Kreativni prostori

Deset genijalnih ideja za male prostore

 

Želja svakog vlasnika stana je maksimalno iskoristiti prostor s kojim raspolaže, a odabir prikladnog namještaja u tu svrhu može biti itekao veliki problem, ako se oslanjate samo na izbor dostupan u domaćim trgovinama. I zato smo vam danas pripremili jedanu dizajnersku kompilaciju s idejama koje možete i sami pokušati prilikom sljedeće renovacije interijera. Pogledajte sljedeće primjere i pronađite inspiraciju za uređenje vašeg doma.

Police kao pregrade

Živite li u jednosobnom stanu, vjerojatnost je da tražite kreativne načine kako razdijeliti spavaći dio od onog za dnevni boravak bez gradnje pravog zida. Slaganjem drvenih sanduka jedan na drugi ili postavljanjem otvorenih polica možete to postići i pritom ćete dobiti novi prostor za odlaganje.

Mjesto za sjesti u obliku duge police-klupe

Ako imate tu mogućnost, postavite dugu policu-klupu duž jednog zida u svom prostoru jer ćete time dobiti mjesto za slaganje stvari, ali i mjesto za sjesti koje ne zauzima dragocjeni prostor poda.

Viseći držač za bicikl

Uložite u odličan sustav za vješanje bicikla ili jednostavno postavite držače na zid kako biste maknuli bicikl iz hodnika ili predsoblja i pritom ga pretvorili u dekoraciju.

Povišenje u obliku platforme

Ako imate dovoljno visoki strop u stanu, razmislite o postavljanju povišenja u obliku platforme kako biste stvorili prostor za pospremanja kovčega, cipela ili čak cijelog madraca za neočekivane goste.

Podni ormarići

Isti dio stana, drugačija funkcionalnost. Izradite ormariće koje ćete postaviti na pod kako biste njima stvorili povišenje, ali i pregršt mjesta za odlaganje.

Stol na sklapanje

U malim sobama najčešće doista nema mjesta za veliki stol. Budući da je zdravije i praktičnije raditi za stolom, zašto ne biste uza zid postavili sklopivi zid koji možete složiti kada ne radite i tako osloboditi svoj prostor? Druga opcija je da pomoćni stolić iskoristite kao radni stol, a stolicu pospremite ispod samog stola ili objesite na zid.

Zidna ploča s rupicama

Ovakav drveni zid s rupicama omogućit će vam postavljanje polica na različite visine i prilagođavanje prostora svojim željama i potrebama, a pritom će izgledati iznimno atraktivno.

Klupa u kuhinji

Iskoristite kut u kuhinji za ugrađivanje klupe, dodatno ju ukrasite po mjeri rađenim jastukom, postavite okrugli stol i dvije manje stolice te u par koraka stvorite mini blagovaonicu za koju niste ni znali da imate mjesta.

Višenamjenski namještaj

Umjesto da kupujete stvari koje imaju samo jednu namjenu, pronađite namještaj koji se može lako prilagoditi kako bi ispunjavao različite funkciju. Primjerice, sklopivi stol može biti blagovaonski stol, pomoćni stolić u hodniku kada je sklopljen ili radni stol. Dva uska stolića mogu biti dva radna kutka, a kada ih stavite jedan uz drugi po dužini, pretvaraju se u stol za četvero.

Ormarići ispod stepenica

Budite kreativni kada je riječ o postavljanju namještaja i prostora za odlaganje u svom domu te iskoristite svaki kutak, svaku zidnu nišu, a pogotovo prostor ispod stepenica za skrivanje kućanskih potrepština, odjeće i drugih predmeta.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:26