Cijene stanova u Dubrovniku pale su za čak 700 eura po kvadratu!

Istražili smo ponudu i potražnju stanova na jugu Hrvatske

Iako je Dubrovnik u drugoj polovici 2012. godine na mjesečnoj razini bilježio konstantan, ali blagi pad cijena nekretnina, a zatim njihovu stagnaciju, tržište nekretnina na jugu Hrvatske, slikovito rečeno, diše na škrge. Naime, prema podacima Burze nekretnina lani je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prodano svega 500-tinjak stanova, što je 7,24 posto manje nego u prethodnoj godini kada ih je prodano 539, odnosno 7,92 posto u odnosu na 2010., kada su prodana 543 stana.

Statistički rast

I dok cijene i kupoprodaja značajno padaju, jedini rast koji bilježi Dubrovnik – grad dragulj po nekretninama i prirodnim dobrima te perjanica naše turističe ponude – tražene su cijene stanova. Stoga ne bi pogriješili kada bi rekli da bi se više transakcija realiziralo kada bi vlasnici svoje nekretnine nudili po realnijim cijenama.

Stanovi koji su prije krize stajali 3500 eura po kvadratu sad se prodaju za 2400 e/m2

Jer, prateći statistiku u Burzi nekretnina, dolazimo do podataka da su tražene cijene u lanjskoj godini porasle za 7,81 posto u odnosu na prethodnu godinu te za 2,22 posto u odnosu na 2010. godinu. No, porast bilježe i postignute cijene – i to za 7,76 posto u odnosu na 2011. te za 2,96 posto u odnosu na 2010. godinu. S obzirom na taj uočen statistički rast cijena, odlučili smo porazgovarati s agentima za nekretnine s juga kako bismo dobili potpunu sliku događaja u Dubrovniku.

– Činjenica je da se definitivno nastavlja trend opadanja cijena, kako u Dubrovniku tako i u okolici, barem što se tiče novogradnje – govore agenti. Investitori su spustili cijene novogradnje za čak par stotina eura po kvadratu kako bi ubrzali prodaju praznih stanova, a to se odrazilo i na starije, već korištene stanova. Razlog je jednostavan: tko želi prodati – spušta cijenu. Pri tom se mora uzeti u obzir da oglašene tražene cijene nisu cijene po kojima se u konačnici stanovi prodaju, nego po puno manjim iznosima.

Jeftini Mokošica i Župa

Prema podacima Burze nekretnina, najveći pad cijena dogodio se u dubrovačkim prigradskim naseljima, u Mokošici i Župi Dubrovačkoj, gdje su cijene pale s otprilike 2200 eura po kvadratu na 1800 eura, pa čak i 1500, što je razlika od čak 700 eura po kvadratu.

U Lapadu, dijelu grada gdje su cijene oduvijek najviše, također je došlo do pada, iako te cijene mogu utjecati na brojne trendove, statistike i davati privid rasta cijena. Tako je prosječna cijena za taj dio grada iznosila 2600 eura po kvadratu. No, kako bi dobili detaljniji uvid u kretanje cijena, usporedit ćemo nekoliko primjera od dana kada je nekretnina stavljena u ponudu do kada kada je prodana ili kada je kupac odustao od prodaje.

Zadržat ćemo se u Lapadu. Znači tražena cijena stana od 100 kvadrata na prvom katu zgrade stare 25 godina u prvom kvartalu 2012. godine iznosila je 2800 eura po kvadratu, u drugom je kvartalu snižena na 2600 eura, da bi u trećem kvartalu bila snižena za dodatnih 200 eura, kada je stan naposlijetku i prodan za 2400 eura po kvadratu. Isti stan prije recesije koštao je 3500 eura po kvadratu!

Primjer drugi, također u Lapadu. Za stan od 60 kvadrata tražena je cijena bila 170.000 eura, a prodan je po cijeni od 155.000 eura.

Primjer treći pronašli smo na Gružu. Za vrhunsko uređeni stan tijekom 2011. i 2012. tražilo se 2500 eura po kvadratu, što je već bila spuštena cijena, da bi se početkom ove godine tražilo 2300 eura. I još nije prodan.

I primjer četvrti: za vrhunsko opremljene stanove u Mokošici početna je cijena bila 2000 eura po kvadratu, a prodaja je realizirana s cijenom od 1600 do 1700 eura po kvadratu.

Strah od novih poreza

Zanimljiv je i podatak da kupci nekretnina nisu, kako bismo očekivali, stranci nego domaće kreditno sposobno stanovništvo, a za skuplje nekretnine uglavnom pomorci, govore nam agenti za nekretnine. Većina ljudi su mladi i novoformirane obitelji kojima se javlja potreba za kupnjom nekretnine, ali se zbog viših cijena u Dubrovniku i usporedbom cijena u okolici, često događa da se odluče na drugu opciju.

– Interes stranaca za kupnju nekretnina je u drastičnom padu, a čak se i postojeći stranci vlasnici odlučuju na prodaju tih nekretnina – ističu agenti koje rade na terenu, dodajući kako 80 posto kupaca svoje povjerenje daje agencijama za nekretnine naročito tijekom posljednjeg desetljeća, s obzirom na kompleksnu dokumentaciju prilikom provjere, kupovine i uknjižbe nekretnine.

A kakva su očekivanja ove godine? – Na tržištu su prisutne bojazni koje nagovještava Zakon o oporezivanju nekretnina, a očekuje se da će ponuda biti još veća, a cijene niže. Nekretnine s realnim cijenama će se sigurno prodavati, posebice one na dobroj lokaciji s kvalitetnom gradnjom i urednom dokumentacijom, odnosno čistim papirima – zaključuju.

Objavljeno u tiskanom izdanju, 02.03.2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:19