ZLATNA PRAVILA

Da bi se svi ukućani u boravku osjećali ugodno potrebno je pripaziti na ove stvari!

 Collov Home Design, Unsplash
Dnevni je boravak središnje mjesto svih važnijih zbivanja u domu, stoga je vrlo bitno da se svi ukućani u njemu osjećali ugodno

U većini kućanstava to je mjesto druženja i opuštanja. U njemu se ugošćuju prijatelji i rodbina i stvaraju nezaboravne uspomene. No, to je ujedno mjesto koje po potrebi služi i kao mirni kutak u kojem se "meditira" nakon napornog radnog dana. Nerijetko je to i radni ili glazbeni kutak, a ponekad i spavaonica.

Nažalost, situacija i mogućnosti nisu uvijek idealni, te dnevne sobe mogu biti prostorije koje ne odgovaraju svakodnevnom ritmu svojih stanara. U suradnji s arhitekticom Ivom Baković izdvajamo pet koraka za postizanje funkcionalnog boravka, uređenog u skladu s najnovijim interijerskim trendovima.

Također, boravci su danas opremljeni modernom tehnologijom koja je posljednjih nekoliko godina preuzela ulogu glavnih "dekoracija" dnevne sobe, pa smo izdvojili i najnovije trendove kada su u pitanju televizori i pametni sustavi koji štede vrijeme i ostavljaju više slobodnih trenutaka za druženje s ukućanima.

Koliko je tehnologija bitna i sveprisutna u domovima potvrđuje nam i istraživanje "Hrvatska obitelj u suvremenom medijskom okruženju". Naime, agencija Ipsos Puls početkom godine provela je za Odjel za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prvu fazu telefonskog istraživanja na relevantnom nacionalnom uzorku, čije rezultate donosimo.

image
Beazy,Unsplash

1. VAŽNA JE ORIJENTACIJA

Boravak bi trebao biti vodilja koncepta uređenja cijelog doma, pri čemu bi bilo idealno da se taj koncept provlači kroz cijeli stan ili kuću.

- Idealno je kad je boravak otvoren prema jugu, istoku ili zapadu, po mogućnosti u dva smjera i ako je povezan s terasom. Minimalna površina trebala bi biti 20 četvornih metara, a prosječna je površina 25 kvadrata. Visina mu ne smije biti manja od 2,60 metara, a veća visina dat će mu elegantniji i prozračniji dojam - kaže.

Posljednjih je godina popularan trend spajanja boravka s blagovaonicom i kuhinjom zbog dojma prostranosti i svjetlosti. No, nisu svi oduševljeni mirisom hrane u gotovo cijelom stanu. Taj se problem može riješiti odvajanjem šankom, staklenim ili kliznim vratima koja mogu biti naglašena bojom ili fotoprintom, izrađena od kaljenog stakla ili biti dio zidne obloge i tako postati gotovo nevidljiva.

image
Sidekix Media, Unsplash

2. GDJE POZICIONIRATI SOFU I TELEVIZOR?

Televizor bi trebao biti smješten tako da u njega ne tuče direktno dnevno svjetlo, a sofu je najbolje smjestiti uza zid, na način da pogled s nje bude i prema van i prema ulaznim vratima u sobu.

- Na kvalitetnoj sofi nikako ne valja štedjeti, kao ni na barem jednoj kvalitetnoj lampi s potenciometrom. Sofa mora biti udobna, ne pretvrda niti premekana, a bilo bi dobro da su joj presvlake perive. Televizijski ekran također bi trebao biti kvalitetan i svojim dimenzijama odgovarati poziciji udaljenosti od sofe - objašnjava.

image
Collov Home Design, Unsplash

3. ISPREMIJEŠTAJTE STILOVE

Ovisno o ukusu, dnevni boravak može biti spartanski uređen, opremljen kao galerija nedodirljivih predmeta, dječja igraonica, lounge bar ili biblioteka ili, pak, mješavina svega navedenog. Naime, apsolutni hit u uređenju interijera ove su godine eklektični prostori koji odražavaju individualne interese i u kojima se isprepleće široka paleta stilova. Poželjni su metalni komadi u boji starog zlata, mjedi ili srebra, bilo da je riječ o stolićima, ormarićima, stolcima ili detaljima. Metal se odlično uklapa sa staklom, drvom i mramorom. Također, rasvjeta je vrlo bitna stavka u uređenju, ali je važno i kako ona izgleda. Jedan ekscentrični luster ili lampa domaćeg dizajna bit će dovoljna za "wow" efekt.

image
Collov Home Design, Unsplash

4. BOJE, NAMJEŠTAJ I TKANINE

Što se tiče namještaja, zastupljeni su komadi zakrivljenih i čistih strogih linija, kao i korištenje uzoraka, od cvjetnih do geometrijskih, koji se mogu naći na tapetama, i to izrađenim od tkanine. U trendu su i etno predmeti inspirirani starim plemenima ili pak džunglom.

image
Collov Home Design, Unsplash

5. PAMETNI SUSTAVI ZA UPRAVLJANJE DOMOM

Nekada su dnevni boravci bili isprepleteni produžnim kablovima, no danas se pri uređenju vodi računa da se umjesto klasičnih izvoda za utičnice ugrađuju modularni elementi u kvadratnim oblicima, što znači da veći broj utičnica zauzima manje mjesta. Primjerice, u kutiju od sedam modula stanu tri štuko utičnice plus jedna euro utičnica. Sve kablove poželjno je sakriti od pogleda, pa se tako, govori nam Antonio Bolanča iz tvrtke Bolanča izgradnja, set od 15-ak utičnica za TV postavlja u dvije visine (25 cm od poda i 100 cm od poda), a između se postavlja podžbukna veza. Stoga majstorima unaprijed treba dati popis svih planiranih uređaja, od televizora i glazbenih sustava do klima-uređaja, kako bi se isplanirale i pozicije utičnica. Uz standardnu opremu što se tehničkih gadgeta tiče, u domovima su sve zastupljeniji pametni sustavi. Pomoću njih se putem pametnog telefona, tableta ili računala lako upravlja raznim sustavima u domu: od podešavanja temperature zraka, otvaranja prozora, uključivanja kućanskih aparata dok vas nema doma...

image
Israa Hilles, Unsplash

Moderne dnevne sobe danas su rasterećene prastarih videokaseta (posjeduje li ih itko više?), i polica krcatih CD-ovima i DVD-ovima. Osim, naravno, kod kolekcionara koji ljubomorno čuvaju svoje najvrednije primjerke. Također, sva glazba pohranjena na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, putem aplikacije se može puštati preko zvučnika raspoređenim po cijelom domu. Uvjet je samo da imate Wi-Fi, a što je još bolje postoje opcije koje dopuštaju projiciranje drukčije glazbe u svakoj prostoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:51