Nije lako, ali...

Da bi se na zadovoljstvo svih ukućana osigurao potreban mir soba tinejdžera treba ovo

 GREAT STOCK!/LIVING4MEDIA
On je prerastao krevetić u obliku Formule 1, a ona više nije zaluđena rozom bojom

Njihove se potrebe mijenjaju iz dana u dan, a to se odnosi i na njihovo okruženje. Donosimo odlične savjete i ideje kako prilagoditi sobu djetetu tinejdžerske dobi

Početak školske godine vrijeme je za velike promjene. U velikim i u malim glavama. Mijenjaju se školske torbe, kupuju nove tenisice, biraju nove knjige i bilježnice. Kako vaše dijete odrasta, tako su i promjene veće, a posebno osjetljivo doba prolaze srednjoškolci. Ako se vaš školarac ovo ljeto prvi put zaljubio i odlučio odrasti, lupanja vratima sobe bit će sve češći prizor u stanu. Obiteljske nesuglasice u ovom razdoblju u većini su obitelji neizbježne, no moguće ih je ublažiti. Prije svega, tinejdžeru treba osigurati vlastiti kutak u kojem će moći redovno obavljati sve školske obveze, ali i kvalitetno i kreativno se izražavati u slobodnom vremenu. Naime, prioriteti tinejdžera u ovom se razdoblju iz dana u dan mijenjaju, polako se osamostaljuje i ima potrebu kreirati svoje vlastito okruženje - svoju sobu. Na idućih 10-ak stranica donosimo vam pregršt pametnih i zabavnih savjeta koji će učiniti da njegovo okruženje bude odgovarajuće njegovoj dobi, ali prije svega i poticajno.

image
Idealne dimenzije za krevet su 90 x 120 x 200 centimetara. Nikako ne štedite na kvalitetnom madracu
JALAG/WOLFGANG KöHLER/LIVING4MEDIA

Roditelji moraju biti svjesni da je njihov dječak prerastao krevet u obliku Formule 1, a njihova se djevojčica pretvara u djevojku koja osjeća sram kad prije spavanja pogleda u tapete s rozim medvjedićima. Dakle, sobu treba prilagoditi njihovim potrebama. Svakako treba dopustiti da tinejdžer sudjeluje u onome što će ga okruživati i gdje će odlaziti kada želi učiti, stvarati, odmarati se, družiti s prijateljima ili samo sanjariti na mjestu koje smatra samo svojim. Uključi li se tinejdžer u uređivanje, postiže se rješenje kojim će biti zadovoljni i roditelji i on.

image
JANSJE KLAZINGA/LIVING4MEDIA

Uređivanje sobe za djecu tinejdžerske dobi nije toliko zahtjevno koliko se čini, a uključi li se u njega cijela obitelj, to može biti zabavan projekt koji će priskrbiti ugodno zajedničko provedeno vrijeme. Također, bez obzira koliko roditelj smatra da zna što njegov tinejdžer voli, kojim se hobijima bavi i na koji način želi provoditi slobodno vrijeme, na ovaj će način još bolje upoznati svoje dijete. Iako su današnja djeca često previše upoznata s modnim brendovima i trendovima, kod uređenja sobe većina se ipak povodi za osjećajem ugode i kul dojmom. A to se srećom, uz današnji širok izbor ideja i proizvoda raznih cjenovnih rangova, trend DIY projekata i kupnje online, može lako postići.

Ipak, da sve ne bi postao jedan veliki košmar, povedite se za osnovnim smjernicama u uređenju interijera koje smo dobili od dizajnerice Nikoline Jelić iz Studija za produkt dizajn i dizajn interijera Kubus. Ako tek planirate raspored prostorija u stanu, Nikolina savjetuje da za tinejdžersku sobu odaberete što veću kvadraturu.

image
U slučaju male kvadrature odlično su rješenje podignuti kreveti ispod kojih može biti prostor za druženje ili stol
ALEXANDER VAN BERGE/LIVING4MEDIA

- Prostor mora biti multifunkcionalan, a to zahtijeva veći krevet i ormar, prostor za učenje i druženje, mjesto za pohranu sportske opreme te dio za multimediju - pojašnjava Nikolina i sugerira da, ako uvjeti dopuštaju, soba tinejdžera bude najudaljenija prostorija od dnevnog dijela stanovanja, da bi se na zadovoljstvo svih ukućana osigurao obostrani mir. Ako imate situaciju gdje dvoje srednjoškolaca dijeli svoj životni prostor, neslaganja ćete umanjiti pametnim odabirom namještaja i organiziranjem zasebnog prostora, makar vizualnim odvajanjem ako prostor ne dopušta fizičke pregrade, poput polica, ormara ili paravana.

U slučaju manje kvadrature, Nikolina savjetuje rješenja s podignutim krevetima ispod kojih mogu biti radni prostor, sofa ili ormar. Također, u sobama malih površina vizualno će dojam povećati ogledalo koje je preporučljivo osobito u sobi za djevojke kojima kutak za uređivanje i ogledalo za cijelu figuru predstavljaju važan segment u sobi. Ako se preuređuje postojeća dječja soba, jedno od povoljnijih, ali vrlo efektnih rješenja su boje, naljepnice ili tapete kojima se može podariti novi izgled ormara.

- Raznolik izbor tehnika i materijala uozbiljit će svaki komad namještaja - dodaje Nikolina.

Složite li se s djetetom oko osnovnih komada namještaja, kupite najbolje što vam vaš budžet dopušta. Kvalitetan krevet i zdrav i udoban madrac jako su važni za zdravlje djeteta u razvitku. Jednako tako, stol i stolac na kojemu će tinejdžer provoditi mnogo vremena, moraju odgovarati anatomskim potrebama i pobrinuti se da školarac učeći sjedi što pravilnije. Također, ormar treba imati dovoljno mjesta za sve krpice raznih trendova koje će vaše dijete zahvatiti, ali i za kutije s uspomenama koje će sljedećih godina bivati sve veće i veće. Jedan od savjeta odnosi se na to da se više prostora u ormaru posveti vješanju odjeće nego slaganju. Time ćete i sebi olakšati, jer nema ništa neurednije od tinejdžerice koja se sprema na spoj. Rješenje s vješalicama umanjit će vašu hrpu za peglanje.

image
RADOSLAW WOJNAR/LIVING4MEDIA

Ulažete li u nov namještaj, neka on bude u neutralnim bijelim, sivim ili crnim tonovima kojima se lako prilagoditi odabirom dekora koji će ih oplemeniti, ali i potencijalnim promjenama kojih će se djevojka ili mladić zaželjeti možda već sljedeće godine. U svakom slučaju, ne savjetuje se štednja na krevetu i madracu. Njegove idealne dimenzije trebale bi biti 90x120x200 cm i osiguravati udoban i miran san djeteta u psihofizičko zahtjevnom životnom dobu - napominje još jednom Nikolina i dodaje da se krevet može učiniti zanimljivim uzglavljem napravljenim od fotografija, neonskih slova ili, pak, LED trakica. Ne smije se zaboraviti i na noćni ormarić koji treba pozicionirati nadohvat ruke, da lektira nikad ne bi ostala nepročitana.

Nakon što ste u sobu unijeli osnovne komade namještaja, prepustite djetetu da izabere one manje i sklone češćim promjenama. Fotelje, lampe, posteljina, jastuci i zavjese dodaci su koji će dati toplinu i karakter prostoru. To pravilo vrijedi za uređenje svih interijera, pa se jednako tako primjenjuje i na tinejdžerske sobe. Jedna od najjednostavnijih ideja odnosi se na uređenje zidova koji će sobi dati sasvim novo ruho. Pri bojenju zidova treba uputiti dijete na činjenicu da boja na poklopcu ne mora nužno odgovarati realnoj boji, a kako bi dobio dojam o boji u prostoru, dopustite mu da prije konačne odluke oboji određeni dio zida u sobi. Ono što djeluje lijepo na nekoliko centimetara, ne djeluje nužno lijepo na 4x4 metra.

image
NICOLINE OLSEN/LIVING4MEDIA

Ovisno o školovanju i daljnjim planovima, vaše dijete možda nakon završetka škole napusti obiteljsko gnijezdo. Vrijeme prolazi brzo, i fakultet ili posao u drugom gradu doći će prije nego što možete zamisliti. Pri uređenju sobe imajte na umu mogućnost da će ona nakon nekoliko godina možda zjapiti prazna, pa uzmite u obzir moguću prenamjenu. Možda ona postane gostinjska soba spremna prihvatiti i nekog drugog člana vaše obitelji ili prijatelja, ali i vašeg studenta koji se vikendom vraća kući. Pametnim odabirom kreveta i općenitog uređenja obratite pozornost da bude funkcionalna u oba smisla.

Ne zanemarite ni mogućnost da će dijete, kad se počne osamostaljivati, svoju sobu koristiti kao svojevrstan radni prostor. Kvalitetan stol i ugodno radno motivirajuće ozračje tada su bitan faktor uređenja, pa je pametno i o tome razmisliti unaprijed. Budući da su današnja djeca od najranije dobi okružena tehnologijom, a srednjoškolcima su gadgeti nezaobilazni accessories, obratite pozornost na kutak koji će im omogućiti i prostor za računalo, koje ne mora nužno biti smješteno u njegovoj sobi.

image
GREAT STOCK!/LIVING4MEDIA

Korištenje tehnologije djeci, a osobito mladima, teško je uskratiti i onemogućiti, ali stručnjaci upozoravaju da roditelji do određene mjere moraju pratiti aktivnosti njihove djece na društvenim mrežama, internetu, i računalu općenito. Tome bi svakako pridonijelo i poznavanje medijske pismenosti, za čiji je termin prema nedavnom istraživanju "Hrvatska obitelj u suvremenom medijskom okruženju" čulo samo 60% ispitanika. Naime, agencija Ipsos Puls početkom godine provela je za Odjel za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prvu fazu telefonskog istraživanja na relevantnom nacionalnom uzorku. Voditeljica projekta doc. dr. sc. Jelena Jurišić s Odjela za komunikologiju Hrvatskih studija iznijela je podatak da rezultati istraživanja pokazuju da 90% ispitanika smatra kako i djeci i roditeljima treba trajno obrazovanje o tome kakav utjecaj mediji mogu imati na razvoj djeteta. S obzirom na podatak spomenutog istraživanja u kojemu 74% mlađih od 25 godina internetu pristupa sa smartphonea, a samo 26% s računala, logično je da su mladi uz tehnologiju vezani gdje god bili. Stoga, u dogovoru sa svojim djetetom, razmislite treba li mu u sobi i televizor ili ćete medijsku odgajateljsku ulogu ostaviti na sporednom mjestu, gdje i pripada.

image
GREAT STOCK!/LIVING4MEDIA

TINEJDŽERI I MEDIJI

Razmislite o količini tehnologije u djetetovoj sobi i pratite njegove aktivnosti. Ako računalo koristi za učenje, ne mora nužno imati i TV

Djeca do 15 godina

  • 36% ima TV u sobi
  • 37% ima pristup tabletu
  • 76% koristi internet
  • 20% koristi internet 2 do 3 sata na dan
  • 39% koristi internet do 1 sat na dan
  • 46% koristi društvene mreže
  • 61% roditelja djece mlađe od 15 godina tvrdi da njihova djeca vode brigu o svojoj sigurnosti na internetu
  • 20% roditelja priznalo je da nema kontrolu nad sadržajima koje na internetu koristi njihovo dijete (većina roditelja nema šifre za društvene mreže i smartphoneove)
  • 49% roditelja smatra da su posredstvom interneta djeca naučila puno korisnih znanja
  • 60% roditelja kaže da gleda TV u društvu djece
  • 29% roditelja gleda filmove na DVD-u i internetu u društvu djece

Mladi do 25 godina

  • 46% ima u svojoj sobi TV
  • 93% ima vlastiti smartphone
  • 47% ima stolno računalo
  • 47% ima laptop
  • 74% pristupa internetu sa smartphonea, a 26% s računala

Istraživanje: Hrvatska obitelj u suvremenom medijskom okruženju, Hrvatski studiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:35