I bi svjetlost

Dani su kraći, manje je svjetla, ali ne trebate rušiti zidove i dodavati prozore. Napravite ovo!

 Shutterstock
Otkrivamo dizajnerske trikove kako uz pomoć nekoliko detalja svaku prostoriju učiniti prozračnijom

Kako nam dolazi zima i dani su sve kraći, tako imamo još veću želju što duže zadržati to malo svjetla što nam ulazi u stan. Velika količina prirodnog osvjetljenja jedan je od najtraženijih luksuza u uređenju koji nije baš lako postići pa se stoga mora pribjegavati alternativnim rješenjima. Ovo je bitka i mnogih arhitekata i dizajnera u svakom osmišljavanju prostora. Iako bi kompletna renovacija u kojoj bi srušili nekoliko zidova i dodali nove prozore bila svakako najbolje rješenje, za neke prostore to nije moguće. Na sreću, postoje dizajnerski trikovi koji uz pomoć nekolicine detalja svaku prostoriju mogu učiniti svjetlijom. Malo smo istražili i donosimo vam neke koji su nama bili najzanimljiviji, a i najjednostavniji.

1. IZABERITE NEŠTO SVJETLUCAVO

Za početak pri odabiru namještaja odlučite se za onaj koji na sebi posjeduje nešto svjetlucavo. Neka naglasak bude na akrilnim dijelovima namještaja, prozirnim i reflektirajućim površinama. Odlučite se, na primjer, za stakleni stol umjesto drvenog.

image
Shutterstock

2. ZIDOVI NEKA BUDU U SVIJETLIM I NEUTRALNIM TONOVIMA

Iako tamne boje donose određenu mistiku u prostor, ako nemate dotok prirodnog osvjetljenja, to je svakako nešto što trebate izbjegavati. Glavno je pravilo - što je svjetlija boja vaših zidova više će se svjetla reflektirati, a ako se pak odlučite za neutralnu boju zidova, neka vaši stropovi budu za nijansu svjetliji. To će uvelike pomoći osvjetljavanju cijele sobe. Također, pri odabiru boja za zidove bolje je da budu u mat nijansi nego svjetlucave jer svjetlucave prije svega bliješte, a ne stvaraju potreban odsjaj svjetla.

Bolje je da zidovi budu u mat nijansi nego nekoj svjetlucavoj koja bliješti, a ne stvara potreban odsjaj svjetla

image
Shutterstock

3. ZRCALA POSVUDA

Vrlo jednostavnim postupkom udvostručite količinu svjetlosti u svojim prostorijama tako da postavite veliko zrcalo odmah nasuprot prozora, odnosno najvećeg izvora svjetlosti u prostoriji ili postavite nekoliko manjih pomoću kojih će se svjetlost odbijati po cijeloj sobi.

4. SVIJETLO DRVO ZA PODOVE

Kada je prostoru potrebna dodatna bistrina, drvo je nepogrešiv odabir. Iako tamni podovi izgledaju atraktivno, ipak je preporuka da umjesto predivnog oraha izaberete javor ako pak želite blistaviji dojam doma.

5. RAZNOBOJNI TEPISI

Veliki raznobojni tepih nije samo rješenje kada želite obilježiti neki prostorni dio u stanu, on također odražava određenu osobnost stanara koja se prenosi na njihov prostor življenja, a ujedno osvježava prostoriju, što može ostaviti dojam prozračnosti i obasjati prostoriju bojama.

image
Shutterstock

6. RECITE NE TEŠKIM I TAMNIM ZASTORIMA

Potpuno nam je jasno da želite zadržati privatnost unutar svoga stana, ali nije potrebno da on zbog toga postane vampirsko utočište. Današnje tržište nudi niz načina kako se zaštititi od neželjenih pogleda, stoga se riješite teških i tamnih zastora koji apsorbiraju svjetlost i umjesto toga se odvažite za prozirne nijanse koje omogućuju da se ona slobodno širi prostorijom.

Riješite se teških i tamnih zastora koji apsorbiraju svjetlost i umjesto toga se odvažite za prozirne nijanse koje omogućuju da se ona slobodno širi prostorijom

image
Shutterstock

7. NE BOJTE SE MAKSIMALIZMA U UREĐENJU

Ako u potpunosti neutralni stil nije vaš odabir, neka vas to ne brine. Odvažno dekoriran zid u paleti smjelih nijansa boja može uvelike podići dojam živosti u prostoriji i učiniti ju prostranijom i vedrijom.

image
Shutterstock

8. METALNI DETALJI

Ako se usudite u svoj interijer uvrstiti blještave zlatne ili srebrne detalje, na pravom ste putu da turobnu prostoriju transformirate u nešto potpuno drugo. Jednostavno dodavanje dekorativnih metalnih predmeta ili pak umjetničkih djela koja sadrže spomenute boje pomaže u refleksiji svjetlosti i čak ostavlja dojam luksuznog uređenja.

Odlučite se za stakleni stol umjesto drvenog, a općenito neka naglasak bude na akrilnim dijelovima namještaja te prozirnim i reflektirajućim površinama

9. LAMPE KAO NEZAOBILAZNA DOPUNA

Nije svejedno gdje koja lampa stoji, kakva je ili kamo je usmjerena. Neki dizajneri smatraju da indirektno osvjetljenje usmjereno prema stropu, kao naprimjer visoka podna lampa u kutu sobe, može nadopuniti nedostatak svjetla dok dan ide prema svome kraju.

image
Shutterstock

10. OBRATITE POZORNOST NA SLIKE

Vjerujemo da volite umjetnost koju posjedujete, ali volite li ju više nego zdravu dozu vitamina D? Velika i tamna umjetnička djela sačuvajte za prostorije kojima ne manjka svjetlosti. U slučaju da zid prekrijete velikom slikom ili posterom, oni će apsorbirati to malo svjetlosti koje prodire u prostoriju, dok je vama potrebno da se ona odražava na svim površinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:32