako bi vaš dom bio topao i spreman za zimu u slučaju nužde.

Ako niste sigurni što učiniti tijekom snježne oluje i želite pripremiti svoj dom za snijeg, pogledajte ovaj brzi i jednostavan kontrolni popis o najboljem načinu da svoj posjed učinite otpornim na zimu.

Kako zaštititi svoj dom od zimskih oluja

image
DMITRY KOVESHNIKOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zaštitite cijevi

Zaštita cijevi od smrzavanja jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoj dom od zimske oluje, jer će se voda smrzavanjem širiti i uzrokovati mnogo problema u kući.

Cijevi mogu puknuti i uzrokovati poplave na temperaturama nižim od 0 C, a oštećenje zamrznutih cijevi može koštati vlasnike kuća tisuće eura.

Stručnjaci toplo preporučuju izolaciju vodovodnih cijevi koje bi mogle postati prehladne, zatvaranje svih vanjskih slavina za vodu i odvajanje crijeva.

Također se preporučuje da termostat ostavite na 18 stupnjeva, ne niže od toga.

image
FONRIMSO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zadržite toplinu brtvljenjem pukotina, curenja i propuha

Možete zaštititi svoj dom od oluje i pobrinuti se da bude spreman za snijeg tako da prođete kroz svoju nekretninu i potražite načine na koje hladan zrak može procuriti unutra. Ne samo da će ovo održati vaš dom toplijim tijekom snježne oluje, već će vam pomoći i uštedjeti novac na računima za struju.

Erin Hufflstetler, stručnjakinja s web stranice za uređenje doma The Spruce, rekla je da je brtvljenje rupa oko kuće jedan od najboljih načina da zaštitite svoj dom od niskih temperatura.

- Čak i male rupe gdje kabelske žice ili telefonske linije ulaze u vaš dom mogu biti ulazna točka za ledeni zrak - ili mjesta gdje dragocjena unutarnja toplina može pobjeći, napisala je.

- Kupite izolacijsku pjenu kao što je pjena u spreju Great Stuff i zatvorite sve pukotine oko svojih vrata i prozora, dodaje.

image

Young beautiful woman drinks tea, celebrating Christmas at home

VADIMGUZHVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Neka podovi budu pokriveni

Propuh također može dolaziti iz drvenih podova i jedan je od najčešćih uzroka curenja topline iz prostorije.

- Također možete postaviti prostirke po cijelom domu, posebno u sobama s velikim rasponima golih drvenih podova, kako biste jednostavno zagrijali svoj dom, savjetuje građevinska tvrtka Home Tales.

- Ovo pomaže u izolaciji vašeg poda, zadržavajući toplinu i štiteći nožne prste od hladnog drva, čineći ga ugodnijim za hodanje u hladnijim mjesecima.

image
LIFESTYLEVISUALS/GETTY IMAGES

Budite spremni i opskrbite se

Držati svoj dom opskrbljenim osnovnim stvarima važno je u slučaju da vas unutra zasniježi, izgubite struju ili toplinu tijekom snježne oluje.

AXA, osiguravajuće društvo za dom, preporučilo je izradu opreme za hitne slučajeve bez obzira na vremenske prilike.

- Kad god se prognozira loše vrijeme, mnogi ljudi prvo požure u trgovine kako bi nabavili što više mlijeka i kruha. Izbjegnite gužvu u maloprodaji držeći kućnu opremu za hitne slučajeve pri ruci, savjetuju.

Oni preporučuju sljedeće stavke u kompletu za hitne slučajeve:

  • Nekvarljiva hrana i voda
  • Rezervne baterije
  • Baklja
  • Pribor za prvu pomoć
  • Vodootporna odjeća
  • Deke
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:36