DESET SAVJETA

DA i NE kod uređenja spavaće sobe: smije li u njoj biti televizor, kakvu boju zidova odabrati i što s detaljima?

Salon InArt Zagreb, Buzin krevet Calligaris Dolly

Spavaća soba mora biti ugodno mjesto za odmor i vraćanje energije jer, u prosjeku, spavajući provedemo 26 godina života, a još sedam godina provedemo u nemirnom prevrtanju po krevetu, ‘skrolanju‘ po mobitelu do sitnih sati ili, pak, brojanju ovčica kako bi nam san došao na oči

Mirno. Spokojno. Opuštajuće. Ovim bismo epitetima svi trebali opisivati svoje spavaće sobe jer, u prosjeku, spavajući provedemo 227.760 sati u životu, odnosno, oko 26 godina. Dodatnih sedam godina provedemo pokušavajući zaspati. Neupitno je da uređenje sobe ima značajan efekt nas i naše osjećaje, stoga krajnje je vrijeme da naučimo kako svoju spavaću sobu pretvoriti u sofisticirano utočište koje će nam u svakom trenutku dana i noći pružiti siguran i meki zagrljaj daleko od svih briga vanjskog svijeta. Spavaća soba mora postati ugodno mjesto za odmor i vraćanje energije, tek tada ćemo možda uspjeti skratiti ovih uzaludnih sedam godina provedenih u nemirnom prevrtanju po krevetu, ‘skrolanju‘ po mobitelu do sitnih sati ili, pak, brojanju ovčica kako bi nam san došao na oči.

Zato donosimo deset ključnih savjeta koji će vam pomoći da svoju spavaću sobu pretvorite u ultimativnu oazu za opuštanje sa stilskim notama estetski privlačnog modernizma.

1. Odaberite paletu suptilnih boja

Umjesto intenzivnih primarnih boja, za spavaću sobu odaberite umirujuće nijanse i paletu monokromatskih tonova. Moderna shema boja je neutralna, a prevladavaju različite nijanse smeđe, krem, smeđe, crne, sive i bijele. Začetnici stila, rani dizajneri njemačke škole Bauhausa koristili su crvenu, žutu ili plavu boju kao akcent, no kako je stil sazrijevao, neutralne su ostale primarna paleta, no upotreba svijetlih, veselih naglašenih boja postala je sve češća.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin, Novamobili Easy System noćnih ormarića

Prema teoriji boja nježne nijanse plave, lavande ili zelene smatraju se spokojnima. Odabirom boje svakako možete iskazati i svoju osobnost, no koristite ublažene verzije svojih omiljenih boja, primjerice, umjesto zagasite boje patlidžana, radije odaberite lila nijansu.

Dok nježne i prirodne boje stvaraju tihu, mirnu i privlačnu energiju u spavaćoj sobi, vjeruje se da dodavanje svijetlih ružičastih i crvenih nijansi može povećati dozu romantike u vezi. Međutim, ograničite ove boje na naglaske u obliku jastuka, navlaka ili ukrasnih komada kako ne bi bilo preintenzivno.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin, krevet Flou New Bond

2. Nemojte zanemariti strop

Strop je peti zid u prostoriji. Kad ležite u krevetu, vidite li blijedu, praznu površinu? Dodajte suptilan uzorak ili nježnu boju. Obojite strop u nešto svjetliju verziju boje zida. To će pomoći vizualno spustiti strop i dati prostoru osjećaj ugode i intimnosti.

Drugo rješenje bilo bi dodavanje arhitektonskih elemenata u obliku greda ili lajsni ili, pak, uporaba ukrasne boje. Visoki stropovi spavaćih soba štukaturama, krevet s visokim uzglavljem ili s baldahinom te raskošni luster u centru, mogu prostoriji dodati dojam vrhunskog luksuza, a stropu dodati teksturu, dizajn i boju.

3. Držite se jednostavnosti i minimalizma

Spavaća soba trebala bi izgledati ugodno i elegantno, bez obzira na stil uređenja koji odaberete. Radi lakšeg kretanja, bilo bi idealno ostaviti najmanje jedan metar između kreveta i bočnih stijenki ili velikih komada namještaja, a najmanje dva metra između kreveta i niskog namještaja, poput stolova i komoda. Opremite svoju spavaću sobu samo onim što vam je potrebno. Krevet, ormar, noćni ormarić ili dva te komoda, idealno u istom stilu, poput Natuzzi Euclide komode i noćnih ormarića su ključni. Sve više od toga zagušit će sobu, posebno ako soba nije prostrana.

image

Salon Natuzzi Zagreb, Buzin, Natuzzi komoda Euclide

Detalje također treba svesti na minimum. Dovoljna je jedna umjetnina na zidu, par fotografija za komodu, mirisna svijeća i lisnato cvijeće. Ako je interijer u neutralnim bojama, odabirom mekog tepiha kao što je Natuzzi tepih Vortex unesite intenzivniju, ali skladnu boju ili, pak, zabavni uzorak i pokušajte ga postaviti što bliže krevetu. Za spomenuti tepih inspiracija je bio Mediteran, pa optičkim efektom podsjeća na svjetlucavu morsku površinu.

4. Odaberite namještaj odgovarajuće veličine

Kada se spremate kupiti namještaj za spavaću sobu, počnite s tlocrtom i odmjerenim crtežom prostora. Namještaj bi trebao odgovarati prostoriji u kojoj se živi, zato, primjerice, pogrešno je odabrati težak, veliki krevet i masivnu komodu za malu spavaću sobu. No, ormari suvremenih linija s kliznim vratima poput Natuzzi Novamobili Offset ormara uštedjet će vam mnogo prostora, a ako su još k tome obloženi ogledalima, vizualno će povećati prostoriju.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin Novamobili ormar s kliznim vratima

Dizajn modernog namještaja prihvatio je koncept "oblik slijedi funkciju", što znači da je najvažniji aspekt komada namještaja (ili prostora) njegova namjena, a ne izgled. To ne znači da moderni stil nije estetski privlačan, štoviše, to znači ljepota namještaja i prostora sama dolazi do izražaja bez nepotrebnih ukrasa. Čiste linije namještaja i puno otvorenog prostora bitne su komponente ovog izgleda. Površine u modernoj prostoriji uglavnom su glatke i često sjajne. Ulašteni podovi, lakirani ili visoko sjajni namještaj, metalni naglasci i staklo doprinose tom čistom i modernom ugođaju.

image

Salon InArt, Zagreb, Buzin, Novamobili ormar Offset s ogledalima

No, ako je vaša spavaća soba velika, pažljivo birajte namještaj jer sitni komadi mogu izgledati izgubljeno u velikom prostoru. Dodajte fotelju ili počivaljku s malim stolićem, možete dodati i stol za šminkanje, a imate i prostora bolje rasporediti noćne ormariće, komode i ormare. A ako je, pak, strop visok, sjajno će se uklopiti i visoko uzglavlje kreveta.

5. Stvorite dovoljno prostora za pohranu

Kako bi se postigla spokojna atmosfera u spavaćoj sobi, spremite stvari izvan vidokruga. Soba će izgledati mirnije i prostranije.

Odaberite prostran noćni ormarić s ladicama ili vratima iza kojih možete sakriti knjige te spremiti losion za ruke i naočale za čitanje nadohvat ruke, ali izvan vidokruga. Za više prostora za pohranu finijih i sitnijih stvari zgodna je i komoda s ladicama, dok je za spremanje dodatnih plahti, deka i jastuka praktična klupa za odlaganje koja se obično postavlja u podnožju kreveta ili ako, pak, nemate toliko mjesta, birajte krevete s prostorom za pohranu kao što je Natuzzi Briq design by Claudio Bellini koji ima mogućnost otvaranja spremnika u dva položaja što omogućuje lagan pristup svim dijelovima kreveta ili, pak, Natuzzi Editions Lunare krevet, s potpisom istog dizajnera, koji ima veliko spremište s dvije pozicije otvaranja koje omogućavaju jednostavnu zamjenu posteljine i spremanje kreveta.

image

Natuzzi krevet Briq, Natuzzi fotelja Blossom, Natuzi tepih Vortex

Za lako dostupne knjige i nužne stvari istaknite zid iza kreveta ili, pak, odaberite sistem noćnih ormarića poput Natuzzi Novamobili Easy Systema koji je dizajniran tako da ladice i noćni ormarići postaju dio većeg sustava koji može uključivati i zidne obloge, sa ili bez polica, podne klupe, otvorene police, samostojeće garniture, stolove i skladišne jedinice.

Prostor u ormaru, pak, maksimalno iskoristite pametno organiziranim sustavom slaganja, a ako su neki dijelovi ormara otvoreni ili iza staklenih vrata kao što je to na Natuzzi Novamobili Perry ormaru s krilnim vratima izrađenim od kaljenog stakla, to će vam biti poticaj da ustrajete na urednosti.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin, Novamobili ormar Perry

6. Uredite intimni kutak

Dobro će vam doći i mirno, intimno mjesto za predah uz dobru knjigu pod mekanom dekicom na udobnoj fotelji kao što je, primjerice, Natuzzi Blossom fotelja koju je dizajnirao Claudio Bellini, inspiriran 50-ima. Ako imate više mjesta, u sobu postavite sofu ili počivaljku kako biste dodali dašak luksuza. Namještaj postavite u nišu ili u kut, a ako imate mjesta, idealno je uz prozor ili terasu kako biste mogli uživati u pogledu i prirodnom svjetlu. Ovaj je kutak namijenjen za relaksaciju prije odmora na počinak, a ako blizu dodate podnu svjetiljku kao što je Natuzzi svjetiljka Elsa s pomičnim nagibom, koja se može mijenjati i prilagoditi bilo kojem željenom položaju, bit će vam i odlično mjesto za opuštanje uz knjigu nakon napornog dana.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin, krevet Calligaris ZIP

7. Prepustite se luksuznoj posteljini

Krevet je zvijezda spavaće sobe, on postavlja temelj za stil uređenja cijele sobe. Stoga, ako je cilj ugodna i spokojna soba u kojoj se, prije svega, želite opustiti, tada i krevet treba biti što udobniji i privlačniji. Poput Natuzzi Diamante kreveta, čistih i elegantnih linija s blago zakrivljenim uzglavljem.

Slojevita posteljina ključ je luksuznog kreveta. Počnite s mekim plahtama, ultimativni odabir su one od 100 posto pamuka ili lana. Imajte na umu da i paleta boja posteljine može utjecati na vašu razinu relaksacije. Nepisano je pravilo da svježe oprana posteljina u svijetlim nijansama garantira duboki san i sjajan odmor, upravo ćete zato u hotelima uvijek vidjeti bijelu ili krem posteljinu. Prekrijte krevet poplunom, a potom uredno složite deku na podnožju kreveta. Za spavanje vam treba dva do četiri jastuka, a za luksuzniji dojam na krevet valja dodati i nekoliko ukrasnih jastučića različitih veličina.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin – Twils krevet DROP

Opremite i ostatak svoje spavaće sobe lijepim i raskošnim tkaninama - kroz detalje kao što su deka i jastučići, ali i kroz značajnije naglaske poput zavjesa, fotelje te materijala kreveta. Primjerice, Natuzzi Calligaris ZIP je tapecirani krevet koji ima potpuno uklonjive navlake, a može biti presvučen tkaninom ili kožom s odgovarajućim patentnim zatvaračem u bež, smeđoj, svjetlosivoj ili tamno sivoj boji.

8. Istaknite prozore

Imati prozor ili balkon u spavaćoj sobi sjajan je dodatak. Mogućnost da noću gledate zvijezde na nebu i ujutro vidite prekrasnu prirodu uvelike doprinosi osjećaju mira. K tome, prozor uokviren lijepim zavjesama dodat će svjetlo, novu teksturu i mekoću prostoriji. Ako nemate unutarnje ili vanjske rolete na prozorima, svakako odaberite duplu karnišu kako biste mogli kombinirati lagane i prozirne zavjese koje propuštaju mnogo svjetla s gustim i težim zavjesama koje će po potrebi posve zamračiti spavaću sobu i blokirati jako jutarnje svjetlo.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin, Novamobili noćni ormarić Allout

9. Uključite nekoliko opcija rasvjete

U spavaćoj sobi dobro je imati rasvjetu u više slojeva. Suptilno ambijentalno osvjetljenje oživjet će cijelu prostoriju, male svjetiljke mogu usmjeriti svjetlo za čitanje i druge aktivnosti, a naglašeno svjetlo pomaže istaknuti zidove mekim osvjetljenjem.

Praktično je za svako svjetlo instalirati zasebni prekidač kako biste mogli biti selektivni i osvjetljavati samo područje koje želite, ali i imati podesivi prigušivač. Ako uređujete spavaću sobu u modernom stilu, birajte rasvjetna tijela geometrijskih uzoraka i čistih linija poput svjetiljke Circle s potpisom dizajnera Massimiliana Raggija koju možete pronaći u Natuzzi prodavaonicama.

image

Natuzzi svjetiljka Cicrle

10. Neka vaša spavaća soba bude prostor za bijeg od svakodnevice

Pokušajte se naučiti da mobitel, računalo, televizor ili sprave za vježbanje držite izvan spavaće sobe. Spavaća soba ne bi trebala imati funkciju radne sobe, ali niti dnevne sobe. Ona je dragocjeno mjesto za opuštanje, razmišljanje i intimu, gdje isključujete sav stres. Vaša spavaća soba trebala bi biti mjesto odmora, razmišljanja i intimnosti. Ako se ne želite rastati sa svojim televizorom ili niste u mogućnosti, držite ga u ormaru kako biste mogli zatvoriti vrata dok spavate. Trudite se da vaša spavaća soba bude prostorija posvećena čitanju, spavanju i romantici.

image

Salon InArt Zagreb, Buzin, Novamobili ormar Offset

Želite li saznati više o proizvodima i cijenama posjetite web stranicu Natuzzi ili prodajno mjesto u Zagrebu, Buzinu, Rijeci i Srdoči.

www.natuzzi.hr

www.natuzzieditions.hr

www.salon-inart.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:46