Učinite mali stan prozračnim

Devet savjeta kako maksimalno iskoristiti mali stan

Osjećate se skučeno u svom malom domu?

Ljeto se lagano bliži svome kraju, a jesen i zimsko vrijeme znači da ćemo više vremena provoditi u zatvorenom prostoru, stoga prostore u kojima živimo treba učiniti ugodnima za boravak. Sivo nebo i kraći dani dodatno stvaraju osjećaj skučenosti koja nikome nije draga. Kako biste izbjegli tjeskobu i loše raspoloženje iskoristite maksimalno potencijal prostora u kojem živite i učinite ga otvorenim i prozračnim, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko odličnih savjeta kako to postići.

Postavite police visoko

Još jedan dobar način da skinete fokus s malog prostora i učinite ga ugodnim za boravak jest da postavite police bliže stropu. Tako skidate fokus s mogućeg nereda u stanu, vizualno ćete povećati prostoriju, a sve drage stvari dobit će svoje mjesto.

Veće je bolje

Nered je neprijatelj malom stanu. Detalji su uvijek dobrodošli, ali pripazite da imate više većih nego manjih komada namještaja i uzmite u obzir "pravilo dinje", što znači da vam ukrasi u domu ne smiju biti manji od iste.

Osvijetlite različite dijelove sobe

Samo jedno svjetlo na sredini sobe uvelike može ograničiti osjećaj prostora. Umjesto toga, postavite rasvjetu u različite dijelove prostorije kako biste naglasili uređenje. Mogu to biti stolne ili podne svjetiljke u stilu koji najviše volite.

Ne zanemarite moć pruga

Poznato je da vertikalne pruge izdužuju figuru tijela pa prema istoj toj logici možete odjenuti i svoju sobu. Pruge na podu ili zidu u prostoru stvaraju iluziju beskonačnog prostora. Osim toga, trendi su i moderne.

Koristite različite nijanse iste boje

Za zidove vam je uvijek bolje odabrati svijetlu boju za mali stan i ne trebate se zaustaviti na jednoj boji, poigrajte se sa svijetlim paletama. Odaberite neutralne ili pastelne boje, a zatim kombinirajte različite nijanse odabrane boje. Koristite najsvjetlije boje na zidovima, a za kauč ili okvir za slike odaberite tamnije tonove i zasigurno nećete pogriješiti.


Ogledalo, ogledalce moje...

Ako je nešto poželjno u malom prostoru, onda su to ogledala. Ona daju dubinu prostoriji i svjetlost. I ne trebate se ustručavati, postavite ogledalo gdje god možete u svom malom domu.

Neka vam dekor bude proziran

Staklo i pleksi-staklo propuštaju svjetlo, što je više nego poželjno, a namještaj i dekorativni detalji koji su glatki i prozirni izgledaju jako cool. Pokušajte eliminirati težak tamni namještaj i pokušajte stvoriti dojam magičnog prostora.

Obojite strop

Obojeni strop stvara dojam visokih zidova i privlači pogled prema gore te smanjuje osjećaj klaustrofobije. Mogu to biti zabavni crteži, neki uzorak ili samo nijansa koja se razlikuje od zidova.

Pomaknite namještaj od zida

Iako vam se ovaj savjet možda čini nelogičnim, zapravo ćete dobiti više slobodnog prostora. Lakše ćete se kretati po stanu, a stvari koje pažljivo čuvate možete grupirati zajedno i smjestiti u kutke prostora.

Izvor: domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:03