ZA I PROTIV

Deterdžent za pranje rublja u prahu, tekući ili kapsule, koji je najbolje korisititi?

 Unsplash
Stručnjaci kažu da izbor deterdženta ovisi o tome što tražite te je način na koji koristite ove deterdžente također bitan

Kada je u pitanju najbolji deterdžent za pranje rublja, mogućnosti su beskrajne. Je li vaša ideja parfema svježe oprana košulja? Možete investirati u jedan od najmirisnijih deterdženata za pranje rublja. Buni li se vaša koža pred oštrim sapunima? Opskrbite se deterdžentom za pranje rublja za osjetljivu kožu. Jeste li zabrinuti zbog pranja odjeće u kemikalijama? Birajte među najsigurnijim deterdžentima za pranje rublja. Sve je to sjajan početak, ali ne dotiče se najveće odluke o pranju odjeće: prašak vs. tekući deterdžent vs. kapsule.

image
Unsplash

Koja je vrsta deterdženta najbolja? Stručnjaci kažu da izbor deterdženta ovisi o tome što tražite. Na primjer, prašak je jeftin, dugo traje, stvara manje otpada i odličan je za jako zaprljanu odjeću. S druge strane, tekući deterdženti bolje djeluju u hladnoj vodi, lakše ih je dozirat i mogu se koristiti kao tretmani na licu mjesta ili prilikom ručnog pranja odjeće. A kapsule su jednostavne za korištenje, lagane su i prenosive i ne prave nered.

Način na koji koristite ove deterdžente također je bitan. Postoje posebni savjeti o tome kako koristiti kapsule za pranje rublja, na primjer, baš kao što postoje posebni savjeti o tome kako koristiti omekšivač i kako odvajati rublje. Ovdje ćemo analizirati prednosti i nedostatke svake vrste deterdženta za pranje rublja kako biste mogli razumjeti koji je najbolji—i kako ga najučinkovitije koristiti.

image
Unsplash

Deterdžent za pranje rublja u prahu

Prednosti:

Obično je jeftiniji od tekućeg ili kapsula

Općenito će trajati dulje

Ima ekološki prihvatljiviju ambalažu

Količina praha koja se koristi po punjenju je prilagodljiva

Dobro djeluje na jako zaprljanu odjeću, poput sportskih uniformi

Nedostatci:

Neki deterdženti u prahu teško se tope u hladnijoj vodi, što može ostaviti talog na odjeći

Može se koristiti za prethodnu obradu odjeće, ali prvo morate napraviti pastu ili je otopiti, dodajući dodatni korak vašoj rutini pranja rublja

Mora se držati na suhom

Neuredniji od tekućeg i kapsula

Najbolji za:

Deterdžent u prahu pametan je izbor za iznimno prljavo rublje. Deterdžent u prahu obično je formuliran s višim pH, što može optimizirati čišćenje jako zaprljane radne odjeće i sportskih uniformi. Najbolji je za potrošače koji traže ekološki prihvatljivije pakiranje. Također je bolja proračunska opcija za potrošače.

Savjeti stručnjaka za korištenje deterdženta za pranje rublja u prahu

Koristite toplu ili vruću vodu: kada koristite deterdžent u prahu, važno je znati na kojoj temperaturi treba prati odjeću. Izbjegavajte korištenje vrlo hladne vode, osim ako praškasti deterdžent ne navodi da je namijenjen za otapanje u hladnoj vodi. To je zato što se neki prašci teško tope u hladnoj vodi. Ako više volite deterdžent u prahu nego tekući deterdžent i također želite prati u hladnoj vodi, prethodno otopite prašak u malo tople vode prije nego što ga dodate u perilicu.

Pažljivo mjerite: Kada birate praškasti naspram tekućeg deterdženta, oslonite se na mjere na pakiranju. Slijedite upute na pakiranju za količinu deterdženta i vode preporučenu za pripremu otopine za prethodno namakanje, kao i vremensko ograničenje koliko dugo treba namakati predmet.

Provjerite popis sastojaka: Za dubinsko čišćenje upotrebom praškastog, a ne tekućeg deterdženta ili kapsula, odaberite proizvod s pravim sastojcima. Provjerite uključuje li vaš deterdžent u prahu enzime i fluorescentna sredstva za izbjeljivanje uz sredstva za čišćenje. Nisu svi deterdženti isti i isplati se nabaviti ‘dobar‘."

image
Unsplash

Tekući deterdžent za pranje rublja

Prednosti:

Deterdžent je već otopljen, tako da nema šanse za ostatke

Bolje se otapa u hladnijoj vodi nego deterdžent u prahu

Može se koristiti kao tretman za mnoge mrlje, negirajući potrebu za drugim proizvodom

Poklopac omogućuje jednostavno mjerenje

Može se koristiti za ručno pranje rublja

Dobro djeluje na mrlje od ulja i masti

Nedostatci:

Često težak i glomazan

Stvara više plastičnog otpada za okoliš

Brzo se ulijeva, povećavajući vaše šanse za predoziranje deterdženta

Najbolje za

Perete puno odjeće u hladnoj vodi? Ovo je deterdžent za vas. Dobro se otapa bez obzira na temperaturu vode. Tekući deterdžent lako se raspršuje pri niskim temperaturama vode, tako da će osoba koja želi koristiti isključivo hladnu vodu vjerojatnije koristiti tekući deterdžent.

Ova vrsta deterdženta također je dobra za uklanjanje mrlja od ulja i masti.

Savjeti stručnjaka za korištenje tekućeg deterdženta za rublje

Pažljivo mjerite kada koristite tekući deterdžent. Previše deterdženta tijekom vremena može dovesti do nakupljanja u perilici, što može dovesti do neugodnih mirisa. Čep olakšava umjerenu količinu deterdženta za upotrebu.

Koristite ga za tretiranje mrlja: Za prethodnu obradu, isperite mrlju hladnom vodom kako biste uklonili sav višak, zatim izlijte dovoljno deterdženta na odjeću da prekrije mrlju. Upotrijebite četkicu za zube s mekim vlaknima kako biste lakše rasporedili deterdžent po vlaknima odjeće ili nježno protrljajte tkaninu, a zatim operite kao što biste inače.

image
Unsplash

Kapsule deterdženta za rublje

Prednosti:

Nije potrebno mjeriti deterdžent

Najlakša opcija—bez teških boca ili kutija

Bez nereda

Jednostavan za korištenje

Sadrži koncentrirane deterdžente

Nedostatci:

Najskuplja opcija deterdženta za rublje

Može sadržavati previše deterdženta za manja punjenja i ne može se prepoloviti

Potencijal za trovanje jer paketići jarkih boja maloj djeci mogu izgledati poput slatkiša

Ne može se koristiti za prethodnu obradu odjeće

Ima puno plastične ambalaže, što povećava utjecaj na okoliš

Najbolje za:

Kapsule su najbolje za ljude koji stalno imaju iste količine rublja i imaju rublje koje nije jako zaprljano. Također su najmanje neuredne i najlakše ih je transportirati, zbog čega su dobar odabir za ljude koji koriste zajedničke praonice.

Savjeti stručnjaka za korištenje kapsula za pranje rublja

Čuvajte ih na sigurnom: kapsule predstavljaju opasnost od trovanja ako se progutaju i kemijskih opeklina oka ako deterdžent dotakne oko. Zato ih uvijek trebate čuvati u spremniku zaštićenom od djece, izvan dohvata male djece.

Prvo stavite kapsulu za rublje u perilicu, a zatim dodajte odjeću. Ako se kapsulu bacite na odjeću, možda se neće potpuno otopiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:25