Bitan detalj

Cijelo vrijeme pogrešno otvarate prozore zimi! Umjesto da štedite vi doslovno bacate novce

 MARINA GORDEJEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Možda zvuči neobično govoriti kako otvarati prozore. Ali za štednju energije zimi poslušajte ovo

Za normalan život i kvalitetu stanovanja nužan nam je dovod svježeg zraka, ali samo toliko koliko nam treba i baš kada ga želimo. Ako imamo velike zračne procijepe, prozore koji slabo "dihtaju" i vrata gdje se stalno osjeća neugodno strujanje hladnog zraka, gubici topline mogu biti znatni. U krajnjoj liniji, želimo da nam toplina ostaje unutar zgrade, da se zadrži, a ne da "bježi" van jer ne želimo grijati vanjski zrak i doslovno bacati novac kroz prozor.

image
ANDREW NEEL /UNSPLASH/

CENTRALNO GRIJANJE I RADIJATORI

Ako još niste, servisirajte bojler centralnog grijanja - nataloženi kamenac smanjuje učinak bojlera. Odzračite radijatore prije korištenja od nakupljenog zraka. Provjerite zadanu temperaturu na bojleru - ne pretjerujte, ne trebaju vam vreli radijatori, tu i tamo obucite toplije čarape, jeftinije je....

Nemojte zatvarati radijatorske ventile u sobama koje ne koristite (osim ako su termostatski). To nije dobar način štednje energije. Treba održavati unutarnju temperaturu, čak i u prostorijama u kojima ne boravimo jer ćemo još više "gubiti" toplinu.

Ako se prostor potpuno ohladi, ohladit će se i zidovi i podovi i namještaj, koji inače akumuliraju toplinu, pa za njihovo ponovno zagrijavanje treba više energije nego za održavanje minimalne temperature koja ne bi smjela pasti ispod 16, 17 °C.

Nabavite termometre (još bolje one koji pokazuju i relativnu vlagu) pa kontrolirajte temperaturu. Osjet topline može zavarati - ljudsko tijelo osjeća i promjenu temperature za 1 °C.

Vrlo često su ispred radijatora spuštene zavjese ili je radijator zatrpan namještajem. Oslobodite radijatore da mogu grijati zrak u prostoriji.

Često se preporuča dodatno izolirati zid iza radijatora. To možete učiniti sami tako da nabavite čvršću i deblju aluminijsku foliju koju zalijepite na čvsti karton i učvrstite ili samo gurnete iza radijatora. Alu folija će dodatno reflektirati toplinu u prostor pa se neće tako puno topline gubiti na zagrijavanje zida iza radijatora. Ovo svakako učinite ako imate smanjenu debljinu zida iza radijatora (prozorsku nišu).

image
TARIK HAIGA /UNSPLASH/

PRAVILNO PROZRAČIVANJE

Možda zvuči neobično govoriti ljudima kako otvarati prozore. Ali za štednju energije zimi, nije dobro ostaviti prozor otvoren na "kant" dulje. Na taj se način samo ohlade plohe zidova uz prozor, a mogu se pojaviti i gljivice u obliku tamnih mrlja, zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama.

Ispravno je 2-3 puta na dan širom otvoriti prozore na 3-4 minute, što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi. Na taj se način smanjuje i količina vlage u prostoru - vanjski hladni zrak sadrži manje vlage pa topli vlažni zrak izlazi van. Tako doveden svježi zrak brzo će se zagrijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:05