SVESTRANA I KORISNA

Čudesna alu folija: Osim za pohranjivanje pomaže na mnogo načina. Bacite pogled na broj dva

 Unsplash
Već koristite aluminijsku foliju za pohranjivanje ostataka hrane, ali postoji mnogo načina na koje prije niste ni pomislili

Aluminijska folija čini više od pukog zamatanja hrane! Pogledajte ove načine korištenja aluminijske folije koji mogu biti od velike pomoći

Danas vam predstavljamo alternativnu upotrebu aluminijske folije. Vjerujte nam, ima ih mnogo, i to ne samo za kuhinju. Već koristite aluminijsku foliju za pohranjivanje ostataka hrane ili kuhanje, ali postoji toliko mnogo načina na koje vjerojatno prije niste ni pomislili. Začas ćete krenuti u trgovinu da se opskrbite folijom!

image
Unsplash

Poboljšajte učinkovitost radijatora

Evo jednostavnog načina da dobijete više topline iz svojih starih radijatora od lijevanog željeza, a da ne potrošite ni kunu više na račun za plin: Napravite reflektor topline koji ćete staviti iza njih. Zalijepite čvrstu aluminijsku foliju na karton tako da je sjajna strana folije okrenuta prema van. Toplinski valovi zračenja odbijat će se od folije u prostoriju umjesto da ih apsorbira zid iza radijatora. Ako vaši radijatori imaju poklopce, pomaže i pričvrstiti komad folije ispod vrha poklopca.

Ubrzajte svoje glačanje

Kada glačate odjeću, sama daska usisava mnogo topline glačala - što zahtijeva nekoliko poteza kako biste uklonili nabore. Kako biste ubrzali stvar, stavite komad aluminijske folije ispod pokrivača daske za glačanje. Folija će reflektirati toplinu natrag kroz odjeću, brže zaglađujući nabore.

Sačuvajte jastučiće od čelične vune

Jednom upotrijebite jastučić od čelične vune, stavite ga u posudu pokraj sudopera, a sljedeći dan nađete zahrđali nered koji može ići u smeće. Kako biste spriječili hrđu na jastučiću, zamotajte ga u foliju i stavite u zamrzivač.

Naoštrite svoje škare

Što možete učiniti s tim čistim ostacima folije koje imate okolo? Iskoristi ih da naoštrite svoje tupe škare! Po potrebi ih zagladite, a zatim presavijte trake u nekoliko slojeva i počnite rezati. Sedam ili osam ponavljanja trebalo bi poslužiti. Prilično jednostavno, ha?

Ispolirajte svoj pribor za hranu

Izgleda li vaše pribor za hranu pomalo mutno ovih dana? Pokušajte s ionskom izmjenom, molekularnom reakcijom u kojoj aluminij djeluje kao katalizator. Sve što trebate učiniti je obložiti posudu aluminijskom folijom, napuniti hladnom vodom i dodati dvije žličice soli. Ubacite svoj potamnjeli pribor u otopinu, ostavite dvije do tri minute, zatim isperite i osušite.

image
Unsplash

Oribajte svoje posude

Nemate jastučić za ribanje? Zgužvajte aluminijske folije i njome oribajte svoje posude.

Stavite malo folije u svoj malč

Kako biste držali gladne kukce i puževe dalje od svojih krastavaca i drugog povrća, pomiješajte trake aluminijske folije s malčem za vrt. Kao dodatna prednost, folija će reflektirati svjetlost natrag na vaše biljke.

Očistite svoje glačalo

Imate li nakupine na glačalu za odjeću i uzrokuju li lijepljenje? Da biste ih se riješili, prijeđite glačalom dok je vruće preko komada aluminijske folije.

image
Unsplash

Ponovno pričvrstite vinilnu podnu pločicu

Aluminijska folija je savršena kada radite renoviranje doma. Ako vam se odlijepila vinilna pločica jednostavno stavite pločicu na pod, položite komad aluminijske folije preko nje i nekoliko puta prijeđite vrućim glaćčalom za odjeću dok ne osjetite da se ljepilo topi ispod. Stavite hrpu knjiga ili cigli na vrh pločice kako biste je otežali dok se ponovo ne zalijepi. Ova tehnika također dobro funkcionira za izglađivanje ispupčenja i izravnavanje uvijenih šavova na vinilnim podovima.

Vratite sjaj kromiranim površinama

Za svjetlucavi krom na uređajima, dječjim kolicima, osovinama palica za golf i branicima starijih automobila, zgužvajte šaku aluminijske folije sa sjajnom stranom prema van i nanesite malo masti. Ako jako trljate, folija će čak ukloniti čak i mrlje od hrđe. Napomena: većina "kroma" na novim automobilima je zapravo plastika - nemojte je trljati aluminijskom folijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:18