Pohrana agruma

Čuvajte limun na ovaj način. Slađi je i sočniji nego u zdjeli s voćem, a traje i do mjesec dana

 NIRAN_PR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Limuni u nekim kućanstvima pripadaju zdjeli s voćem, a u drugima imaju svoje mjesto u hladnjaku

Međutim, prema stručnjacima, postoji samo jedan način za pohranu ovih kiselih agruma ako želite koristiti najbolje od njihovog jedinstvenog okusa.

Limuni se mogu iscijediti, oljuštiti ili narezati za upotrebu u svemu, od biljnih čajeva do slatkih deserata, ali njihov okus može varirati ovisno o tome kako ih čuvate. Iako ovo okruglo žuto voće ima zasluženo mjesto na pultu, ima puno duži rok trajanja u hladnjaku i čak može imati bolji okus zbog toga.

image
ZORANM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prema Anini von Haeften, suosnivačici dostave hrane Farm to the People, svježe limune najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim posudama koje se mogu držati u hladnjaku.

"Možete ih držati na pultu, ali neće trajati tako dugo i počet će se sušiti. Na pultu će trajati oko tjedan dana, a u hladnjaku mogu trajati i do mjesec dana", objašnjava.

Anina je objasnila da zatvorena posuda pomaže da voće "ostane sočnije" i "duže zadrži svoju vlažnost", što zauzvrat usporava proces zrenja.

Iako produženi rok trajanja znači da je manja vjerojatnost da ćete limune izgubiti zbog zastrašujućeg rasta plijesni, također ih može učiniti ukusnijima kada ih budete koristili.

Maddy Rotman, voditeljica održivosti u tvrtki Imperfect Foods, dodala je da, iako su svi limuni kiseli, okus voća ima puno veze s tim koliko je suho.

image
LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

"Kad su limuni svježiji, slađi su i manje kiseli nego kad se počnu sušiti, što se događa brže na sobnoj temperaturi", kaže.

Dakle, ako volite slađi limun, nema boljeg mjesta od hladnjaka za ove agrume.

Ne morate razmišljati samo o tome kako ćete pohraniti cijele limune. Nema razloga zašto ne biste mogli zamotati ostatke iskorištenog.

Maddy je objasnila da je kora samo jedan dio limuna koji biste trebali držati u hladnjaku čak i nakon cijeđenja soka ili rezanja ostatka voća.

"Korica limuna je svestrana u kuhanju, pa čak i ako vam ne treba odmah, stavite je u zatvorenu posudu u zamrzivač i odmrznite kada budete spremni za pripremu slastica s limunom."

Ako imate savršenu polovicu za čuvanje, možete je pokriti plastičnom folijom ili cijelu staviti u hermetički zatvorenu posudu. No, polovicu limuna morat ćete konzumirati ubrzo nakon toga prije nego što se osuši, iako biste trebali imati najmanje tri dana da je iskoristite.

image
NIRAN_PR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako vam je preostalo soka od limuna, razmislite o tome da ga držite u zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Kisela tekućina trebala bi zadržati svoj okus nekoliko dana, iako će nakon toga biti najbolji u kuhanim ili pečenim jelima, prije nego u čaju ili hladnoj vodi.

Maddy je predložila da ostatak zamrznete tako da ga ulijete u posude za led ako vam treba više od dva dana da ga potrošite.

Kad je riječ o ostalim citrusima, vrijedi isto pravilo. Limete, grejp i naranče mogu se čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.

Naravno, hladnjak će vam kupiti nekoliko dodatnih dana ili čak tjedana u smislu roka trajanja, iako je glavna stvar koju treba uzeti u obzir koliko vlažnom možete održavati svaku vrstu agruma.

Ako odlučite svoje agrume čuvati u hladnjaku, uvijek ih izvadite iz originalnog pakiranja i prebacite u spremnik ili mrežastu vrećicu. To omogućuje cirkuliranje zraka i usporava rast plijesni, oštećenja ili omekšale kore, što može brzo uništiti vaše svježe namirnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2023 22:10